Sony hst-404 ľavý kanál bruní.

mirosne

Člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
25 Sep 2020
Príspevkov
79
Reakčné skóre
42
Bodov
23
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Nemám zatiaľ pocit, že je to tu ako na SE. Dal som radu, a myslím že dobrú radu, viac nekomentujem. Je síce ťažko radiť niekomu, čo nemá základy elektroniky, ale poradil som. No keď nevie dotyčný zmerať napätie na výstupe do reprákov, uvidíme čo ďalej. Všetko som myslel bez akejkoľvek urážky za účelom "naozaj poradiť, nie niekoho zhadzovať, alebo "diskriminovať".
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,181
Reakčné skóre
827
Bodov
180
Umiestnenie
Trnava
V poriadku, vážim si ťa ako člena - a myslím si, že nie len ja, a aj tvoje znalosti. Na dopytujúcom teraz je, aby si naštudoval to, čo mu bolo radené a pokúsil sa rady pretaviť do meraní, nakoľko bez merania sa nepohne ďalej.

Vráťme sa preto k téme a počkajme za výsledkami :)
 

mirosne

Člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
25 Sep 2020
Príspevkov
79
Reakčné skóre
42
Bodov
23
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Super, teším sa na výsledky meraní a ďakujem za pochopenie. Potom by bolo dobre, premazať OT, ale to je už len na vedení.
 

YottaHertz

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Sep 2021
Príspevkov
28
Reakčné skóre
26
Bodov
18
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Ale máš pravdu lebo na R kanály nieje jednosmerné napetie a na L kanály je jednosmerné napetie.
 

rakato11

Člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
103
Reakčné skóre
153
Bodov
58
Umiestnenie
Čierne pri Čadci
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
A potomže "amatér". ;)
 

oneeeeee

Aktívny člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
1 Jan 2020
Príspevkov
278
Reakčné skóre
418
Bodov
88
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
amatér je lepší ako profesionál . kto nič nerobí nič nepokazí . alebo ? hlupáci sa učia na svojích chybách . múdry na chybách tých hlupákov . každý nejak začínal . radšej budem ticho .
 

rakato11

Člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
103
Reakčné skóre
153
Bodov
58
Umiestnenie
Čierne pri Čadci
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Já nikoho nezatracuji, neodsuzuji, nekritizuji. Každý má svoje právo říci svůj názor a přeji si aby zde na tomto fóru byl klid a mír. Nikdo není dokonalý a proto k tomuto účelu slouží tyto fóra, kdo ví tak poradí, kdo neví tak se ptá. Ani já nejsem dokonalý. :)
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,181
Reakčné skóre
827
Bodov
180
Umiestnenie
Trnava
Stačilo - venujte sa téme, kto vie poradiť - nech poradí, a kto nevie - tak nech sleduje. Zatiaľ bez upozornenia.

Ďakujem.
 

mirosne

Člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
25 Sep 2020
Príspevkov
79
Reakčné skóre
42
Bodov
23
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Ale máš pravdu lebo na R kanály nieje jednosmerné napetie a na L kanály je jednosmerné napetie.
No vidíš, bratm. Teraz už len odmerať odpor repráku, či "náhodou" nie je pripražený a šikovno objednaj nový koncák, lebo ako sledujem, majú len posledný kus. Nech sa páči:
A aby som ešte "nezabudol",treba odmerať napájacie napätie na pinoch,či náhodou nie je prekročené(50V),aby si neodfajčil aj nový koncák.A taktiež treba radšej vymeniť aj výstupný kondík C705.Lebo asi nevieš zmerať jeho kapacitu a ESR. ;)
 
Naposledy upravené:

StefanNz

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
10 Mar 2020
Príspevkov
21
Reakčné skóre
24
Bodov
3
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
... ľavý kanál na rádiu bruni, nereaguje na potenciometer. ...
A keď tam je signál (zvuk) na vstupe, ktorý kanál hrá?
To tu nebolo spomínané - len brum.

Možno by si mohol zmerať ešte raz napätia na pinoch integrovaného obvodu - nič zložité.
Jedná sa o tie piny, ktoré majú na schéme uvedené napätie, ktoré by na pine malo byť. Napätia sú tie, čo sú uvedené pri šípke.
Multimeter nastav na meranie jednosmerného napätia V=, rozsah 200V.
Zapíš do "tabuľky" číslo pinu a namerané napätie.
Pri meraní použi kábel s hrotom, aby si ani náhodou neskratoval susediace piny.

Dôvod merania: možno že IO nie je odídený, ale chyba je okolo súčiastok pre nastavenie pracovného bodu zosilňovača.
 
Naposledy upravené:

StefanNz

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
10 Mar 2020
Príspevkov
21
Reakčné skóre
24
Bodov
3
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Namerané napätia potvrdzujú to, čo uviedol mirosine: vadný IO

Podľa nameraných napätí to vyzerá tak, že koncový tranzistor v hornej vetve je prerazený (skratovaný):
Na kolektore, pin č.7 je 42,7V a na emitore, pin č.5 je 42,5V, t.j. rozdiel je len 0,2V.
Na báze koncového tranzistora je napätie nižšie, ako na emitore, nakoľko budiaci tranzistor má na svojom kolektore (pin č.6) potenciál len 41,4V a teda neotvára tranzistor.
Napätia na vstupoch č.1 a 2 sú ovplyvnené vysokým napätím na výstupe zosilňovača, pin č.5.

Takže zostáva len vymeniť integrovaný obvod za funkčný.
Vzhľadom na tvoje skúsenosti by som ti odporúčal nájsť niekoho s teoretickými aj praktickými skúsenosťami.

Po zapojení nového IO treba použiť napájací zdroj s limitáciou prúdu a odtiaľ napájať dosku zosilňovača na svorke označenej ako "+" v schéme zosilňovača (druhý vývod sprava na svorkovnici v schéme). Začať od 10V a postupne dvíhať do 40V (alebo koľko zdroj dá, ak to bude menej).
Ak takýto zdroj nebude k dispozícii, na svorke "+" prerušiť napájanie a zapojiť do série s napájaním klasickú žiarovku (halogénovú alebo volfrámovú) s príkonom 40-60W.
Aby si si neodpálil IO, ak tam niečo chybne zapojíš, alebo tam budú nejaké skraty od spájkovania.
 
Naposledy upravené:

YottaHertz

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Sep 2021
Príspevkov
28
Reakčné skóre
26
Bodov
18
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Bohužiaľ nemám nikoho okolo seba čo by sa do toho rozumel.
A na limitáciu prúdu môžem použiť dc/dc menič z ktorým viem regulovať prúd aj napetie
Tak objednám ,potom dám vedieť ako to dopadlo. 😁 zatiaľ všetkým veľmi pekné ďakujem za odpovede aj za vás čas. Pekný večer prajem.
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,181
Reakčné skóre
827
Bodov
180
Umiestnenie
Trnava
@YottaHertz a práve preto pre takéto prípady je vhodné, ak si užívateľ vyplní v profile aj lokalitu, skôr sa tak niekto ozve :)
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky
 

StefanNz

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
10 Mar 2020
Príspevkov
21
Reakčné skóre
24
Bodov
3
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Bohužiaľ nemám nikoho okolo seba čo by sa do toho rozumel.
A na limitáciu prúdu môžem použiť dc/dc menič z ktorým viem regulovať prúd aj napätie
Tak objednám ,potom dám vedieť ako to dopadlo. ...
Zatiaľ si zožeň ten nový IO. Menič, ak ho nechceš aj pre iné účely zatiaľ neobjednávaj.

Neviem, či aj tebe, ale mne to v pravej časti stránky ukazuje reklamný baner pre
Pavol robí na YT videá pre začiatočníkov v elektronike na rôzne zaujímavé aj menej zaujímavé témy. Pozri si to.
Okrem iného, z času na čas má aj videá, ako diagnostikuje a opravuje pokazenú elektroniku svojich fanúšikov. Má celkom dobre vybavenú dielňu. Možno by ste sa vedeli dohodnúť, že by ti ten zosilňovač oživil, keď budeš mať ten nový IO a jemu sa to bude hodiť pre nakrúcanie svojich videí.
Pozri si jeho videá a skús sa skontaktovať.
 

YottaHertz

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Sep 2021
Príspevkov
28
Reakčné skóre
26
Bodov
18
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Zdravím radio už funguje veľmi pekne vám všetkým ďakujem za rady. Pekný deň prajem.
🙂
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,181
Reakčné skóre
827
Bodov
180
Umiestnenie
Trnava
Za málo, sme radi, že sme mohli pomôcť, dúfam, že sa budeš vracať aj naďalej na fórum :)
 
E-shop ElektroLab.eu
Top