Digital probe

Rami6711

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Apr 2021
Príspevkov
218
Reakčné skóre
315
Bodov
33
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Dakedy okolo roku 1999 som si urobil takuto digitalnu sondu (v Eagle 2.6). Vtedy som dost robil digitalne veci a bola mi dobrym pomocnikom. Malo to neustalu indikaciu logickej urovne (cize klasicka logicka sonda), meranie frekvencie, periody, casu log 1 impulzov a log 0 impulzov. K tomu meranie napatia (s C520D :) ). Logika vtedy bola vsetko 5V (o 3V3 sa nam vtedy ani nesnivalo) ale logicke urovne sa dali trimrami nastavit (komparator vyhodnocoval urovne).
Pisem v minulom case, lebo nedavno som zistil, ze uz to nejde. Mozno by stacilo prepalit AT89C2051, ale program som nenasiel (urcite bol v assemblery). Navysse viem ze tam boli dake nedokonalosti v HW takze nanovo to ozivovat a programovat by sa mi uz nechcelo.

Takze otazky:
1) urobit verziu 2021?
2) do coho ju zapuzdrit?

Vlastne navrhnut daco zaujimave nie je az taky problem. Dal by som OLED display a mohlo by to fungovat aj ako jednoduchy skop. Procaky toho maju teraz dost na sebe takze HW by mohol byt relativne jednoduchy.
Lenze nejako sa neviem dopatrat ku rozumnej krabicke. Ta na obrazku netusim co je zac a pochybujem, ze by sa dala este zohnat. Ale zatial najlepsie co som videl. Ked uz by som tomu venoval tolko roboty, tak by som tym rad potesil aj inych (este neviem v akej forme :) ). 3D print sa mi nepaci, to bude posledna moznost.

Donedavna som bol nastaveny tak, ze to urobim do tej starej krabice. Ale bolo by to skoda ak by sa nedala zohnat. Skratka roky vo vyvoji ma deformovali dostatocne na to, aby vyrobitelnost a opakovatelnost bola dolezita aj na domacich projektoch. :)
 

Prílohy

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,432
Reakčné skóre
1,036
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava

Rami6711

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Apr 2021
Príspevkov
218
Reakčné skóre
315
Bodov
33
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Toto nie je dobra odpoved.
Cakam ze dakto napise, povedzme ze u nich v textilnej galanterke maju takych krabiciek 500ks a ziadna svadlena si to tam nechce kupit, lebo ako gombik to je velke a ako puzdro na zehlicku prilis male. 🙃
Alebo daky link s podobnou krabickou.

Vlastne hocijake info o tej krabicke by potesilo.
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,432
Reakčné skóre
1,036
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
Aha, takto. Tak napríklad :
 

Rami6711

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Apr 2021
Príspevkov
218
Reakčné skóre
315
Bodov
33
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Aha, takto. Tak napríklad :
Vazne? Toto som nasiel, ale asi horsiu uz nikto nespravi. :) Navysse tato je dost mala na ten display + ovladanie.
Ale dakujem za snahu. Tato a este jedna od Teko (podobna) je snad jedine co som nasiel. Taketo typy sa uz jaksi nerobia.
 

Rami6711

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Apr 2021
Príspevkov
218
Reakčné skóre
315
Bodov
33
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Dam link na tu Teko
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,432
Reakčné skóre
1,036
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,432
Reakčné skóre
1,036
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava

Rami6711

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Apr 2021
Príspevkov
218
Reakčné skóre
315
Bodov
33
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Ja som tu Teko pozeral davnejsie a vtedy este nemali LP2. Tak ma celkom milo prekvapilo, co som tam zbadal, ked som to sem daval.
Ak nikdo nepozna nic lepsie, tak sa na nu pozrem z blizka. :)
 

robertpavlik

Člen
Registrovaný člen
Člen od
2 Jan 2020
Príspevkov
65
Reakčné skóre
130
Bodov
23
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Moja otázka znie: Kto ešte dnes používa logické sondy? Veď niekoľko kanálový logický analyzátor sa dá kúpiť za pár eur (8€ možno aj menej).
 

Rami6711

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Apr 2021
Príspevkov
218
Reakčné skóre
315
Bodov
33
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Moja otázka znie: Kto ešte dnes používa logické sondy? Veď niekoľko kanálový logický analyzátor sa dá kúpiť za pár eur (8€ možno aj menej).
Ano, to bola otazka cislo 1)

Keby som chcel viac analyzovat signal, tak analyzator je nevyhnutny, ale ten na osciloskope nema kazdy a je dost drahy. Viem ze vela ludi ma vyhrady voci PC rieseniam (ci uz tym lacnym alebo drahym).
Toto nebolo myslene len ako cista sonda. Aj predtym som tam mal voltmeter aj citac (asi do 2MHz v tom case).
Napadlo mi zaviest signal aj na RxD vstup, aby sa dala citat komunikacia na UARTe. O merani s internym ADC som uz pisal. Vstup by som chcel +/-30V, cize nie ciste digitalny rozsah. Tak, zatial je to v rovine uvah.

Bolo by to celkom dost roboty. Tazko povedat, ci by bola aj ocenena (ci by bol o to zaujem). Material pod 20eur nebude ani nahodou. Cinu netronfnem.
 

Rami6711

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Apr 2021
Príspevkov
218
Reakčné skóre
315
Bodov
33
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Tak som sa do toho pustil. Cele som si to skomplikoval tym, ze je to napajane z Li-Ion baterie a este aj OLED display potrebuje 12V zdroj.

Parametre:
- voltmeter +/- 32V
- logika az do 20V s nastavenim Log.0 a Log.1, do 5V aj s predpatim na hrote
- meranie frekvencie/periody reciprocnou metodou na 7 miest do 200MHz
- dekodovanie UARTu

Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky


Svadba bola draha, musi sa zmestit... ale kde? Este to mozem prerobit z 0805 a SOT23-5/6 puzdier na 0603 a SC-70. Ale tomu som sa chcel vyhnut aj kvoli vyladeniu.
Takze asi zospodu a budem to musiet osadit rucne (v JLCPCB sa bude len Top osadzovat).
 

Rami6711

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Apr 2021
Príspevkov
218
Reakčné skóre
315
Bodov
33
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Tu je schema, keby sa niekomu chcelo pozret a komentovat. :) Este to nie je final, ale skoro-final. Urcite potrebujem ten otaznik na strane 3 overit, ci je to 100% tak ako si myslim. A mozno este daco ma napadne upravit. :cool:
 

Prílohy

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,432
Reakčné skóre
1,036
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
Vyzerá to zaujímavo - len by m zaujímalo, v čom to bude osadené. GM malo voľakedy krabičku, ale dostupný je k nej už iba hrot :( , vo finále dáme ako článok do blogu?
 

Rami6711

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Apr 2021
Príspevkov
218
Reakčné skóre
315
Bodov
33
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Vyzerá to zaujímavo - len by m zaujímalo, v čom to bude osadené. GM malo voľakedy krabičku, ale dostupný je k nej už iba hrot :( , vo finále dáme ako článok do blogu?
Krabicka bude LP1.9 od firmy Teko.it. Dodava ich SOS. Akurat ze sklicko bude treba vyfrezovat z plexi.
Mam predpripraveny daky teoreticky clanok okolo merania frekvencie. Ked spojazdnim meranie na vyvojovej doske, tak Ti ho poslem. To je to spominane overenie funkcie s 74LVC1G79.
Mozem potom aj toto spracovat - mam o tomto projekte celkom slusnu dokumentaciu. :)
 

Rami6711

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Apr 2021
Príspevkov
218
Reakčné skóre
315
Bodov
33
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Len take kratke info: cez vikend som sa konecne dokopal k tomu aby som si overil funkciu navrhovaneho synchro-obvodu. Problem je v tom, ze to treba v jednocipaku nastavit kopec registrov a chyba sa prakticky neda odhalit inak ako rozmyslanim preco to nejde. 😁 To je proste kombinacia dvoch citacov-casovacov a preruseni. Ale uz to krasne fici. Vyuzitie MCU je len par mikro-sekund raz za sekundu az dve. Vsetko meranie robi HW.
 
E-shop ElektroLab.eu
Top