Klopný obvod - počiatočný stav

Mek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
153
Reakčné skóre
166
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Caute,
mam tu sekvencny logicky obvod, pozostavajuci zo 4 klopnych obvodov, schema vid nizsie...
Je to binarny citac od 0 do 9, na vstup prichadza obdlznik o frekvencii 1 Hz. Vystupy su Q63-Q60, na ktore som si pripojil ledky (cez tranzistory) a blikaju mi tak ako maju, vsetko teda funguje.
Avsak po zapnuti napajania su klopne obvody v nahodnom stave. Radsej by som bol, keby zacinali od 0. Existuje nejaka moznost, ako upravit zapojenie, aby to tak bolo? (vystupy NQ63-NQ60 budu potom samozrejme 1).
Dik

P.S: ano, chcem to s tranzistormi, bez IO. Iba sa tak hrajuskam :)
 

Prílohy

Rami6711

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Apr 2021
Príspevkov
218
Reakčné skóre
315
Bodov
33
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Ja by som ku kazdemu KO prihodil este reset tranzistor a tie by sa ovladali RC clenom alebo pripadne aj podla potreby.
Ked uz sa hrajkas, tak nech tam tych tranzistorov je pozehnane. :)
 

Mek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
153
Reakčné skóre
166
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Vdaka za odpoved, skusil som, zial to nefunguje. Clear som zapojil takto ako na tejto scheme, na kolektor jedneho z tranzistorov v klopnom obvode.

Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky


Na bod oznaceny CLEAR som priviedol 5 V a v tom momente sa klopny obvod zresetoval, to bolo v poriadku. Problem je, ze ked som tam pripojil RC clen (tiez na vstup CLEAR) s R=10 k a C=100 uF, reagovalo to stale presne rovnako, ziadny delay tam nebol. Okrem toho, ked som nechal clear pripojeny na 5 V, klopny obvod ostal v resetnutom stave, teda potreboval by som asi iba kratky impulz...
 

Vašek

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
27
Reakčné skóre
19
Bodov
3
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
A jakpak jsi chlapče zapojil ten Tvůj resetovací RC obvod ?
Obrázek by nebyl?

Správně má být zapojený tak, že kondenzátor musí být zapojený do cesty signálu mezi vstup Clear a bázi Q6, a zároveň z báze Q6 musí být rezistor proti zemi, aby se báze po odeznění impulzu spolehlivě zavřela. Hodnota kondenzátoru stačí podstatně menší, třeba v mikrofaradech.
Takto to bude reagovat jen na vzestupnou hranu signálu RESET. A nebude důležité v jakém stavu pak signál reset zůstane.

Vašek
 

Rami6711

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Apr 2021
Príspevkov
218
Reakčné skóre
315
Bodov
33
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Na bod oznaceny CLEAR som priviedol 5 V a v tom momente sa klopny obvod zresetoval, to bolo v poriadku. Problem je, ze ked som tam pripojil RC clen (tiez na vstup CLEAR) s R=10 k a C=100 uF, reagovalo to stale presne rovnako, ziadny delay tam nebol. Okrem toho, ked som nechal clear pripojeny na 5 V, klopny obvod ostal v resetnutom stave, teda potreboval by som asi iba kratky impulz...
Ja osobne by som len dal kondik medzi CLEAR a +5V. To by malo stacit.
 

josek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
23 Jan 2020
Príspevkov
49
Reakčné skóre
34
Bodov
23
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Jednoducho s kondenzátor s odporom na zatvorenie tranzistora sa vytvorí derivačný impulz podľa hodnôt tau R, C a CbeQ6.
 

Prílohy

Rami6711

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Apr 2021
Príspevkov
218
Reakčné skóre
315
Bodov
33
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky

josek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
23 Jan 2020
Príspevkov
49
Reakčné skóre
34
Bodov
23
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Nenakreslil som tam ten odpor 10k, pardon:mad:
 

Mek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
153
Reakčné skóre
166
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Aha, ja som mal ten odpor v RC clene v serii, za odporom ten elektrolyt na zem.
Inac kondik medzi bazou klopneho obvodu voci VCC som skusal (100n), este predtym nez som zalozil tuto temu, ale uz neviem, ci mi to bud uplne zblblo (pocitalo haluze, alebo vobec), skratka to nepomohlo.
No, vcul som isiel na vianoce k rodine, takze budem experimentovat dalej v januari. Zatial dakujem za vsetky prispevky :)
 

Mek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
153
Reakčné skóre
166
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Dnes som sa dostal k pokracovaniu v experimentoch. Dakujem za prispevky, mam to takto:

Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky


Q10 a Q11 (a dalsie, ktore nie su na obrazku), vedu na kolektory v prislusnych klopnych obvodoch. Funguje to vyborne :)
 

Vašek

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
27
Reakčné skóre
19
Bodov
3
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Tak hlavně, že se to podařilo dostat do provozuschopného stavu !!! ;-)

Vašek
 
E-shop ElektroLab.eu
Top