Rezistor ako kluc.

markeye

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
18 Jan 2022
Príspevkov
24
Reakčné skóre
3
Bodov
3
Paragraf (§)
§22 Samostatný elektrotechnik
Zdravim, vedel by niekto navrhnut konstrukciu, kde by sa rele zoplo pripojenim rezistora ako kluca?
V obovde by bol vlozeny rezistor napr. hodnoty 220 Ohm, zasunutim totoznej hodnoty v kluci (konektor) by rele zoplo.
Napajanie obvodu 5V.

Dakujem M
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,432
Reakčné skóre
1,036
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
Nebolo by vhodnejšie a elegantnejšie použiť RF prístupovú kartu, alebo čip?
 
  • Súhlasím
Reakcie - hodnotenie obsahu: Palikem

markeye

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
18 Jan 2022
Príspevkov
24
Reakčné skóre
3
Bodov
3
Paragraf (§)
§22 Samostatný elektrotechnik

markeye

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
18 Jan 2022
Príspevkov
24
Reakčné skóre
3
Bodov
3
Paragraf (§)
§22 Samostatný elektrotechnik
Nieco som nasiel, podobny system pouzival GM vo svojich autach a jednu schemu, ktora by mozno isla vylepsit, neviem kde sa nastavuje (meni) odpor pre kluc R5-R6? Tada aby som si mohol sparovat odpor pre kluc. Dik
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,432
Reakčné skóre
1,036
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
Áno, toto môžeš použiť, pokiaľ s tým ovšem nechceš ovládať zabezpečenie niečoho cenného, tm by som ozaj išiel do RFID aplikácie.
 

markeye

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
18 Jan 2022
Príspevkov
24
Reakčné skóre
3
Bodov
3
Paragraf (§)
§22 Samostatný elektrotechnik
Áno, toto môžeš použiť, pokiaľ s tým ovšem nechceš ovládať zabezpečenie niečoho cenného, tm by som ozaj išiel do RFID aplikácie.
Ahoj, nechcem s tym uzamykat nic extra cenne, mozem sa spytat, nevies mi poradit nahradu za tie ruske tranzistory? K1 je v obvode rele? Ked je kluc 4,7 K kde nastavim protivahu, ak zmenim hodnotu tohto odporu, je to R5 a R6 v tej scheme? Dik
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,432
Reakčné skóre
1,036
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
Tranzistor :

Áno, K1 je relé, protiváha R5/R6 - trimre v kombinácii s R2 / R3
 
  • Ďakujem
Reakcie - hodnotenie obsahu: markeye

Rami6711

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Apr 2021
Príspevkov
218
Reakčné skóre
315
Bodov
33
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Pozeral som tu schemu. S R5 a R6 sa nastavuje rozsah rezistorov kedy je zopnute rele. Cize povedzme 200R az 240R.
Ale treba to brat tak, ze ak je pripojeny ten rezistor alebo rezistor mensi ako predvoleny, tak je zopnuty VT2 respektive VT1 a tym padom to ma dost vysoku spotrebu (9V/470R je cca 20mA). Na druhej strane to rele musi dokazat zopnut pri 4.5V/10mA.
A pritom by stacilo pridat dalsi tranzistor a R4 by sa mohol podstatne zdvihnut.
 
  • Ďakujem
Reakcie - hodnotenie obsahu: markeye

markeye

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
18 Jan 2022
Príspevkov
24
Reakčné skóre
3
Bodov
3
Paragraf (§)
§22 Samostatný elektrotechnik
Pozeral som tu schemu. S R5 a R6 sa nastavuje rozsah rezistorov kedy je zopnute rele. Cize povedzme 200R az 240R.
Ale treba to brat tak, ze ak je pripojeny ten rezistor alebo rezistor mensi ako predvoleny, tak je zopnuty VT2 respektive VT1 a tym padom to ma dost vysoku spotrebu (9V/470R je cca 20mA). Na druhej strane to rele musi dokazat zopnut pri 4.5V/10mA.
A pritom by stacilo pridat dalsi tranzistor a R4 by sa mohol podstatne zdvihnut.
Dakujem za pomoc.
 

StefanNz

Člen
Registrovaný člen
Člen od
10 Mar 2020
Príspevkov
36
Reakčné skóre
32
Bodov
23
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Zdravim, vedel by niekto navrhnut konstrukciu, kde by sa rele zoplo pripojenim rezistora ako kluca?
V obovde by bol vlozeny rezistor napr. hodnoty 220 Ohm, zasunutim totoznej hodnoty v kluci (konektor) by rele zoplo.
Napajanie obvodu 5V. ...
Je nějaký racionálny dôvod, použiť práve rezistor?
Lebo tých ostatných je plná fúra ... Možno aj kondenzátor by sa dal využiť ...


Okienkový komparátor s IO by mohlo být tvoje jednoduché riešenie.
 
  • Ďakujem
Reakcie - hodnotenie obsahu: markeye

markeye

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
18 Jan 2022
Príspevkov
24
Reakčné skóre
3
Bodov
3
Paragraf (§)
§22 Samostatný elektrotechnik
Je nějaký racionálny dôvod, použiť práve rezistor?
Lebo tých ostatných je plná fúra ... Možno aj kondenzátor by sa dal využiť ...


Okienkový komparátor s IO by mohlo být tvoje jednoduché riešenie.
Ahoj, nakoniec som otestoval zapojenie s Arduinom, ktore funguje. Bol to len napad na jedno riesenie a uz bolo takto otestovane ako funkcne. Dakujem vsetkym za rady.
** Vyriesene**
 
E-shop ElektroLab.eu
Top