Anketa vo vlákne Kde si dávate robiť DPS?

Kde si dávate vyrábať DPS?


  • Celkovo hlasujúcich
    31

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,182
Reakčné skóre
827
Bodov
180
Umiestnenie
Trnava
Kde si dávate robiť plošné spoje, alebo si ich vyrábate "home made" ? Pri "platenej" alternatíve, aké sú vaše skúsenosti s cenou, kvalitou a dĺžkou dodania?
 

plavec11

Člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
196
Reakčné skóre
538
Bodov
89
Já si jednoduché DPS vyrábím sám. Nejprve si podle papírové předlohy v měřítku 1:1 odůlčíkuji na desku otvory, ty potom vyvrtám a nakonec plnícím perem s latexem ručně podle předlohy nakreslím dráhy, po zaschnutí latexu to vyleptám v rychle pracující lázni, složené z HCL a peroxidu vodíku 35%. Poměry míchám od oka, do nádobky naleji HCL aby deska byla potopená a potom dolévám peroxid vodíku a až začne směs pracovat, je namícháno, odleptáno je za pár vteřin. Pokud jde o rychlý projekt a jednoduchou DPS, tak to ubastlím metodou dělících čar pomocí pilníku, anebo použiji univerzální desku na DPS. Má metoda kreslení DPS je zvláštní, ale mě to tak vyhovuje, samozřejmě pokud by se jednalo o titěrnou a oboustrannou DPS, tak to touto metodou provést nepůjde, to si už nechávám dělat na zakázku.
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,182
Reakčné skóre
827
Bodov
180
Umiestnenie
Trnava

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,182
Reakčné skóre
827
Bodov
180
Umiestnenie
Trnava
@Adam Varga , DPS dneska po dlhom čase dorazili, kvalita je výborná a jeden poslali na vyše. Kto by mal záujem môžem zopár dosiek posunúť, nakoľko som potreboval jednu, maximálne 3 a dorazilo ich 36 ks.

Schéma :

Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky


DPS :

Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky


Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky


Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky


Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky
 

josek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
23 Jan 2020
Príspevkov
38
Reakčné skóre
30
Bodov
23
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
DPS si nechávam robiť v ALLPCB
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,182
Reakčné skóre
827
Bodov
180
Umiestnenie
Trnava

lukco

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
23 Dec 2020
Príspevkov
4
Reakčné skóre
2
Bodov
3
Paragraf (§)
§21 Elektrotechnik
dosky si robim sam ak nie su velmi zlozite.
 

Jenda

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
14 Apr 2020
Príspevkov
8
Reakčné skóre
7
Bodov
3
Paragraf (§)
§21 Elektrotechnik
Tak záleží co to je, když to potřebuji rychle a musí to být plošák, tak použiji univerzál, nebo to jak už někdo psal vyškrábu dělící cesty. Jinak naposledy jsem potřeboval udělat už vymyšlenou desku, dostal jsem data z eaglu a jen je odeslal na a tam během asi dvou dnů poslali hotové přes zásilkovnu. Měl jsem to bez vrtání, takže cena byla velmi příznivá. Když se to zaplatí předem, bleskově je vyrobí a pošlou a to bylo prima. Jinak je tu ještě firma tistaky.cz a to je taky dobré.
 

Mek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
115
Reakčné skóre
127
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
95% plosakov si robim doma sam. Vytlacim si predlohu na obycajny papier, obstriham podla okrajov, vyrezem kus laminatu potrebneho rozmeru z vacsieho kusu ak nemam rovno nejaky kusok takych rozmerov. Potom nalepim lepiacou paskou papier na dosku zo strany medi a predierkujem si diery. Predlohu odlepim, nakreslim centrofixkou predlohu podla papiera, a dam vyleptat v chloride zelezitom. Ked je vyleptane, ocistim miesta nakreslene centrofixkou liehom, a vyvrtam diery tam, kde som si ich predtym odierkoval. Osadim, a je hotovo.
Viem, postup je to pracny, ale nic lepsie nemam, a je to sice pracne, ale rychlejsie nez cakat na vyrobu u firmy.
Do profi firmy na vyrobu plosakov som zadaval vyrobu len parkrat, a to najma ak je to nieco zlozite a s perspektivou, ze v buducnosti budem potrebovat viac kusov (minimalna objednavka je totiz 5 ks), a to v JLCPCB. To ma ale nevyhodu, ze ak nechcem zaplatit extra vysoke postovne (a tym prekrocit limit pre dph), tak to trva aspon 4 tyzdne a plosaky posielaju nie v obalke ale v krabici, tak aby sa nevosli do schranky. Ziadal som ich, nech pouziju obalku, ale vraj sa neda, su dostupne len krabice, no tak co uz. Totiz ked som v case dorucenia v praci, dostanem len zlty listok do schranky a musim po to ist na postu, ktora nie je zrovna blizko. Na druhej strane, vzdy pribalia nejaku drobnost ako darcek, no to by som ozelel :)
Slovenske a ceske sluzby na vyrobu plosnych spojov som este neskusal, ale je mi jasne, ze s dobou dorucenia to bude diametralne lepsie, cenovo zase horsie. Naj by bolo, keby mi to len postarka hodila do schranky nech nemusim nikam chodit :)
 

medved

Člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
98
Reakčné skóre
173
Bodov
48
Hmm no v poslednom čase som si akosi dosť obľúbil takú špeciálnu výrobu DPS. Nakreslím si schému buď na papier alebo v eagle. Buď je to už odladené zapojenie na kontaktom poly alebo sa počíta ešte s ďalším prípadným upravovaním. Potom prebehne 3D návrh v hlave celého zapojenia a začnem podľa uloženého návrhu v hlave spájkovať zapojenie na bastl dosku. Takto som spravil už dosť veľa zapojení. Šetrím čas, je to rýchle, je to lacné a funguje to :D .. hlavne to brutálne šetrí čas a keďže ja mám plnú hlavu nápadov a už včera bolo neskoro, tak to je celkom ideálny postup výroby DPS pre mňa. Potom vznikne aj niečo takéto... to je polovodičový Teslov transformátor (na webe ako: SSTC III PLL + Audio) v dvojitom plnom moste s 8x IRFP460 robený presne týmto štýlom. Prototyp a zároveň aj finál... príkon cez 5kVA :LOL:

Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky
 

BIOMECHANOID007

Člen
Registrovaný člen
Člen od
25 Feb 2021
Príspevkov
35
Reakčné skóre
8
Bodov
8
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
jednoduché zásadně sám
 

Pitrson

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
19 Okt 2021
Príspevkov
2
Reakčné skóre
3
Bodov
3
Paragraf (§)
§21 Elektrotechnik
Prototypové dosky - max. 2 vrstvové / 2 stranné robím doma na CNC (G2G a Candle) alebo pomocou lasera a leptania, finálne iterácie projektov, prípadne viac vrstvové dosky objednávam z JLC PCB, za tú cenu (2e / 5pcb + 5-6 eur doprava, alebo 30 eur DHL) je to super. V práci nám PCB robila Zebra a Nossberger (ale to je už cenovo úplne iná káva, aj keď kvalita je čo sa týka mojich skúsenosti veľmi podobná....)
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,182
Reakčné skóre
827
Bodov
180
Umiestnenie
Trnava

lukco

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
23 Dec 2020
Príspevkov
4
Reakčné skóre
2
Bodov
3
Paragraf (§)
§21 Elektrotechnik
Zdravim,jednoduche jednostranne dosky si robim doma .
 

Pitrson

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
19 Okt 2021
Príspevkov
2
Reakčné skóre
3
Bodov
3
Paragraf (§)
§21 Elektrotechnik
Tento postup ma zaujíma a myslím si, že nie iba mňa, nevedeli by sme to "hodiť na papier" ? Bol by to zaujímavý článok do blogu.

Popravde nie je tam nič svetoborné, v programe FlatCam si vygenerujem G-kód z gerberu, dosku strieknem čiernou acetónovou farbou a nechám dôkladne vyschnúť. Potom laserom odstraňujem farbu, potom sa doska normálne vyleptá, voči môjmu CNC je to trocha pracnejší spôsob (leptanie, viac práce v SW a ak sa jedná o dosku s dierami, tak je nutné ju potom vŕtať), ale je trocha viac precíznejší.

Jednoduchšie by bolo nakúpiť dosku s fotorezistom a pomocou lasera odstráňovať fotorezist, to vlastne v procese fotocesty nahradzuje krok presvecovania.... zbytok už je potom rovnaký - vyvolať, vyleptať, navŕtať, vyrezať ...
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,182
Reakčné skóre
827
Bodov
180
Umiestnenie
Trnava
@Pitrson , niekoľko postupov / návodov na výrobu PCB v blogu máme, no výrobu laserom ešte nie :
 

Rami6711

Člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Apr 2021
Príspevkov
80
Reakčné skóre
151
Bodov
23
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Kopec ludi si dava robit PCB do JLCPCB. Daval si tam dakto aj osadzovat dosky? Mate s tym dakto skusenost?
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,182
Reakčné skóre
827
Bodov
180
Umiestnenie
Trnava
Každé osádzanie (mimo domácu dielňu) si musí človek dobre rozmyslieť - dôvod je jednoduchý. Ak sa jedná o autorské zapojenie, v ktorom je kopa času strávená vývojom, a bude určené pre komerčné užitie, aby sa to potom nestalo, že sa s konštrukciou stretneš na aliexpresse. Osádzať by som dal, ale jedine zapojenie s procesorom, nakoľko pri tom je isté, že aj keď niekto okopíruje PCB a zapojenie, tak mu to je bez softu prakticky na nič.
 
E-shop ElektroLab.eu
Top