Pretekajúce prúdy cez niklové pásiky

Roman

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
8 Jan 2025
Príspevkov
13
Reakčné skóre
3
Bodov
3
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Ahojte, mám otázku... keď skladám "battery pack" a používam pri tom ako väčšina nikel, tak by ma zaujímalo, ako sa správa pretekajúci prúd cez články (viď. moja schéma na 12V systém. no prúdy budú oveľa vyššie, to som len pre pochopenie nakreslil). Možno to niekto až tak nerieši, no z toho čo som doteraz zistil, niklové pásiky nevydržia nejak obzvlášť veľké prúdy. Dedukujem to správne, alebo je pretekajúci prúd medzi článkami všade rovnaký a teda v tomto prípade 10A? Teraz mi nejde o to, že mám zvoliť čo najširší a najhrubší nikel čo dokážem zabodovať no pochopiť to, ďakujem.
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,977
Reakčné skóre
1,637
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
Keď sa skladá "battery pack" s článkami v sérii (ako je to v prípade 12V systému), prúd, ktorý preteká cez jednotlivé články, bude rovnaký, pretože prúd je rovnaký vo všetkých komponentoch sériového obvodu.

Avšak, problém, ktorý spomínaš, sa týka prúdu pretekajúceho cez spojovacie pásiky medzi článkami (napríklad nikel pásiky). Tieto pásiky, ak sú príliš tenké, môžu byť limitujúcim faktorom v systéme, pretože môžu mať vyšší odpor, čo vedie k prehrievaniu alebo ich poškodeniu pri vysokých prúdoch.

Na to, aby si zabezpečil, že prúd nepoškodí tvoje články alebo spojovacie pásiky, je dôležité venovať pozornosť ich rozmerom a materiálu. Pásiky z niklu môžu byť v pohode pre nižšie prúdy, ale pri vyšších prúdoch, ako sú tie, ktoré spomínaš, by si mal zvážiť použitie širších a hrubších pásikov. Sledovanie teploty článkov a pásikov počas používania je tiež dôležité, pretože vysoké prúdy môžu spôsobiť ich prehrievanie.

Aby si mal istotu, že všetky články dostanú rovnaký prúd, je potrebné mať dobré a rovnomerné spojenie medzi článkami, čo môže ovplyvniť celkový výkon a bezpečnosť batérie.

Pre prúdy 6.6A a 3.5A by štandardné niklové pásiky mali byť schopné zvládnuť tieto hodnoty, ale to závisí aj od hrúbky a šírky pásikov. Pri týchto hodnotách prúdu sa odporúča použiť pásiky, ktoré majú dostatočnú šírku a hrúbku na to, aby minimalizovali odpor a neprehrievali sa.

Typický odpor niklových pásikov je relatívne nízky, ale pri vysokých prúdoch môže dôjsť k zahrievaniu, čo môže spôsobiť straty a poškodiť spojenia medzi článkami. Ak sa tieto pásiky používajú v menších batériách s prúdmi do 10A, zvyčajne by nemal byť problém, ak sú pásiky dostatočne široké (napríklad 0.15 mm alebo širšie) a nie príliš dlhé.

Pre prúdy okolo 6.6A a 3.5A by však bolo dobré:

1. Použiť pásiky s hrúbkou 0.15mm až 0.2mm. Pre vyššie prúdy by bola potrebná ešte väčšia hrúbka.
  2. Zabezpečiť kvalitné spoje. Kvalitné bodové zvary sú kľúčové, pretože zlé spojenie medzi pásikom a článkom môže spôsobiť zvýšený odpor a tým aj prehrievanie.
  3. Monitorovať teplotu počas prevádzky, ak je to možné, aby si sa uistil, že nedochádza k prehriatiu, čo by mohlo viesť k poškodeniu pásikov.
V týchto prúdových hodnotách by štandardné pásiky nemali spôsobovať problémy, pokiaľ sú správne navrhnuté a použité v správnych rozmeroch.

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,977
Reakčné skóre
1,637
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
Inak, robím na kalkulačke pre výpočet parametrov pásikov, kde sa bude počítať Odpor pásika zo zoznamu bežne dostupných pásikov (možné doplniť ďalšie hodnoty) vzhľadom k jeho šírke, dĺžke a hrúbke a jeho tepelnej strate vzhľadom k pretekajúcemu prúdu.

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,977
Reakčné skóre
1,637
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
Kalkulačka pre výpočet odporu a tepelnej straty niklového pásika

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
439
Reakčné skóre
1,085
Bodov
129
@Roman Proud je v obvodu stejný, články jsou v sérii. Jen dodatek, proč používáte drahý Nikl? Já články boduji ústřižky z nerezového plechu Aisi 304, 306, 314 o síle 0,3mm, je to o 90% levnější než Nikl. Jaký máte důvod k používání Niklu?

Roman

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
8 Jan 2025
Príspevkov
13
Reakčné skóre
3
Bodov
3
Paragraf (§)
@Roman Proud je v obvodu stejný, články jsou v sérii. Jen dodatek, proč používáte drahý Nikl? Já články boduji ústřižky z nerezového plechu Aisi 304, 306, 314 o síle 0,3mm, je to o 90% levnější než Nikl. Jaký máte důvod k používání Niklu?
Ja by som bol rád ak by bolo niečo lacnejšie ako nikel, ale neviem či sa dá v nerezy zohnať aj hotová sieť na veľké zostavy, nech to nemusí človek bodovať ešte aj krížom. A neviem aký má odpor nerez, máte to odskúšané?

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,977
Reakčné skóre
1,637
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
odpoveďou je odpor, konkrétne ak máme dva rovnaké pásy niklu a nerezu s dĺžkou 1m šírkou 5 mm a hrúbkou 0.2 mm tak ich odpor je :

Nikel : 0.0699Ω / 1m, 5mm x 0.2mm
Nerez : 0.72Ω / 1m, 5mm x 0.2mm

Z toho plynie, že čím výkonnejší článok a väčší odber, tým vyššie straty v podobe stratového tepla.

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,977
Reakčné skóre
1,637
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava

Roman

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
8 Jan 2025
Príspevkov
13
Reakčné skóre
3
Bodov
3
Paragraf (§)

Roman

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
8 Jan 2025
Príspevkov
13
Reakčné skóre
3
Bodov
3
Paragraf (§)
odpoveďou je odpor, konkrétne ak máme dva rovnaké pásy niklu a nerezu s dĺžkou 1m šírkou 5 mm a hrúbkou 0.2 mm tak ich odpor je :

Z toho plynie, že čím výkonnejší článok a väčší odber, tým vyššie straty v podobe stratového tepla.
Tak to je podľa mňa dosť nevhodné a preto sa používajú iné materiály ako ponikel, nikel, meď, však to má podľa vaších údajov 10 x väčší odpor

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,977
Reakčné skóre
1,637
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
viem, dal som iba "všeobecný" odkaz, ale ceny nie sú také strašné. Avšak pri poniklovanom by písalo (malo by) "nickel plated" tento je označený ako nikel. Listingy vyberám hlavne podľa počtu recenzií.

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,977
Reakčné skóre
1,637
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
Tak to je podľa mňa dosť nevhodné a používajú sa iné materiály ako ponikel, nikel, meď, však to má podľa vaších údajov 10 x väčší odpor
čo konkrétne?
Príklad pre merný odpor na dĺžke 1m, šírka 5mm a hrúbka 0.2mm. Teraz som to počítal.

MateriálMerný odpor pásu
Meď0.0168
Nikel0.0699
Nerez0.7200

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
439
Reakčné skóre
1,085
Bodov
129
@Elektro Lab
Citace: odpoveďou je odpor, konkrétne ak máme dva rovnaké pásy niklu a nerezu s dĺžkou 1m šírkou 5 mm a hrúbkou 0.2 mm tak ich odpor je :

Tak odpor mě netrápí, je zanedbatelný a rozdílů ve vodivosti jsem si vědom. Na akublok o počtu 10 článků spotřebuji cca 0,12m nerezového pásku, používám tloušťku (momentálně Aisi 304) 0,3mm a šířku minimálně 5mm, spíše širší. Navíc Nikl je toxický a karcinogenní a jeho používání se omezuje stejně jako olovo, rtuť a další. Nikdy jsem neměl problém s nerezem jako s vodičem na propojení akumulátorů do akubloků. Tak že stále platí má otázka, jaký důvod je v používání Niklu, když vodivost překážkou není? U mě je totiž důvod k nepoužívání Niklu jasný: nízká cena, rychlá dostupnost a zdravotní nezávadnost.

Roman

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
8 Jan 2025
Príspevkov
13
Reakčné skóre
3
Bodov
3
Paragraf (§)
@Elektro Lab
Citace: odpoveďou je odpor, konkrétne ak máme dva rovnaké pásy niklu a nerezu s dĺžkou 1m šírkou 5 mm a hrúbkou 0.2 mm tak ich odpor je :

Tak odpor mě netrápí, je zanedbatelný a rozdílů ve vodivosti jsem si vědom. Na akublok o počtu 10 článků spotřebuji cca 0,12m nerezového pásku, používám tloušťku (momentálně Aisi 304) 0,3mm a šířku minimálně 5mm, spíše širší. Navíc Nikl je toxický a karcinogenní a jeho používání se omezuje stejně jako olovo, rtuť a další. Nikdy jsem neměl problém s nerezem jako s vodičem na propojení akumulátorů do akubloků. Tak že stále platí má otázka, jaký důvod je v používání Niklu, když vodivost překážkou není? U mě je totiž důvod k nepoužívání Niklu jasný: nízká cena, rychlá dostupnost a zdravotní nezávadnost.
Akože zanedbateľný, veď desatinná čiarka je posunutá o jednu 0. Áno funguje to, ale tým pádom nevyužívate kapacitu batérie efektívne a premieňať ju na teplo, ktorého je tam už aj tak dosť. Môže to byť OK napríklad pri nejakých svetlách, ale nie pri vysoko odberových zariadeniach ako je akú skrutkovač, alebo ešte niečo výkonnejšie ako mafel, motorová píla, fukár... tam si myslím, že je to až nebezpečné. Možno sa mýlim, som len amatér, ale nepozdáva sa mi to. Však uvidíme čo na to ostatný členovia.

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
439
Reakčné skóre
1,085
Bodov
129
@Roman Můj příspěvek byl pouhou reakcí adekvátní náhrady drahého Niklu za něco jiného, v mém případě nerez, protože je zbytečné lpět stále na Niklu. Baterky jdou ale bodovat i z Cu zemnících pásků na trubky, dá se to koupit všude. Dále pokud 10 článků propojím páskem z nerezu (cca 12cm), tak jsem podle kalkulačky s odporem hned o desetinnou čárku dále z odporu 0,72 na 0,072 Ohmů, místo tloušťky 0,2mm používám 0,3mm a odpor je zase hned nižžší, použiji větší šířku pásku než 5mm a jsem na tom zase odporem lépe.

ElektroLab.eu