Kenwood kt-3050l

mniol

Člen
Registrovaný člen
Člen od
1 Okt 2020
Príspevkov
40
Reakčné skóre
33
Bodov
23
Paragraf (§)
Programátor
Ahoj , dostal se mi do ruky reciever od kamaráda , problém je že nejde ani zapnout otevřel jsem zařízení a měřil nějaké součástky okolo obvodu napájení. Vše se zdá OK , ALE.... na plošném spoji v oblasti POWER SUPLY je vidět že mu bylo teplo delší dobu (viz foto). Jediné co jsem tam naměřil je funkčí 5v+.
Vůbec nereaguje tlačítko ON/OFF a můj problém je že nemám a nemůžu najít dokumentaci servisní abych mohl dál hledat kde to zdechlo.
měl by někdo dokumentaci....


Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky
 

Prílohy

Naposledy upravené moderátorom:

mniol

Člen
Registrovaný člen
Člen od
1 Okt 2020
Príspevkov
40
Reakčné skóre
33
Bodov
23
Paragraf (§)
Programátor
jo tak jsem našel (y) teď už se jen prokousat problémem.... když by měl někdo zkušenost budu rád. Sice mi nejde vložit protože je moc velký ale asi poprosím zprávce o pomoc

Manuál nahraný do sekcie zdroje. Administrátor
 
Naposledy upravené moderátorom:

amater63

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Máj 2021
Príspevkov
281
Reakčné skóre
206
Bodov
33
Paragraf (§)
§22 (SK) / §6 (CZ)
Ahoj, jak začít. V první řadě bych změřil že mám opravdu cca. 16,5 -0 -16,5 AC z trafa. Dále polovodiče - diody usměrnovače, tr .Q 35 ,40 ,41 .
Vyhřátá deska DPS je častým jevem u těchto starších konstrukcí, a to i u jiných značek kde se tepelná ztráta podepíše. Není to krátkodobý jev, že se tam něco odehrálo než přestane plně fungovat.
Poměř, napiš.
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky
 
Naposledy upravené:
  • Ďakujem
Reakcie - hodnotenie obsahu: mniol

mniol

Člen
Registrovaný člen
Člen od
1 Okt 2020
Príspevkov
40
Reakčné skóre
33
Bodov
23
Paragraf (§)
Programátor
no takže jsem se k tomu zase dostal...
dle tvého popisu jsem změčil doplňující stav na tranzistoru Q40 , na emitoru je těch 33,8v na colektoru je 44v což by neměl být problém na trafu jsou opravdu 3napětí , tím jsem ale začal dokonce za stabilizátorem IC9 je 5,6v ale studoval jsem schéma dál a:

calá ta sranda je tak že právě ten IC9 vyrobí 5,6v jde to po kšandě do předního panelu a tam je procesor NEC (IC10) který je právě napájen ze zdroje 5v (5,6 projde diodou D52) a pokračuje do NEC , ten má být naživu a čekat co se bude dít. Dle zapojení ve schématu jsem změřil všechna napájení (jsou tam dvě 29/8 (a jeden přes RST 17))a to je OK , ALE tento NEC protože je napájen a dle schématu by právě on měl napájet všechny tlačítka (POWER konkrétně pin 66) na předním panelu (což měřené napětí je cca 200mV) tak by měl čekat na povel od tlačítka (POWER) aby po lince (POWER) na chipu NEC pin 36 odeslal inpuls na otevření tranzistoru Q37 který spustí startovací sekvenci hlavního napájení za pomocí Q35.

ALE_ ten NEC má splněné podmínky pro život ale tím že je 5v bych řekl klasika TTL tak bych čekal na tlačítkách 5v nebo 0V ale 200mV bych řekl že je zbytek chcíplého 5v asi


pokud se pletu opravte mě
rád bych se pletl.. a ještě otázka jak bych mohl ten NEC otestovat zda žije ??
a bude mít ten NEC v sobě software a dal b y se vysosat ? ten procesor se dá i koupit
 

mniol

Člen
Registrovaný člen
Člen od
1 Okt 2020
Príspevkov
40
Reakčné skóre
33
Bodov
23
Paragraf (§)
Programátor
tak vsechno jinak !!!! mám to hotové !!! zátra napíšu výsledek práce :clap:
 

MAKOSYS

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
14
Reakčné skóre
23
Bodov
3
Paragraf (§)
§22 (SK) / §6 (CZ)
Zvod niektorého mikrospínača?
 

mniol

Člen
Registrovaný člen
Člen od
1 Okt 2020
Príspevkov
40
Reakčné skóre
33
Bodov
23
Paragraf (§)
Programátor
TAKŽE: už jsem prohlásil NEC za mrtvého ale furt mi to vrtalo hlavou a vzal na pomoc osciloskop. Ve schématu na stránce 20 , v levo nahoře je obvod IC11 (viz obrázek příloha) , malovanej je jako stabilizátor a i tak vypadá podle tvaru a velikosti a taky jsem ho tak bral , ALE pořát mi nebylo jasné proč stabilizované napětí +5v jde znovu do stabilizátoru ???? a napojil ho na osciloskop (viz obrázek příloha) kanál 1 osc- výstup z tohoto IC11 , svtup byl míně zvlněn ale měl 5v !! a druhý kanál osc jsem napojil na linku POWER a měl pravidelné impulzi a i frekvenci jako IC11 !!! no ALE ten IC11 pomocí tranzistoru Q46 ovládá pin RESET na NEC

IC11 = VOLTAGE DETECTOR = uvnitř je operační zesilovač

a z toho plyne:
že než stačil NEC nabootovat tak se restartoval :smileys-cz-220:
proto dispay mrtvej
proto tlačítka bez napájení


jak jednoduché , sice 4 noci a asi 16 kafí
ALE JSEM HRDINA !!!
(y)(y)(y)
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky
 
Naposledy upravené:

SMITH

Člen
Registrovaný člen
Darca
Člen od
18 Jún 2020
Príspevkov
126
Reakčné skóre
163
Bodov
33
Umiestnenie
Púchov
Paragraf (§)
§23 (SK) / §7 (CZ)
A čo to je vlastne to IC11 za obvod ?
 

mniol

Člen
Registrovaný člen
Člen od
1 Okt 2020
Príspevkov
40
Reakčné skóre
33
Bodov
23
Paragraf (§)
Programátor
NO ale abych to dodělal potřebuju ten IC11 , on je to vlastně operační zasilovač , je to podle datashetu: VOLTAGE DETEKTOR !!
IC11 což je: PST529D našel jsem akvivalent KIA7042

podle mě chrání NEC proti přepětí a podpětí jinak si to neumím vysvětlit.......
nemáte někdo v šuplíku něco z dob 1990 :) našel jsem aliexpres jinak v ČR néé
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,542
Reakčné skóre
1,087
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
Som rád, že sa "pacienta" podarilo prinavrátiť medzi živých (y)
 

mniol

Člen
Registrovaný člen
Člen od
1 Okt 2020
Príspevkov
40
Reakčné skóre
33
Bodov
23
Paragraf (§)
Programátor
zvláštní je že ten IC jsem vyletoval a ono to funguje .... ale konstruktér s titulem ing. ten obvod tam nedal jen tak !!!! proto ho tam chci vrátit....
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky
 

amater63

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Máj 2021
Príspevkov
281
Reakčné skóre
206
Bodov
33
Paragraf (§)
§22 (SK) / §6 (CZ)
Tak to je paráda že se ti to podařilo. Další věc je, jaký důvod byl že odešel ?Dioda D43 a zenerka D31 jsou ok...?
 

Vašek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
40
Reakčné skóre
36
Bodov
23
Paragraf (§)
§23 (SK) / §7 (CZ)
Nemyslím si, že by odešel ten IO. Tyhle hlídače podpětí mají jen za úkol v případě poklesu napájecího napětí pro procesor pod hranici zaručující jeho korektní funkčnost, ho uvést do stavu reset. Po zvýšení napětí opět povolí procesoru činnost.
Závada je s největší pravděpodobností jinde, a tou jsou na totáč vyschlé některé elektrolytické kondenzátory ve zdrojové části. Bude potřeba jejich výměna za typy pro vyšší provozní teploty.

Je to marné, je to marné, je to marné.
Já všem zákazníkům po opravě jejich elektroniky (což je v posledních 10-ti letech z 95% výměna elytů), doporučuji vše vytahovat ze zásuvky, pokud to nepoužívají.
Protože ony ty rádoby moderní přístroje nejen že pořád 24h berou nějakou elektriku ze sítě (a to je při dnešních cenách na pováženou), ale hřejí se a hlavně jim vysychají kondenzátory !!!
Toto je krásný přímo učebnicový případ. Je to dvacet let pořád strčené v zásuvce, a nyní, když už jsou kondy kaput, tak stačí chvilkové vypnutí elektriky buď pracovníky Eonu, nebo při bouřce a je vymalováno. Přístroj už nenajede, protože se mezitím ochladily kondy a už se jim nechce fungovat tak, jako když jsou ještě zahřáté. Pokud se takový přístroj nechá v zásuvce, tak se vlivem postupného zahřívání funkčnost kondů zlepšuje, až od určitého okamžiku je zařízení schopné provozu. Tohle si lze velmi jednoduše ověřit měřením zvlnění pomocí osciloskopu na kondech ve studeném stavu a pak po jejich zahřátí.
Zde se to projeví tak, že když dá procesor povel k funkčnosti i ostatním obvodům, tak po zvýšení odběru se na zdrojových kondech objeví dost velké nevyfiltrované jehly původních usměrněných půlvln, a hlídač napětí procesor resetuje. A tak pořád dokola...
Jeho vyřazením se to resetování zrušilo.

Kolikrát je velmi poučné zákazníkovi při předávání připojit jeho přístroj bez poctivého vypínače zapojeného přímo na přívodu 230V na elektronický wattmetr, aby se podíval kolik je spotřeba ve STANDBY a kolik po zapnutí. To se nestačí divit a žasnout. Pak už stačí jen kalkulačka na spočítání spotřeby za měsíc, rok, 10let ...
A pak je také zajímavé změřit a spočítat všechny takovéhle přístroje za celou domácnost. To jsou ještě zajímavější počty!!!

U tohoto tuneru, protože je napájený dle fotek EI trafem odhaduji trvalou spotřebu ve vypnutém stavu pro optimistický údaj 5W, pro pesimistický 10W. Při zapnutí asi o 5-10W více.
Když budu počítat příkon jen 5W, tak je to za rok 43kWh elektriky + možná v lepším případě několik hodin denně poslechu je ještě několik kWh navíc.

Kolik takovýchto přístrojů trvale zastrčených a nepoužívaných, případně používaných jen občas, máte doma v zásuvce pánové?

Vašek
 

mniol

Člen
Registrovaný člen
Člen od
1 Okt 2020
Príspevkov
40
Reakčné skóre
33
Bodov
23
Paragraf (§)
Programátor
Nemyslím si, že by odešel ten IO. Tyhle hlídače podpětí mají jen za úkol v případě poklesu napájecího napětí pro procesor pod hranici zaručující jeho korektní funkčnost, ho uvést do stavu reset. Po zvýšení napětí opět povolí procesoru činnost.
Závada je s největší pravděpodobností jinde, a tou jsou na totáč vyschlé některé elektrolytické kondenzátory ve zdrojové části. Bude potřeba jejich výměna za typy pro vyšší provozní teploty.

Je to marné, je to marné, je to marné.
Já všem zákazníkům po opravě jejich elektroniky (což je v posledních 10-ti letech z 95% výměna elytů), doporučuji vše vytahovat ze zásuvky, pokud to nepoužívají.
Protože ony ty rádoby moderní přístroje nejen že pořád 24h berou nějakou elektriku ze sítě (a to je při dnešních cenách na pováženou), ale hřejí se a hlavně jim vysychají kondenzátory !!!
Toto je krásný přímo učebnicový případ. Je to dvacet let pořád strčené v zásuvce, a nyní, když už jsou kondy kaput, tak stačí chvilkové vypnutí elektriky buď pracovníky Eonu, nebo při bouřce a je vymalováno. Přístroj už nenajede, protože se mezitím ochladily kondy a už se jim nechce fungovat tak, jako když jsou ještě zahřáté. Pokud se takový přístroj nechá v zásuvce, tak se vlivem postupného zahřívání funkčnost kondů zlepšuje, až od určitého okamžiku je zařízení schopné provozu. Tohle si lze velmi jednoduše ověřit měřením zvlnění pomocí osciloskopu na kondech ve studeném stavu a pak po jejich zahřátí.
Zde se to projeví tak, že když dá procesor povel k funkčnosti i ostatním obvodům, tak po zvýšení odběru se na zdrojových kondech objeví dost velké nevyfiltrované jehly původních usměrněných půlvln, a hlídač napětí procesor resetuje. A tak pořád dokola...
Jeho vyřazením se to resetování zrušilo.

Kolikrát je velmi poučné zákazníkovi při předávání připojit jeho přístroj bez poctivého vypínače zapojeného přímo na přívodu 230V na elektronický wattmetr, aby se podíval kolik je spotřeba ve STANDBY a kolik po zapnutí. To se nestačí divit a žasnout. Pak už stačí jen kalkulačka na spočítání spotřeby za měsíc, rok, 10let ...
A pak je také zajímavé změřit a spočítat všechny takovéhle přístroje za celou domácnost. To jsou ještě zajímavější počty!!!

U tohoto tuneru, protože je napájený dle fotek EI trafem odhaduji trvalou spotřebu ve vypnutém stavu pro optimistický údaj 5W, pro pesimistický 10W. Při zapnutí asi o 5-10W více.
Když budu počítat příkon jen 5W, tak je to za rok 43kWh elektriky + možná v lepším případě několik hodin denně poslechu je ještě několik kWh navíc.

Kolik takovýchto přístrojů trvale zastrčených a nepoužívaných, případně používaných jen občas, máte doma v zásuvce pánové?

Vašek
MÁTE PRAVDU !!!!!!!!!!!!!

musel jsem si dát nějakou dobu pohov protože mě trápil žaludek a jeho vředy ale už je mi líp ALE v tuhle dobu jsem měl i čas přemejšlet a na co jsem přišel ?? !! ??
že máte pravdu s kondenzátorem , vybavil se mi oscilogram co jsem dal sem kde je vidět na žlutém kanále pulzace (výstup z IO) kterou jsem našel i na vstupu a v rozmezí 4,9Vmax a 4,01Vmin a dle datasheetu pro ten PST529D je prahové Vmin 4,25v

--- a ANO protože se napětí houpalo díky C198 (0,47uF / 50v) tak proto ten věčný restart NEC !

kapacita seděla ale asi ESR špatné (6,5ohm)
dal jsem jinej kondík vrátil PST529D a je to OK
napojil osciloskop a napětí se sice houpe ale maximálně na 4,7Vmin

100x otestoval a je to pořád OK

takže jste měl pravdu VY a já dobrou myšlenku v době rehabilitace.....
i vám moc děkuji za vysvětlení a RADU nad zlato z praxe !!!

existuje někde i nějaká tabulka ESR nebo se musí hledat v datasheetu ?

děkuji Luboš žatec
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,542
Reakčné skóre
1,087
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
existuje někde i nějaká tabulka ESR nebo se musí hledat v datasheetu ?
Univerzálna tabuľka neexistuje, nakoľko ESR sa meria pri určitej frekvencii. Na čínskych meračoch síce tabuľka je (na niektorých), ale nie je na nej uvedená frekvencia merania. Takže najrozumnejšie je použitie datasheetu, nakoľko tam pri údaji o ESR budete mať aj meraciu frekvenciu.
 
  • Ďakujem
Reakcie - hodnotenie obsahu: mniol
E-shop ElektroLab.eu
Top