SAC-45-USB - Šmejd, s ktorým som sa stretol

Mek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
153
Reakčné skóre
166
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Caute, nenasiel som tu temu ohladom smejdov (z oblasti elektro), pripadne kuriozit, s ktorymi ste sa v praxi stretli. Ak taka tema je, prosim moderatora o presun tam.
Od brata som dostal tento plosny spoj - spinany zdroj. Nesie oznacenie "SAC-45-USB". Funguje, ale dava 4,4 V (rovnako pri nulovom odbere aj pri 300 mA) a max. prud 300 mA, pri vyssom uz napatie velmi klesa. Co sa dalo premerat som premeral, kondiky vymenil, bezo zmeny. Diagnoza - cinsky smejd, zato ale poriadne miniaturizovany. A este, pokial by ste hladali sietovy filter, tak marne - nie je tam :)
Je zahada, ze s takymi parametrami to vobec moze disponovat rozhranim USB.
Podelte sa aj vy, ked stretnete nejaky smejd v praxi.
 

Prílohy

mirosne

Člen
Registrovaný člen
Darca
Člen od
25 Sep 2020
Príspevkov
117
Reakčné skóre
73
Bodov
33
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Daj fotku aj od spodu.
 

Mek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
153
Reakčné skóre
166
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Uz som to zbalil a tak to nemam poruke, zaujima ta nieco konkretne co by malo byt zospodu?
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,432
Reakčné skóre
1,036
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
Zaujímala by nás kvalita spájkovania, či to nie je len tak "omáčané" cínom :)
 

Mek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
153
Reakčné skóre
166
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Toz tu su fotky zdola... mne sa zda byt kvalita spajkovania v pohode, ale nie som expert... tie hnede miesta su tam, kde som spajkoval ja, neobtazoval som sa ocistit kolofoniu.
Fotky su trochu rozmazane, nepodarilo sa mi zaostrit mobil tak, aby to bolo vsade ostre, ani na makro...
 

Prílohy

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,432
Reakčné skóre
1,036
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
Kvalita spájkovania je v poriadku, ono pohľad na spájkovanie napovie aj to, či výrobca nešetril na zapojení - či tam nie sú vynechané komponenty (napríklad filtre a p.) - v tomto prípade je doska plne osadená, takže je zjavné, že výrobca odflákol zapojenie, preto tie uletené hodnoty na výstupe. Jedno nepochopím, návrh spravený dobre, strojové osádzanie, spájkovanie vlnou a návrh odfláknutý....
 

mirosne

Člen
Registrovaný člen
Darca
Člen od
25 Sep 2020
Príspevkov
117
Reakčné skóre
73
Bodov
33
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Tie namerané hodnoty sú celkom v pohode,akurát je to mäkké. Výrobca udáva:
AC ADAPTER 4.2Vdc 400mA
 

Mek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
153
Reakčné skóre
166
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Aha, tak ked to udava vyrobca, je to OK. Priznam sa, ze mi ho nenaslo na prvy pokus, a moc som dalej nepatral. Len potom nie je vystupny USB konektor vhodny pre akekolvek zariadenie, ale iba pre to jedno konkretne, pre ktore bol ten zdroj urceny.
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,432
Reakčné skóre
1,036
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
Ono hlavne tam výrobca nemal osádzať to nešťastné USB pokiaľ to nespĺňa špecifikáciu, nakoľko to môže nabádať užívateľa k jeho použitiu na napájanie / nabíjanie prostredníctvom USB no a na to je tým pádom tento zdroj nevhodný.
 
  • Súhlasím
Reakcie - hodnotenie obsahu: medved

mirosne

Člen
Registrovaný člen
Darca
Člen od
25 Sep 2020
Príspevkov
117
Reakčné skóre
73
Bodov
33
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
O nič vlastne nejde, bolo to určené pre určité zariadenia (tuším staré MT) a tam to vyhovovalo. Keď to použiješ inde, proste to nebude nabíjať.
 

Mek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
153
Reakčné skóre
166
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Nakoniec, absenciou sietoveho filtra si to predsa len zasluzi zaradenie do sekcie Smejd :)
Da sa to pouzit na napajanie nejakej nekritickej veci, napr. MCU, ktoremu staci 3,3 V, pripadne rozsah od 3 do 5 V, ale ten sietovy filter by som tam potom doplnil.
 

mirosne

Člen
Registrovaný člen
Darca
Člen od
25 Sep 2020
Príspevkov
117
Reakčné skóre
73
Bodov
33
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Nie je sieťový filter? A to označené na obrázku je čo? Či myslíš, že pred gretzom nie je?
 

Prílohy

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,432
Reakčné skóre
1,036
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
To sú iba filtračné kondenzátory, ako plnohodnotný filter by mal byť použitý LC člen
 

mirosne

Člen
Registrovaný člen
Darca
Člen od
25 Sep 2020
Príspevkov
117
Reakčné skóre
73
Bodov
33
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Jasne, rozumiem. On myslel filtre pred mostíkom.
 

Rami6711

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Apr 2021
Príspevkov
218
Reakčné skóre
315
Bodov
33
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Kondiky za diodami uz rozhodne nepatria do sietoveho filtra. Standardne sa tam dava common-mode cievka s X-kovymi kondikmi aby zdroj nerusil do siete. Ale nevyznam sa v normach, je dost mozne, ze do urciteho vykonu to nie je potreba (skratka ten zdroj rusi menej ako povoluje norma).
 

Vašek

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
27
Reakčné skóre
19
Bodov
3
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Mělo by to jít bez problému nastavit na 5V. Je to jen o 0,6V.
Jen je potřeba najít rezistorový dělič pro nastavení reference řízení diody v optočlenu, a ten upravit tak, aby bylo na výstupu 5V.

Vašek
 
E-shop ElektroLab.eu
Top