Problem so zosilnovacom ne013

robertpales

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
16 Nov 2022
Príspevkov
5
Reakčné skóre
1
Bodov
3
Paragraf (§)
Študent
Zdravim vas,
skladam stereo zosik 2x100W s TDA7294 zo stavebnic NE013+NE025. Mam 2 stavebnice NE013. V navode na ozivenie sa pise, ze na vystupe medzi svorkami OUT a GND musi byt nulove napatie. Na jednej z tychto stavebnic je napatie vsak +-15V. Neviete niekto cim by to mohlo byt? Dokonca mi aj odpalilo 2 kondenzatory. Suciastky su poukladane rovnako.
Este jedna otazka ohladom funkcii STBY a MUTE. Musia byt v obvode zapojene, pokial ich nechcem vyuzivat?
Dakujem kazdemu za odpoved.
 

robertpavlik

Člen
Registrovaný člen
Člen od
2 Jan 2020
Príspevkov
103
Reakčné skóre
156
Bodov
33
Paragraf (§)
§23 (SK) / §7 (CZ)
Aké napätie? Čo znamená +-15V? Ktoré kondenzátory odpálilo (označenie)? Schému si mohol priložiť, zakresliť do nej, ktoré kondíky upálilo a ako si meral.
 

robertpales

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
16 Nov 2022
Príspevkov
5
Reakčné skóre
1
Bodov
3
Paragraf (§)
Študent
Aké napätie? Čo znamená +-15V? Ktoré kondenzátory odpálilo (označenie)? Schému si mohol priložiť, zakresliť do nej, ktoré kondíky upálilo a ako si meral.
. Napatie je tam zo zdroja NE069, 36V po filtracii (2x24 trafo). V sekcii ozivenie obvodu sa pise, ze napatie medzi bodmi OUT a GND musi byt nulove, ja som tam vsak po prilozeni voltmetra nameral 15,5V. (na druhej stavebnici 0V). Odpalilo kondiky C4 a C5, to ale mohla byt aj moja chyba ked som meral prud.
 

amater63

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Máj 2021
Príspevkov
281
Reakčné skóre
206
Bodov
33
Paragraf (§)
§22 (SK) / §6 (CZ)
Pokud máš napětí na výstupu-out jak píšeš,tak s pravděpodobností je TDáčko kaput. Jak k tomu došlo, tak to nevím. Snad při špatné manipulaci jsi se něčeho dotkl....

Este jedna otazka ohladom funkcii STBY a MUTE. Musia byt v obvode zapojene, pokial ich nechcem vyuzivat?
Zapojeno jak je to ve schématu R5, R6 propojeno na +vcc ,funkce nepoužíváš.
 

robertpavlik

Člen
Registrovaný člen
Člen od
2 Jan 2020
Príspevkov
103
Reakčné skóre
156
Bodov
33
Paragraf (§)
§23 (SK) / §7 (CZ)
Pravdepodobne si opačne pripojil napájanie, inak si nedokážem predstaviť príčinu upálenia. V každom prípade to vyzerá tak, že TDA odišlo do polovodičového neba. Takže vymeniť kondíky, TDAčko, skontrolovať ešte raz celú dosku a skúsiť znova.
 

janči

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Dec 2022
Príspevkov
1
Reakčné skóre
0
Bodov
1
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Možno to näpatie bolo príliš velké.Naša sieť dosť kolíše,dá sa namerať aj 240v,takže transformátor 2x24 môže mať kľudne 2x28,alebo aj o trošku viac,skús to pomerať.
 

Neo Cambell

Nový člen
Registrovaný člen
Darca
Člen od
22 Nov 2021
Príspevkov
1
Reakčné skóre
0
Bodov
1
Podľa môjho názoru si zapojil zosilňovač bez vstupu a reproduktorov čo ho vie odpáliť, každopádne objednať nový IO nie je žiaden problém ...
 
E-shop ElektroLab.eu
Top