Poistka smd

Mato

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
31 Okt 2021
Príspevkov
5
Reakčné skóre
2
Bodov
3
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Viete mi poradit kde ziskat suciastku podla prilozenych fotiek? Nieco som googlil a podoba sa tomu najviac podla fotiek
"Poistka SMD termoplast OSU 250 rýchla F 3,15A 250VAC 11x4,6x3,9mm". Popriade cim sa da nahradit? A netusim, ci je povodna suciastka z kategorie "rychla" alebo??? Je pouzita v biolampe, ktora nefunguje a ked poistku prepojim drotikom, tak biolampa funguje. Ak taku poistku, alebo jej nahradu zozeniem, na co si mam dat pozor ak ju budem pajkovackou menit? Popripade je vhodne pouzitie aj inej poistky?? Stane sa nieco ak poistku obidem, co samozrejme by som nerad?? Dakujem za rady a tipy.
 

Prílohy

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,182
Reakčné skóre
827
Bodov
180
Umiestnenie
Trnava
Niečo o poistkách nájdeš aj v našom blogu :

Áno, označenie F znamená, že sa jedná o rýchlu poistku.

Nájdeš ju v TME :
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,182
Reakčné skóre
827
Bodov
180
Umiestnenie
Trnava
Ak taku poistku, alebo jej nahradu zozeniem, na co si mam dat pozor ak ju budem pajkovackou menit? Popripade je vhodne pouzitie aj inej poistky?? Stane sa nieco ak poistku obidem, co samozrejme by som nerad?? Dakujem za rady a tipy.
Výmena je jednoduchá - odporúčam použiť , inú veľkosť neodporúčam použiť - typ je možné zmeniť. Veľkosť (prúdová) je daná maximálnym pretekajúcim prúdom. Rozhodne ju rovnako neodporúčam obchádzať, nakoľko má ochrannú funkciu.
 

SMITH

Člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
18 Jún 2020
Príspevkov
86
Reakčné skóre
124
Bodov
23
Umiestnenie
Púchov
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Ale vypadá , že je tam možné dať aj túto ...
 

Mato

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
31 Okt 2021
Príspevkov
5
Reakčné skóre
2
Bodov
3
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Ale vypadá , že je tam možné dať aj túto ...
Dik za info. A aky je rozdiel v tých poistkach (teda v tej co si mi poslal a v tej co mam na fotke)? Len iny vyrobca a rozmer? Alebo aj nieco ine?

Popripade som nasiel aj poistky tzv. vratne... Co to znamena??? Napr. ako lajk si predstavujem, ze ked sa prerusi, tak po urcitej dobe sa opat "vrati" do povodnej cinnosti, teda sa natrvalo neprerusi, ale iba na urcity cas???
Alebo??
 

SMITH

Člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
18 Jún 2020
Príspevkov
86
Reakčné skóre
124
Bodov
23
Umiestnenie
Púchov
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Rozdiel medzi nimi je len vo veľkosti , puzdre a spôsobu uchytenia na PCB. Obe majú vypínaciu charakteristiku rýchlu (F) a obe sú na 3,15 A / 250V .

Vratné poistky sú také , ktoré sa po skončený preťaženia , buď automaticky , alebo manuálne opäť vrátia do vodivého stavu . Bohužiaľ ich vypínacia charakteristika je pomalá a preto sa nehodia k ochrane citlivej elektroniky .

V dnešnej dobe existujú aj poistky POLYSWITCH čo sú vlastne termistory , ktoré prechodom nadprúdu zvyšujú svoj odpor a tým prerušia obvod , ale nemám zatiaľ s nimi skúsenosti .
 

Rami6711

Člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Apr 2021
Príspevkov
80
Reakčné skóre
151
Bodov
23
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Ja som polyswitche pouzival na nizsie napatia, nie na sietove. Na siet by som to moc nedaval. To su v podstate tepelne poistky - vyssim prudom sa zohreju a zvacsia odpor natolko, ze rozpoja obvod. Na motorceky by som to kludne dal, alebo do meracich okruhov kde funguju ako druhy stupen ochrany. Ako aj SMITH pise - na AC/DC neodporucam. Ak odisla poistka, asi to malo dovod. Ak ten dovod bol iny ako prepatie v sieti, tak pravdepodobne je zly menic. Takze skus hoc aj na dratikoch napajkovat kasicku trubickovu F 3,15A a otestoval aspon par dni ci je vsetko v poriadku.
 

Mato

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
31 Okt 2021
Príspevkov
5
Reakčné skóre
2
Bodov
3
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
To co som potreboval riesit bola poistka v biolampe bioptron na menic napatia 220V na 12V. Poistku som vymenil ale opat po 2 sekundach sa prepalila... :-( Tak som potom spravil chybne rozhodnutie a prepojil drotikom, co malo za nasledok roztrhnutie kondenzatorana fotke... Normalne sa prederavil... :-(
Viete mi prosim, dat info v com moze byt problem, popripade na co sa mam zamerat, co moze byt chybne ked poistka odisla. Co a ako mam zmerat, ak sa, klasickym multimetrom...
Pripajam foto este rozobratej biolampy bioptron. Viem si to ako amater opravit sam? Je to jednoduche?
Popripade kolko moze stat oprava?
Tiez som nasiel na internete, ze sa daju kupit rovno cele plosaky takychto menicov uz urobene za radovo par eur... Dakujem za rady a tipy.
 

Prílohy

Rami6711

Člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Apr 2021
Príspevkov
80
Reakčné skóre
151
Bodov
23
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Ako normalne sa neviem k tomu co si spravil slusne vyjadrit. Takze no coment.

Zdroj uz mozes leda tak do kosa hodit a nadratikuj tam daky iny bezny 12V adapter.
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,182
Reakčné skóre
827
Bodov
180
Umiestnenie
Trnava
Poväčšine s poistkou oddíde aj vždy niečo iné. To, v čom si spravil chybu je to, že si nezmeral komponenty v ceste poistky a to sa ti teraz vypomstilo, ako píše vyššie Rami6711, zožeň vhodný napájací adaptér - tak aby ti sedelo napätie a prúd a "nadrátuj ho tam", alebo ho pripoj cez vhodný konektor, nakoľko pôvodný zdroj je nerentabilné opravovať - čas a peniaze. Bohužiaľ, na chybách sa človek učí, verím, že toto bude pre teba dostatočným ponaučením.
 

SMITH

Člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
18 Jún 2020
Príspevkov
86
Reakčné skóre
124
Bodov
23
Umiestnenie
Púchov
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Hmm , už si pochopil načo slúži poistka .
Samozrejme opraviť sa dá všetko , ale v tom to prípade je lepšie riešenie dať tam nový zdroj , resp ak píše @Rami6711 rovno bezpečný adaptér . Len nejako neviem ako prišiel na tých 12 V ...

Keď tak to exploduje filtračný kondenzátor , tak s istotou sú vadné aj daľšie súčiastky ( usmerňovač , spínací tranzistor , source rezistor , IC ak tam je atď ) čim sa stáva oprava neekonomická .

Vzhľadom na to že s tým nemáš žiadné skúsenosti , neodporúčam ti opravu ,aj z bezpečnostného hľadiska , lebo ten to zdroj je galvanicky spojený so sieťou tak môže prísť k úrazu elektrickým prúdom . (Mimochodom na vývodoch toho kondenzátora čo strelil je za normálnych okoľností viac ako 320V DC ).
 

Rami6711

Člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Apr 2021
Príspevkov
80
Reakčné skóre
151
Bodov
23
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
To co som potreboval riesit bola poistka v biolampe bioptron na menic napatia 220V na 12V.
Sam to pise. Mr. @SMITH, treba len citat. Ale je to normalne ze si si nevsimol z dovodu krvi/slz v ociach pri citani nasledujucich riadkov, haha.
 

SMITH

Člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
18 Jún 2020
Príspevkov
86
Reakčné skóre
124
Bodov
23
Umiestnenie
Púchov
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Vidíš, to mi nejako uniklo:p
 

Mato

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
31 Okt 2021
Príspevkov
5
Reakčné skóre
2
Bodov
3
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Hmm , už si pochopil načo slúži poistka .
Samozrejme opraviť sa dá všetko , ale v tom to prípade je lepšie riešenie dať tam nový zdroj , resp ak píše @Rami6711 rovno bezpečný adaptér . Len nejako neviem ako prišiel na tých 12 V ...

Keď tak to exploduje filtračný kondenzátor , tak s istotou sú vadné aj daľšie súčiastky ( usmerňovač , spínací tranzistor , source rezistor , IC ak tam je atď ) čim sa stáva oprava neekonomická .

Vzhľadom na to že s tým nemáš žiadné skúsenosti , neodporúčam ti opravu ,aj z bezpečnostného hľadiska , lebo ten to zdroj je galvanicky spojený so sieťou tak môže prísť k úrazu elektrickým prúdom . (Mimochodom na vývodoch toho kondenzátora čo strelil je za normálnych okoľností viac ako 320V DC ).
Dik za info. Jasne už som sa poučil, aj keď žial na vlastnej chybe. Teda keď tam mám dať nový zdroj, ako mám zistiť aký a na čo si mám dať pozor? Napr. ak tam je výstup napätie 12V tak nemôžem tam dať ani menej a ani viac, nap. 5V alebo 18V? A aký má byt výstup prúdu z toho zdroja? Koľko bude stačiť ak je tam žiarovka 20W a daky maly plošak na časovanie a maly ventilator na ochladzovanie? Bude stačiť 5A, alebo aj 2A? Dik za rady.
 
Naposledy upravené moderátorom:

Rami6711

Člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Apr 2021
Príspevkov
80
Reakčné skóre
151
Bodov
23
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Napr. ak tam je výstup napätie 12V tak nemôžem tam dať ani menej a ani viac, nap. 5V alebo 18V?
Skúšal si už dakedy do benzíňáka natankovať diesel alebo letecké palivo?

Nevymýšľaj, keď tam bol 12V zdroj tak tam aj taký daj.
20W žiarovka potrebuje 20W/12V = 1.66A. Na ventilátore je napísane akú má spotrebu to si k tomu pripočítaj a zaokrúhli hore. Určite aspoň 2A zdroj, keď dáš 3A alebo 5A nevadí, rozhodne ale neexperimentuj s napätím.
 

Mato

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
31 Okt 2021
Príspevkov
5
Reakčné skóre
2
Bodov
3
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Skúšal si už dakedy do benzíňáka natankovať diesel alebo letecké palivo?

Nevymýšľaj, keď tam bol 12V zdroj tak tam aj taký daj.
20W žiarovka potrebuje 20W/12V = 1.66A. Na ventilátore je napísane akú má spotrebu to si k tomu pripočítaj a zaokrúhli hore. Určite aspoň 2A zdroj, keď dáš 3A alebo 5A nevadí, rozhodne ale neexperimentuj s napätím.
Tak a aj vďaka vašim komentárom a pomoci biolampa opravena a funguje. Pouzil som novy zdroj 12V 3A. Este raz vsetkym zucastnenym dakujem. Palec hore pre vas vsetkych.
 

Prílohy

E-shop ElektroLab.eu
Top