Oprava radiostanic tesla pr31

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
423
Reakčné skóre
1,059
Bodov
129
V tomto vlákně bych bych byl rád nápomocen v problematice servisování tesláckých radiostanic TESLA PR 31. Vlastním 10 kusů těchto radiostanic, které jsem koupil levně z Německa jako nefunkční, všechny jsem už opravil a fungují bez poruchy. Kdyby měl tedy někdo problém s touto stanicí, rád poradím, až bude čas, vložím pár příspěvků z oprav a výčet závad v mých stanicích pro přehled co v nich odchází.
 

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
423
Reakčné skóre
1,059
Bodov
129
Pro shlédnutí detailů radiostanic PR31 přikládám fotky, aby každý viděl detaily. Jsou to verze bez kódového klíče, mají jen páčkový přepínač. Vše ale funguje, včetně scrambleru (maskovače).
Koupeno zde před rokem:
Sdílené, povolené kmitočty jsou na kanále 01 a 12 (77,725 a 78,000MHz, viz GP ČTÚ zde, stránka 2/5, tabulka 3, řádek h. :
Akublok už je nový, repasovaný zde:
 

Prílohy

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,842
Reakčné skóre
1,488
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
Veľmi sa nevidia, navyše sú v peknom stave.
 

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
423
Reakčné skóre
1,059
Bodov
129
Veľmi sa nevidia, navyše sú v peknom stave.
Jsou zachovalé a komplet, jen byly všechny vadné, ne úplně mrtvé ale v každé nefungovalo něco jiného. Pracuji na soupisu závad a jejich odstranění, uveřejním to doufám co nevidět.
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,842
Reakčné skóre
1,488
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
Záslužná práca, je dobré ak sa nájde človek, ktorý sa snaží uchovať tieto hodnoty (y)
 

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
423
Reakčné skóre
1,059
Bodov
129
Záslužná práca, je dobré ak sa nájde človek, ktorý sa snaží uchovať tieto hodnoty (y)
Je to kus historie Československé radiotechniky a tyto a jiné radiostanice předběhli dobu i když byli velké a poruchové, vše bylo o dostupnosti součástek. Jsem rád že jsem zachránil 10 sad těchto skvostů a Němec mi to nechal levně když jsem vzal jen ty nefunkční.
 

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
423
Reakčné skóre
1,059
Bodov
129
Příspěvek s popisem první závady na radiostanici PR31:

Vysílání fungovalo, odesílání telegramů také, nefunkční příjem, stanice nešuměla ani při manuálním otevření šumové brány a ani z reproduktoru nešel zvuk při vysílání protější stanice. Ověřil jsem si přes vysokoohmová sluchátka přítomnost nf signálu z demodulátoru na přední desce, signál jde na vývod 6 IO MBA915, signál byl přítomen (je to slabě ale čitelně slyšet) a tím jsem vyloučil závadu na přední desce. Závada byla tedy jedině na zadní desce.
Kontrolou ovládací logiky všech hradel podle schématu, jsem vyloučil závadu na hradlech, logika byla v pořádku jak pro příjem, tak pro vysílání a reagovala správně i na veškeré povely přepínačů.
Na vývodu 1 IO MBA915 se při zaklíčování protější stanice objevila log 0 (otevření umlčovače šumu), současně na vývodu 4 IO MBA915 ale nedošlo k náběhu napájecího napětí a tím byl zesilovač bez napájení, bylo tam nějakých cca 0,2V. Toto napětí ovládá hybrid WTD046 (spínaný stabilizátor). Teď byli 2 možnosti, buď je ten hybrid vadný anebo je ve zkratu některý z tantalů okolo. Měřením jsem zjistil, že je ve zkratu tantal (pozice C602 ve schématu zadní desky) 15 mikro na vývodu 2 hybridu WTD046, zkrat vývodu 2 hybridu na zem, z tohoto vývodu jde spoj na pin 4 (napájení) IO MBA915. Po výměně tantalu za jiný tantal ( chtěl jsem zachovat autentičnost), stanice zase začala fungovat jak má. Na pinu 4 IO MBA915 už bylo po zaklíčování protistanice plné napájecí napětí. Zkratovaný tantal na sobě neměl žádné praskliny anebo tmavé skvrny a vypadal jako nový, byl to modrý typ-kapka.
Schémata k této stanici jsou dostupná v archivu tady na fóru.
 
Naposledy upravené:

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
423
Reakčné skóre
1,059
Bodov
129
Doplnění: mám hodně práce a starostí a nemám zatím čas toto vlákno doplnit, čekají mě zkoušky na TIČR a mám hodně učení, chci si udělat osvědčení na Revize elektroinstalací podle paragrafu 8 NV 194/2022 Sb., jistě už mnozí postřehli, že u nás v ČR vyhláška 50/1978 Sb. padla a nově už platí od 1.7.2022 nová novela zákona o odborné způsobilosti v elektrotechnice. Omlouvám se za příspěvek částečně mimo téma.
 

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
423
Reakčné skóre
1,059
Bodov
129
Dnes jsem se pustil do opravy jedné PR31. Z ničeho nic přestala vysílat, příjem a vše ostatní bylo OK.
Patlal jsem se s tím od včerejška až do teď. Zjistil jsem podle schématu, že modulátor při zaklíčování nedostává své napájení +9V a tím se nenastartuje celá cesta až po vysílač-koncový stupeň. Původně jsem tušil zkrat nějakého tantalu, ale ani jeden nebyl vadný. Bohužel odešel do věčných lovišť jeden hybrid WNC047, je to spínací prvek s pěti vývody, který reaguje na výstupy řídících hradel a spíná napětí pro modulátor. Těchto a podobných hybridů tam je snad 20 kusů. Jelikož se můj kus nedá sehnat, laboroval jsem půl dne než jsem našel funkční bastl náhradu a závadu vyřešil. Měřením toho hybridu na funkční stanici byla diagnóza jasná, řekl sbohem.
Hybrid jsem vyhodil a nahradil ho tranzistorem NPN ze šuplíkových zásob (SF126C zlacený, výroba NDR, mám jich v šuplíku asi 0,5kg). Na desce radiostanice jsem si našel na jednom hradle MHF 4001 impulz při zaklíčování o hodnotě +9V, na něj jsem napojil B Tr, C Tr jsem napojil na hlavní napětí (napětí baterie) a E Tr jsem napojil na napájecí svorku pro modulátor. Tato improvizace zkušebního vrabčího hnízda fungovala na první zapojení, pak jsem jen tranzistor úhledně vtěsnal na desku a stanice PR31 opět funguje. Modulátor je možné napájet až do velikosti napětí baterie, ale není to žádoucí, při vybíjení baterie klesá napětí a tím klesají i parametry modulátoru a vysílače. Výrobce TESLA Pardubice zvolil správně hodnotu napájení +9V, pod 10V totiž naběhne signalizace nízkého napětí blíkáním diody na mikrofonu, ale modulace a výkon vysílače je stále stejný.

Všechny kusy stanic PR31 (měl jsem 10 kusů za slušnou cenu z Německa), jsem už prodal kromě dvou, které si ponechám ve své sbírce. Kdyby měl kdokoliv problém s touto stanicí, stačí mi napsat, oprava není problém, jen to zabere čas.
 

Prílohy

Naposledy upravené:

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,842
Reakčné skóre
1,488
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
Zákazkové / Hybridné IO od Tesly je problém zohnať, nejaké sú tu, ale nie 047,
 

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
423
Reakčné skóre
1,059
Bodov
129
@Elektro Lab
Díky, já ten 047 sháněl od včera a nenašel. Ono se dost tech hybridů dá nahradit dedukcí a rozumem. V mém případě hybrid s pěti vývody jsem nahradil pouhým jedním tranzistorem o 3 vývodech, nevím proč TESLA nešla stejným směrem. Těch 047 mám ve stanici asi 7 kusů a šli by tranzistorem nahradit v pohodě. Ostatní hybridy už jsou složitější, ten můj byl naštěstí jen obyčejný spínač napětí reagující na výstup log 1 a 0 z hradla a tím sepne nebo rozepne signál nebo napětí do další části. Ten hybrid 047 potřebuje pro svou funkci extra napájení (další 2 vývody navíc), pak vstup, výstup a ještě extra zem, to je celkem 5 vývodů, tranzistor tohle zvládne sám na 3 vývody. Ale i tak ta stanice ve své době byla na úrovni, ještě v roce 2005 jí policie používala v terénu a v autech měli nainstalovanou VR31.
 

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
423
Reakčné skóre
1,059
Bodov
129
Tak po letech shánění se mi konečně podařil úlovek, sehnal jsem nabíječ PZ 31 v původním balení, určený pro radiostanice PR 31. Jde o fungl nový a nepoužitý kus, který byl dlouhá léta skladován jako náhradní. Nakonec jsem ho našel na aukru a vydražil za směšnou cenu 2.460,-.
 

Prílohy

ElektroLab.eu

Reklama

Paul's Electronics

Podporte nás

Vyhľadaj komponenty

Reklamný blok

Hľadáte lacný multimeter?
Top