• Máte námet na zaujímavú akciu, výstavu, alebo rádio amatérsku burzu? Kľudne ju pridajte prostredníctvom tohoto odkazu , alebo kliknite na tlačidlo "Pridať udalosť"

Debatech 2 Let's talk about tech! /online/

Debatech 2 Let's talk about tech! /online/
Príspevok pridal Elektro Lab
Online
Streda, 10 November , 2021 - 10:10:00
Koniec akcie: Streda, 10 November , 2021 - 13:01:00
(Upravené pre časové pásmo: Europe/Amsterdam)
Kategórie

Nadchádzajúce dátumy
Všetky časy boli upravené pre časové pásmo: Europe/Amsterdam

Platnosť tejto udalosti vypršala a nemá žiadne nadchádzajúce dátumy

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,771
Reakčné skóre
1,368
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
maxresdefault.jpg

Hovorme o technológii aj dnes

Nezastavujeme a venujeme sa opäť novým témam. Overte si to počas živého vysielania, online.
  • Nanosatelity - Nanosatelity sú budúcnosťou kozmického výskumu. Uľahčujú a zlacňujú prístup do vesmíru. Používajú ich renomované zahraničné agentúry NASA, ESA, JAXA, ale aj veľké spoločnosti a startupy. Ako sa dajú využiť v priemysle? Kde je ich hlavný potenciál?
  • IoT - Do roku 2025 bude v prevádzke viac ako 41 miliárd pripojených IoT zariadení. Kľúčovým faktorom k ich budúcemu úspechu je bezpečnosť a užívateľská prívetivosť. Kde sú hranice? Ktorý faktor preferovať na úkor toho druhého? Ako a do akej miery sú súčasné IoT zariadenia v priemysle bezpečné?
  • Umelá inteligencia - Priemysel sa čoraz častejšie obracia na automatizáciu či umelú inteligenciu. Kedy nastúpi fáza samoorganizácie a rekonfigurability? Do ktorej skupiny ľudí patríte? Obávate sa jej nástupu alebo ju očakávate s nadšením?
  • 5G siete - Téma, ktorá vyvoláva emócie u verejnosti aj v odborných kruhoch. Pretrvávajú vaše obavy? Či 5G sieť vítate ako záchranu svojho projektu? Odborníci ju vidia ako príležitosť. Aký je jej potenciál v reálnom projekte?
Spíkri
  • Róbert Žalman - Asseco CEIT, a.s. Má dlhoročné skúsenosti s vývojom a implementáciou Smart Factory riešení postavených na bezdrôtových technológiách (Bluetooth, UWB, atď.). Venuje sa oblasti Artificial Intelligence a jej využitiu v koncepte Industry 4.0 Digital Twin.
  • Libor Michalek - Technická univerzita Ostrava. Je akademickým pracovníkom na Katedre telekomunikačnej techniky, Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB - Technickej univerzity Ostrava. Zaoberá sa výskumom, výukou a vývojom rádiových sietí s dôrazom na mobilnú technológiu, hlavne 5G. Je riešiteľom projektov z oblasti IoT, mobilných sietí a ich bezpečnosti.
  • Jakub Kapuš - Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity. Už od malička ho fascinovala hviezdna obloha. Po rokoch ale nezostal len pri jej pozorovaní a spolu s ďalšími nadšencami zostrojil prvú slovenskú družicu skCUBE, ktorá v roku 2017 vyletela do vesmíru. Dnes vedie občianske združenie a má vlastnú firmu. Hovorí, že Slovensko je v oblasti vesmírneho výskumu trochu zaspaté, no on sa každý deň borí v záplave mailov. Ďalšia, v poradí druhá slovenská družica, nám už niekoľko mesiacov lieta nad hlavou a aktuálne vo firme finišujú ďalšie dva satelity, ktoré do roka poletia do vesmíru.
  • Marek Novák - ACRIOS Systems. Marek Novák je technickým riaditeľom spoločnosti ACRIOS Systems s.r.o. Vedie tím 13 vývojárov rozdelených do 4 vývojových tímov. V rámci zákazkového vývoja sa podieľal na vývoji meracích prístrojov využívaných armádami po celom svete, vývoji nemocničných systémov využívaných v rámci Európy alebo riešeniach pre sledovanie zaoceánskych kontajnerov. V oblasti IoT sa venuje prevažne bezpečnosti komunikácie, distribúcie kľúčov a firmvéru zabezpečeným spôsobom.
  • Ondřej Malík a Lars Dittinger - SWOPI. Sú zakladateľmi firmy. Navzdory svojmu mladému veku sa im podarilo rozbehnúť úspešný startup a ich produkt sa používa naprieč kontinentami (v krajinách, ako sú Japonsko, USA, Argentína atď.). Ondra stojí za dizajnom digitálnej vizitky a riadi marketing. Lars tvorí platformu SWOPI a IT infraštruktúru.

Program
  • 10 : 00 - 10 : 45 : Róbert Žalman - Asseco CEIT, a.s. Využitie Artificial Intelligence v koncepte Industry 4.0 Digital Twin v priemysle. Priemyselné podniky dnes stále častejšie siahajú po nástrojoch digitálneho podniku, automatizácie či umelej inteligencie. Spoločnosť CEIT rozšírila digitálny model reálneho podniku o virtuálne prostredie, ktoré tvoria dáta získavanané zo senzorov v reálnom podniku. Vďaka nim vzniká Digital Twin reálneho prostredia. Pridaná hodnota týchto dát je obrovská. Ich zber a vizualizácia je len prvým krokom, na ktorý nadväzuje analýza faktov a štatistík a v konečnom dôsledku AI.
  • 10 : 45 - 11 : 15 : Libor Michalek - Technická univerzita Ostrava. Využitie a skúsenosti s milimetrovými vlnami (mmWave) pre 5G. V rámci rozvoja prvej 5G kampusovej siete nasadzuje VŠB-TUO, ako česká jednotka, tzv. milimetrové vlny (mmWave) v pásme 26,5 GHz. Aké sú skúsenosti s prevádzkou? Aké je jej využitie mimo Smart Factory a Technologické laboratórium? Prečo a ako veľké sú rozdiely oproti prevádzke 5G v Sub-6GHz pásme? Ako dopadlo testovanie dostupných 5G modulov pre toto pásmo?
  • 11 : 15 - 11 : 45 : Jakub Kapuš - Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity. Zo Slovenska do vesmíru - príbeh prvej a druhej slovenskej družice. V roku 2009 Jakub Kapuš spolu s ďalšími nadšencami založili občianske združenie Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA). V roku 2017 poslali do vesmíru prvú slovenskú družicu skCUBE. Za 12 rokov fungovania SOSA sa podarilo dostať Slovensko do Európskej vesmírnej agentúry ESA, vybudovať úspešnú firmu, postaviť ďalšiu družicu a priviesť k vesmírnym technológiám ďalšiu generáciu mladých Slovákov. Naozaj bola družica iba úspešným “amatérskym projektom”? Čo môže krajine ponúknuť “vesmírny biznis”? Na akých reálnych projektoch spolupracuje vesmírna agentúra s obchodnými firmami?
  • 11 : 45 - 12 : 15 : Marek Novák - ACRIOS Systems. Dôležitosť vzdialenej aktualizácie firmvéru a distribúcia kľúčov v IoT sieťach. Internet vecí sú zariadenia, ktoré posielajú malé množstvo dát a na batériu vydržia aj niekoľko rokov. Čo sa ale stane, keď narazíte na chybu, ktorá sa prejaví až po inštalácii stoviek, tisícov alebo desiatich tisícov kusov? Ak ste integrátor alebo výrobca zariadenia IoT, pravdepodobne ste už riešili implementáciu vzdialenej aktualizácie firmvéru. Zabezpečenie komunikácie alebo ako nahrať šifrovacie kľúče tak, aby nedošlo k zneužitiu bezpečnosti riešenia. Ukážem vám, ako sme sa s problémom popasovali u nás a prečo neexistuje len jeden šifrovací kľúč. Prečo je ich niekoľko a stále pribúdajú?
  • 12 : 15 - 13 : 15 : Ondřej Malík a Lars Dittinger - SWOPI. Prenos kontaktov a sociálnych sietí jediným dotykom. Spojili jednoduchú myšlienku a pretavili ju do úspešného startupu. Ale to ešte na dobrý biznis nestačí. Aký je pomer úspechu a neúspechu na ceste mladej firmy? Ktoré prekážky vedia začínajúci startup zneistiť? NFC technológia ich nadchla a využili ju pre tvorbu bezkontaktnej vizitky. „Naše plány tu však nekončia a jej budúcnosť vidíme aj v B2B.“




Záznam z nášho posledného živého vysielania (2.3.2021) je vám k dispozícií a môžete si ho pozrieť.



Registrácia - klikni
 
E-shop ElektroLab.eu
Top