Moja konštrukcia Radio s vfd displejom

Mek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
165
Reakčné skóre
187
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Zrealizoval som dalsiu konstrukciu z cyklu "recyklacia starej elektroniky" :D
Od brata som dostal VFD displej z domaceho kina Yamaha, a radio modul z toho isteho pristroja. V radio module bol, ako som po namahavom odkrytovani zistil, cip Si4731-C40, co je integrovany AM/FM prijimac s RDS. Pinout modulu som zistil zo schemy domaceho kina. Ten cip sa ovlada digitalne cez I2C, v tom mi pomohla kniznica Si47xx pre Arduino. Ja Arduino nepouzivam, programujem v C v Microchip Studiu, nastastie tam ta kniznica isla importovat a prijemnym dosledkom bola dostupnost aj dalsich Arduino funkcii.
Vnutri je 2x atmega328 (jeden je cisto ako VFD driver, druhy ovlada vsetko ostatne), 7x TPIC6B595N (vykonovy posuvny register), MK41T56N (RTC cip), TDA7468D (I2C prepinac vstupov, regulator hlasitosti a ekvalizer).
V standby mode sa zobrazuje datum a cas, ktory sa berie z RDS ked je radio zapnute a zapise sa do RTC cipu. V FM mode sa zobrazi nazov stanice a po chvili radio text, ak je dostupny, ktory sa scrolluje. Radio modul podporuje aj indikaciu stereo a naladenia, co som tiez vyuzil. Aj AM rezim je podporovany a funguje ako ma.
Vstaval som i BT modul, aby sa dala pustat hudba z mobilu ci PC bezdrotovo.
Na paneli nie su ziadne ovladacie prvky, ovlada sa to vylucne cez dialkove - da sa pouzit lubovolne DO, sparoval som s tym jedno od stareho set top boxu.
Zdroj je transformatorovy, dava 30 V a 12 V a je v zvlast krabicke, do hlavnej by sa nezmestil.
Vyvoj zapojenia a programovanie zabralo asi 3 mesiace po veceroch, a som rad, ze je to hotove, funguje to lepsie nez ine radia co som doteraz postavil :)
 

Prílohy

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,504
Reakčné skóre
1,074
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
Ahoj Mek, foto vnútra by sa nedalo? Otázka, nerozmýšľal si nad tým osadiť displej za napríklad dymové plexisklo?
 

Mek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
165
Reakčné skóre
187
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
No, kvoli vnutru by som to musel rozoberat, coz sa mi moc nechce... aaa trochu by som sa za to hanbil, je to "co dum dal", plosaky vyrobene kreslenim fixkou a leptanim, nemoze sa to rovnat s profi konstrukciami skusenejsich :) Naviac som par veci musel "dobastlit" ked uz plosaky boli hotove, nevyzera to moc pekne.
O umiestneni displeja som dlho a tuho rozmyslal a na nic som neprisiel. Dymove sklo nemam, ani vhodny ramcek, a investovat do toho sa mi nechcelo. Radsej bastlim elektro veci, vrtanie a vyrezavanie (mechanicka montaz) ma az tak nebavi. Viem, ze toto nie je zrovna optimalne, a ze takto displeju hrozi rozbitie, co je riziko, kedze druhy taky nezozeniem - je to custom-made displej pre Yamahu, ku ktoremu nie je ani datasheet a ked som googlil podla oznacenia, ani neexistuje. Budem nan davat dobry pozor :)
 

oneeeeee

Aktívny člen
Registrovaný člen
Darca
Člen od
1 Jan 2020
Príspevkov
360
Reakčné skóre
513
Bodov
88
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
čo zrkadlovka ?
 

RadoKe

Člen
Registrovaný člen
Člen od
16 Mar 2021
Príspevkov
147
Reakčné skóre
108
Bodov
33
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
K bielej škatuli by som zaexperimentoval s pieskovaným sklom, pieskovaná strana k displeju. Prípadne ak by to bolo veľmi rozostrené tak štvorec (výrez) prekrývajúci displej pretrieť silne nariedeným kanagonom nech je iba ako jemná námraza, zvyšok plochy nechať v piesku.
 

oneeeeee

Aktívny člen
Registrovaný člen
Darca
Člen od
1 Jan 2020
Príspevkov
360
Reakčné skóre
513
Bodov
88
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
to treba vyskúšať . pokus - omyl. nikto nie je dokonalý.
 

Wolfsk

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
4 Sep 2020
Príspevkov
12
Reakčné skóre
9
Bodov
3
Umiestnenie
Bratislava
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Dobrý nápad na využitie takýchto displejov, mám ich doma viac.
 

markeye

Člen
Registrovaný člen
Člen od
18 Jan 2022
Príspevkov
32
Reakčné skóre
6
Bodov
8
Paragraf (§)
§22 (SK) / §6 (CZ)
Pekny projekt, zisiel by sa mi niekto, kto nieco podobne realizoval s raspberry a OS volumio, pretoze zakupeny Oled sa mi nepodarilo rozchodit, videl som ze skusenejsim sa podarilo rozchodit aj VFD, ale je pravda ze som tomu nevenoval 3 mesiace po veceroch.. :) Klobuk dole, este raz..
 
  • Ďakujem
Reakcie - hodnotenie obsahu: Mek

Rami6711

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Apr 2021
Príspevkov
262
Reakčné skóre
365
Bodov
33
Paragraf (§)
§23 (SK) / §7 (CZ)
Pekny projekt, zisiel by sa mi niekto, kto nieco podobne realizoval s raspberry a OS volumio, pretoze zakupeny Oled sa mi nepodarilo rozchodit, videl som ze skusenejsim sa podarilo rozchodit aj VFD, ale je pravda ze som tomu nevenoval 3 mesiace po veceroch.. :) Klobuk dole, este raz..
Pripojit OLED alebo VFD ku RBPi podla mna nie je ziaden kumst. Mozno treba daku elektroniku k tomu (hlavne v pripade VFD), ale schema sa na nete urcite da dohladat. Ina vec je zapisovanie na displej. To uz moze byt od jednoducheho testovacieho softu az po zaintegrovanie do OS. Ale ak to je uz dakde na githube cokolvek hotove, tak to treba len pouzit a netrapit sa s tym. Robit driver do OS je na palicu aj pre skuseneho programatora.
 

markeye

Člen
Registrovaný člen
Člen od
18 Jan 2022
Príspevkov
32
Reakčné skóre
6
Bodov
8
Paragraf (§)
§22 (SK) / §6 (CZ)
Pripojit OLED alebo VFD ku RBPi podla mna nie je ziaden kumst. Mozno treba daku elektroniku k tomu (hlavne v pripade VFD), ale schema sa na nete urcite da dohladat. Ina vec je zapisovanie na displej. To uz moze byt od jednoducheho testovacieho softu az po zaintegrovanie do OS. Ale ak to je uz dakde na githube cokolvek hotove, tak to treba len pouzit a netrapit sa s tym. Robit driver do OS je na palicu aj pre skuseneho programatora.
HW pripojenie OLED som zlvadol, aj snezenie na displeji som dosiahol, problem je presne ta podpora. Podporovane su len tie najmensie najlacnejsie OLED, ktore som ale ako nahradu displeja do case od FM tunera nechcel davat, pretoze to vyzeralo smiesne.. Nasiel som aj iny projekt, kde to trocha islo, ale ako pises problem je ze ja to upravit v pythone neviem a autor o to uz stratil zaujem.. Mozno by na to bol ideal nejaky LCD s hdmi in, tie idu skoro vzdy, nepr. ten original 7" pre RPI ide OK, ale ten zas nenatrepem do toho case a bohuzial este nikoho nenapadlo vyrabat LCD v pomere 21:9 v takto malom rozmere. Ale aspon uz viem ze je dobre si vybrat ako tak funkcny projekt a potom pozriet aky radice podporuju a toho sa drzat, dost to setri naklady :)
 

Rami6711

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Apr 2021
Príspevkov
262
Reakčné skóre
365
Bodov
33
Paragraf (§)
§23 (SK) / §7 (CZ)
Mozno by na to bol ideal nejaky LCD s hdmi in, tie idu skoro vzdy, nepr. ten original 7" pre RPI ide OK, ale ten zas nenatrepem do toho case a bohuzial este nikoho nenapadlo vyrabat LCD v pomere 21:9 v takto malom rozmere. Ale aspon uz viem ze je dobre si vybrat ako tak funkcny projekt a potom pozriet aky radice podporuju a toho sa drzat, dost to setri naklady :)
Pred časom som riešil priemyselný TFT display 640x240 pre 1U pristroj. Mal 6.2" a do tej 1U krabice bol tak akurát. Vtedy ešte trubicové podsvietenie. Nakoniec sa to nepoužilo, ale keď som to o pár rokov chcel oživiť s LED podsvietením, tak som tuším taký ani nenašiel. Škoda, lebo cca ten rozmer existujú stále v ponuke čb LCD-čka. Tie majú smiešnych 240x64.
 

markeye

Člen
Registrovaný člen
Člen od
18 Jan 2022
Príspevkov
32
Reakčné skóre
6
Bodov
8
Paragraf (§)
§22 (SK) / §6 (CZ)
Pred časom som riešil priemyselný TFT display 640x240 pre 1U pristroj. Mal 6.2" a do tej 1U krabice bol tak akurát. Vtedy ešte trubicové podsvietenie. Nakoniec sa to nepoužilo, ale keď som to o pár rokov chcel oživiť s LED podsvietením, tak som tuším taký ani nenašiel. Škoda, lebo cca ten rozmer existujú stále v ponuke čb LCD-čka. Tie majú smiešnych 240x64.
Nemam tu teraz ten tuner, ale na buduci tyzden odmeriam rozmer toho original VFD. Mozno nieco cinania predavaju :)
 

Rami6711

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Apr 2021
Príspevkov
262
Reakčné skóre
365
Bodov
33
Paragraf (§)
§23 (SK) / §7 (CZ)
Ups, opravujem sa. Mal som napisat 2U pristroj, nie 1U.
Sorry.
 

oneeeeee

Aktívny člen
Registrovaný člen
Darca
Člen od
1 Jan 2020
Príspevkov
360
Reakčné skóre
513
Bodov
88
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
čína má všetko . len si treba vybrať .
 
E-shop ElektroLab.eu
Top