KiCAD Kicad používate niekto ?

|

RadoKe

Člen
Registrovaný člen
Člen od
16 Mar 2021
Príspevkov
42
Reakčné skóre
60
Bodov
23
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Učím sa v KICad vo verzii 5.+ a nejak som sa zasekol v pre mňa neštandardnej organizácii knižníc. Používate ho niekto ?
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,117
Reakčné skóre
773
Bodov
180
Umiestnenie
Trnava
Zdar, niečo ku knižniciam nájdeš aj tu :
 

RadoKe

Člen
Registrovaný člen
Člen od
16 Mar 2021
Príspevkov
42
Reakčné skóre
60
Bodov
23
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Na ich stránke som bol ako prvé keď mi nezobrazovalo niektoré footprinty. Všetko (aspoň si to myslím) mám zorganizované podľa odporúčaní a aj tak som sa zasekol pri assignovaní footprintov. Z neznámeho dôvodu si nenatiahol switche. Viď snímky obrazovky. Na prvej pekne nabehne knižnica footprintov v okne vpravo, na druhom je okno prázdne. Bug ? Vlastnosť ? Je to môj prvý kreslici program tak reku či mi niekto kto s ním má skúsenosť nedá cennú radu typu "je to šunt plný bugov, vykašli sa na neho a uč sa v XY"

Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky
 

Mek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
107
Reakčné skóre
94
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
KiCad je dobry, sam ho pouzivam.
Hore su tlacitka, ktore filtruju ten treti zoznam, mas ich asi nespravne nastavene, preto nic nevidis.
Skus sa s nimi pohrat (tooltipy nad tymi tlacitkami napovedia viac, co ktore robi).
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky
 

RadoKe

Člen
Registrovaný člen
Člen od
16 Mar 2021
Príspevkov
42
Reakčné skóre
60
Bodov
23
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
@Mek , dík, už funguje jak má. Nebyť takýchto záludností tak si chrochtám blahom jak je dobrý. Teraz bojujem v pcbnew s hrúbkou ciest :unsure:, z nejakého dôvodu mi neponúkne na lište odkliknúť inú hrúbku ako 0.25mm :rolleyes:. Klávesové skratky E alebo W tiež bez odozvy...
 

Mek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
107
Reakčné skóre
94
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
To by malo ist takto jednoducho...

Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky


Osobne som to ale nikdy nepouzil, nastavil som len jednu sirku ciest pre cely plosak a tu som pouzival.
 

RadoKe

Člen
Registrovaný člen
Člen od
16 Mar 2021
Príspevkov
42
Reakčné skóre
60
Bodov
23
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
No a takto jednoducho to v mojom prípade nejde, nerozbali lištu po nakliknuti. Podľa cesty súdim že bežíš pod windowsami ? Tipujem v mojom pripade (linux) nejaky bug. Stale som s tym nepohol.
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky
 

Mek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
107
Reakčné skóre
94
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Ano, mam Windows.
Mas najnovsiu verziu KiCad-u?
Do rovnakeho okna sa da dostat cez menu File - Board setup...
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky


Inac ked nevies nieco najst, neboj sa preliezt si menu a skusat co ktora polozka robi, alebo tlacitka na toolbare, citat tooltipy... na mnoho veci tak prides aj sam a tak sa najlepsie uci :)
//edit: a este jedna rada na zaver - lepsie je pouzivat anglicku verziu KiCad-u, uz len preto, ze preklady nemusia byt vzdy spravne. A ked budes mat s niecim problem, alebo ti to vyhodi nejaky error, v slovencine nic nedogooglis...
 

oneeeeee

Aktívny člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
1 Jan 2020
Príspevkov
257
Reakčné skóre
397
Bodov
88
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
ktorá verzia je najnovšia ?
 

Mek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
107
Reakčné skóre
94
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
5.1.10-1 je najnovsia
Nie je dovod tahat to z torrentov, lepsie pouzit .
 

RadoKe

Člen
Registrovaný člen
Člen od
16 Mar 2021
Príspevkov
42
Reakčné skóre
60
Bodov
23
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Večer sa pokúsim updatnuť to na najnovšiu verziu, inštaloval som totiž priamo z MX inštalatéra (debian backports), nie z ich stránky, a očakával že tam bude najaktuálnejšia stabilná verzia...

Application: kicad
Version: 5.0.2+dfsg1-1~bpo9+1, release build
Libraries:
wxWidgets 3.0.4
libcurl/7.52.1 OpenSSL/1.0.2u zlib/1.2.8 libidn2/0.16 libpsl/0.17.0 (+libidn2/0.16) libssh2/1.7.0 nghttp2/1.18.1 librtmp/2.3
Platform: Linux 4.19.0-5-686-pae i686, 32 bit, Little endian, wxGTK
Build Info:
wxWidgets: 3.0.2 (wchar_t,wx containers,compatible with 2.8) GTK+ 2.24
Boost: 1.62.0
OpenCASCADE Community Edition: 6.8.0
Curl: 7.52.1
Compiler: GCC 6.3.0 with C++ ABI 1010

Build settings:
USE_WX_GRAPHICS_CONTEXT=OFF
USE_WX_OVERLAY=OFF
KICAD_SCRIPTING=ON
KICAD_SCRIPTING_MODULES=ON
KICAD_SCRIPTING_WXPYTHON=ON
KICAD_SCRIPTING_ACTION_MENU=ON
BUILD_GITHUB_PLUGIN=ON
KICAD_USE_OCE=ON
KICAD_USE_OCC=OFF
KICAD_SPICE=ON
 

RadoKe

Člen
Registrovaný člen
Člen od
16 Mar 2021
Príspevkov
42
Reakčné skóre
60
Bodov
23
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
@Mek : Dík za ochotu, bohužiaľ nič vyššie ako 5.0.2 na mojom distre nenainštalujem :(. Vyššie verzie žiadajú knižnicu libc6 >= 2.29 a tie sú nestabilné, pri pokuse nainštalovať ich mi padá GDebi, odladiť to ručne je nad moje schopnosti. No a 5.02 je plná bugov, síce ma pustí do nastavenia board setup aj mi dovolí vytvoriť si vlastný profil ale nedá sa použiť, furt mi nanúti defaultný... Vyzerá to tak že kicad musí počkať na upgrade môjho počítača a musím sa poobzerať po inom programe. Škoda, začínal sa mi páčiť.
 

Rami6711

Člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Apr 2021
Príspevkov
60
Reakčné skóre
115
Bodov
23
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Pozor, KiCAD 5 a 6 nie su suborovo kompatibilne. Predpokladam, ze konverzia do noveho by nemal byt problem, len skor ten prechod spet.
Co sa tyka hrubky ciar (urobil som kopu dosiek ale v KiCADe som uplny zaciatocnik) - ja si pamatam, ze tam som niekde volil ake cesty chcem pouzivat (nejaky zoznam to bol) a su tam aj rulsy... mozno priamo v nich. Skus pozret dake video navody. Tam uvidis toho viac. Hlavne styl prace. Kazdy soft ma trochu iny styl - organizaciu projektu, co kde je ulozene, vazby a postupy. Preto podla mna treba kuknut dake videa a potom uz sa lahko zorientujes.
Drzim palce.
 

oneeeeee

Aktívny člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
1 Jan 2020
Príspevkov
257
Reakčné skóre
397
Bodov
88
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
návod je aj na youtube
Ak chcete vidieť médiá, musíte sa zaregistrovať
 

RadoKe

Člen
Registrovaný člen
Člen od
16 Mar 2021
Príspevkov
42
Reakčné skóre
60
Bodov
23
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Chlapi jedna vec sú návody na yotube, druhá je realita. Kto funguje na staršom počítači a nepoužíva windows môže mať s KiCadom problém. A to je podstatná informácia tohto vlákna...
 

Rami6711

Člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Apr 2021
Príspevkov
60
Reakčné skóre
115
Bodov
23
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
A veru, to je pravda. Ja mam KiCAD na notebooku kde ma Win10, na linuxovej masine ho nemam (ale ta je dost silna, aj ked uz ma par rockov takze by som hodil to najnovsie na nu). Co som pocul, tak 4-ka bola dost padava, o 5-ke som mal len dobre spravy.
Mozno by si si mohol skusit skompilovat developersku verziu 6.0. :)
 

RadoKe

Člen
Registrovaný člen
Člen od
16 Mar 2021
Príspevkov
42
Reakčné skóre
60
Bodov
23
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Imho bude problém s knižnicami, debian stretch vs. buster... už som takto narazil zopárkrát aj pri iných pokusoch.
 
E-shop ElektroLab.eu
Top