Acer va73 - nejde zapnúť

|

RPA

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
8 Nov 2020
Príspevkov
12
Reakčné skóre
7
Bodov
3
Umiestnenie
Kremnica
Paragraf (§)
§20 Poučený pracovník
Ahojte, mám tu notebook ACER VA73 ktorý nejde zapnúť. Tomuto stavu predchádzal pád krígla (prázdneho, bez tekutiny), priamo na touchpad. Po tomto sa notebook vypol. Následne bol zapnutý - fungoval.

Po ďalšom vypnutí na cca 3 hodiny už notebook nešiel zapnúť, dali ho pozrieť známemu, ktorý nič nezistil a potom dorazil ku mne. Doteraz som zistil:

1 - adaptér je OK, dodá predpísaný prúd niečo cez 6A a napätie na prázdno 19,5V,
2 - ak adaptér pripojím do notebooku a odpojím, už na ňom nenameriam žiadne napätie, až po jeho vypnuti a znovu zapnutí do siete,
3 - notebook nereaguje na zapnutie absolútne nijak, nerozbehne sa ventilátor, ani neprebliknú LEDky,
4 - napájací vstup má odpor 400Kohm (odpor medzi + a -),
5 - po rozobratí a vyčistený som nenašiel nič podozrivé, prasknuté alebo zlomené či obhorené,
6 - ak pripojím zdroj do MB z ktorej je všetko odpojené, taktiež sa nič nedeje,
7 - pri tomto pripojení nameriam prúd 9,6A, čiže zdroj zrejme vypne nadprúdová ochrana (bod č.2),
8 - baterka je KO, nenameriam žiadne napätie, ale vraj bola KO aj pred pádom krígla.

Má prosím ešte niekto tip alebo radu, čo skontrolovať, na čo sa zamerať ? Rozmýšlal som nad pripojením reg. zdroja a bádať či niekde niečo "nekúri", ale tejto možnosti sa trochu obávam.

Ďakujem, Roman.
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky
 

oneeeeee

Člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
1 Jan 2020
Príspevkov
191
Reakčné skóre
257
Bodov
63
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
mal som podobný problém s toshiba . až som dal bateriu preč , tak išiel . ale neviem či si to tak skúšal .
 

RPA

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
8 Nov 2020
Príspevkov
12
Reakčné skóre
7
Bodov
3
Umiestnenie
Kremnica
Paragraf (§)
§20 Poučený pracovník
Ďalšie zistenie je, že pri napájacom konektore bol vadný jeden F8707G:

- je v skrate medzi D a S (aj po vyletovaní).

Plus na druhej strane DPS pod napájacím konektorom v skrate súčiastka ktorá vyzerá ako SMD kondenzátor viz. foto.
 

Prílohy

RPA

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
8 Nov 2020
Príspevkov
12
Reakčné skóre
7
Bodov
3
Umiestnenie
Kremnica
Paragraf (§)
§20 Poučený pracovník
mal som podobný problém s toshiba . až som dal bateriu preč , tak išiel . ale neviem či si to tak skúšal .

Nejde, ani bez nej, ani holá čistá MB. Teraz po vyletovaní toho skratovaného mosfetu, už nevypne ochrana zdroj a nameriam tam 19V.
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
729
Reakčné skóre
358
Bodov
100
Umiestnenie
Trnava
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania

RPA

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
8 Nov 2020
Príspevkov
12
Reakčné skóre
7
Bodov
3
Umiestnenie
Kremnica
Paragraf (§)
§20 Poučený pracovník
Áno, pozriem to ešte večer, len narýchlo som pozrel či sa dá kúpiť ten mosfet a asi to bude problém. Večer dám vedieť či som niečo objavil.
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
729
Reakčné skóre
358
Bodov
100
Umiestnenie
Trnava
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
čo som hľadal zbežne tak zatiaľ som ho nenašiel :( , počkám do večera (y)
 

RPA

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
8 Nov 2020
Príspevkov
12
Reakčné skóre
7
Bodov
3
Umiestnenie
Kremnica
Paragraf (§)
§20 Poučený pracovník
Takže zhrnutie.

- po vyletovaní toho N channel mosfetu, nejde napájanie do skratu, ochrana nevypne zdroj,
- to čo zo spodnej strany DPS mi prišlo ako kondenzátor je zrejme poistka (?) (nieje zapojená paralelne do napájacej vetvy),

- ten IRF8707GPbF sa už nevyrába, tme, avelmak, mouser, nikto ho nemá. Po zadaní výrazu vo Farnell mi vyhodí ešte dva typy (zrejme ako náhrady neviem), myslíte, že by to bolo možné použiť ? Alebo radšej objednať toto, čo tiež asi nebude origo:


Myslím, že bez výmeny toho obvodu sa asi veľmi ďalej nepohnem.
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
729
Reakčné skóre
358
Bodov
100
Umiestnenie
Trnava
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
vyhodí ešte dva typy (zrejme ako náhrady neviem)
Jedine porovnať parametre v datasheetoch, inak cena v Ali nie je zlá 4.73€ za 10ks - ak je šanca, že to pôjde, je vždy lepšia než to ťahať z vraku, za predpokladu, že sa k nemu človek dostane - a hlavne v jakom stave bude. Každopádne za pokus to určite stojí.
 

RPA

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
8 Nov 2020
Príspevkov
12
Reakčné skóre
7
Bodov
3
Umiestnenie
Kremnica
Paragraf (§)
§20 Poučený pracovník
Nič objednáme to z ALI a uvidíme... dám vedieť výsledok.
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
729
Reakčné skóre
358
Bodov
100
Umiestnenie
Trnava
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Dúfam, že sa podarí (y)
 

oneeeeee

Člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
1 Jan 2020
Príspevkov
191
Reakčné skóre
257
Bodov
63
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
držím palce . do januára by to mohlo aj prísť.
 

Reklama

Paul's Electronics

Podporte nás

Nové príspevky

Reklamný blok

Ponuka meracej techniky
Top