Autoradio pamäť

Blowing

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
18 Jún 2021
Príspevkov
13
Reakčné skóre
2
Bodov
3
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Dobrý deň prajem, chcel by som sa opýtať či môžem zapojiť autoradio podľa tejto fotografie.Ako to mam zapojiť aby autoradio udržal pamäť?

Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky


Za odpovede vopred veľmi pekne ďakujem.
Pekný deň prajem.
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,117
Reakčné skóre
773
Bodov
180
Umiestnenie
Trnava
Zdar, môžeš prečo nie, nevidím v tom problém, záloha sa dá napájať aj zo spoločného zdroja (označený ako 13.8V), akurát ak "vypadne" napätie stratíš nastavenia. Ale tak ako to máš teraz je to OK. Nezabudni si ešte "prizemniť" rádio o - (mínus) pól zdroja 13.8V.
 

Blowing

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
18 Jún 2021
Príspevkov
13
Reakčné skóre
2
Bodov
3
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Zdravim áno ale je chcem to urobiť tak aby radio po vypnuti hlavného zdroja 13.8V bežal na malom zdroji 12V 100mA ako standby režim. Zapajal som to tak ako na obrázku ale nefunguje to. A ten malý zdroj odišiel 😞
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,117
Reakčné skóre
773
Bodov
180
Umiestnenie
Trnava
Zdroje by potom mali mať spoločnú zem. Bolo by dobré ak by si poznal odber z toho malého zdroja, ale 100 mA, je podľa mňa viac než dosť pre zálohu pamäte. Malý by mal mať predpokladaný odber zopár miliampérov (a menej) nakoľko zálohuješ jeden malý integrovaný obvod. Ten malý nemôžeš používať ako ST-BY, je na to slabý, standby sa robí z hlavného zdroja.
 

Blowing

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
18 Jún 2021
Príspevkov
13
Reakčné skóre
2
Bodov
3
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Aha našiel som ešte jeden zdroj ten ma 12V 1A.

Tu je pinout autoradia.
 

Prílohy

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,117
Reakčné skóre
773
Bodov
180
Umiestnenie
Trnava
Ono, mal by si použiť zdroj - tak ako som písal vyššie "zo spoločnou zemou" - ušporíš si tak bolenie hlavy, až by to šumelo. Zdroj by mal byť dostatočne "tvrdý", čo znamená aby mal čo najmenší pokles napätia pri maximálnej záťaži - inak ti to nebude hrať, ale blikať (myslím display)

K pinoutu : GND - je jasné, ACC +12V (Silové), B. UP - Battery Backup - napätie pomocného zdroja, pre zálohovanie nastavení autorádia. Za zmienku ešte stojí B. REM - tu máš napätie +12V po zapnutí rádia - použite pre aktiváciu / ovládanie zapnutia napr. dodatočného zosilňovača.
 

Blowing

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
18 Jún 2021
Príspevkov
13
Reakčné skóre
2
Bodov
3
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Skúšal som to zapojiť tak ako na obrázku ale nefunguje to tak.
Tak som to prehodil. Funguje to ale malý adapter sa silno nahrieva.
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,117
Reakčné skóre
773
Bodov
180
Umiestnenie
Trnava
ale malý adapter sa silno nahrieva
Čo neznie veľmi logicky, nakoľko battery backup za normálnych okolností nepotrebuje "silný zdroj". Rádio je v poriadku?

Skús pozrieť tu :
 

Jenda

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
14 Apr 2020
Príspevkov
8
Reakčné skóre
7
Bodov
3
Paragraf (§)
§21 Elektrotechnik
Nedávno jsem taky zápasil s autorádiem Ford 5000. Mám ho v kuchyni a zálohu mi dělá akumulátor 4,5Ah, který se při zapnutí rádia dobíjí. Ale mám tam použité ještě relátko a několik diod. Když je rádio vypnuté, ale ne ovládacím knoflíkem, ale jen vypínačem zdroje, tak se po chvíli rozepne relé a pak jde napájení z baterie přes odpor.
Dost dlouho jsem s tím bádal a zkoušel, než jsem vytvořil toto na schéme. Když jsem to dal kdysi jinde do pléna, tak mi psali, proč tak složitě. Taky jsem si myslel, že by to šlo jednoduše, ale narážel jsem stále na nějaké problémy. Můj nápad, byl, aby rádio bylo napájené z nějakého zdroje a po vypnutí zdroje, aby tam něco udržovalo paměť, ale, aby už nemusel být zdroj připojený k síti a tak, jelikož jsem měl doma aku nevyužité, tak jsem tam dal aku 7Ah, jenže nebylo dobré a brzy se vybíjela baterie samovybíjením. Tak jsem musel použít novou už jen 4,5Ah. Ano, mohl bych také použít li ionky, ale nechtěl jsem to komplikovat zase hlídáním podpětí. No a další co jsem chtěl, aby rádio omylem nešlo pustit z aku, při vypnutém zdroji a nevycucalo mi baterii, tak proto je tam ten odpor, aby to díky němu nešlo zapnout. Relé má na cívce kondenzátor pro zpoždění vypnutí relé po vypnutí zdroje, ty diody jsou asi jasné. Takto mi to doma funguje asi 4 měsíce. Možná je tam něco i jinak než by někdo jiný dělal, ale takto mi to přišlo jako nejlepší co jsem zkoušel. Tak mně moc nebijte prosím :)
 

Prílohy

E-shop ElektroLab.eu
Top