Tesla 814a

Mek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
65
Reakčné skóre
50
Bodov
18
Umiestnenie
ZA
Mam tu tento hi-fi tuner+zosilnovac od Tesly. Kedze je vizualne uplne v poriadku, rozhodol som sa zreparovat ho a pritom sa cosi naucit.
Vymenil som vsetky elektrolyticke kondiky, ktore boli vizualne vadne, alebo meranim vadne.
Potom som zacal od konca - nastavenim koncaku podla navodu. Prikladam schemu koncaku a relevantnu cast navodu:
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky

Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky


Koncak hra (odskusane s hudbou z mobilu), ale nie som si velmi isty, ci som ho nastavil spravne. Prva vec co mi nie je jasna je, ze na C605 mam nie 36 V ale okolo 50 V. Je to hlavny filtracny kondik v zdroji a mozno ze to je zvysenym napatim v sieti (248 V). V suvislosti s tym mi nie je jasne, ci v druhej casti navodu nemam namiesto 17 V nastavit ine napatie (polovicu napajacieho). A dalej neviem, ako nastavit kludovy prud koncovych tranzistorov. Su tam 4, teda 2 na kanal. Potenciometer R921 (resp. R922) je ale iba jeden. Zapojil som miliampermeter do kolektora T604 resp. do emitora T602 (kdesi som si to vygooglil, ale ktovie ci spravne). V jednom pripade som nastavil prud 20 mA, a v druhom som zistil, ze je az 45 mA. No ale potenciometer je iba jeden a tak ked na jednom tranzistore nastavim 20 mA, druhy tolko nebude mat. Cim je sposobena taka nerovnovaha a je to vobec zle? V tomto som fakt laik, iba sa ucim, prosim o podrobnejsie vysvetlenie ako na to, vopred dakujem :)
P.S: servisny manual som uploadol . Je to k 810A, vraj sa moja 814A lisi minoritne, predovsetkym predvolbami.
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
920
Reakčné skóre
566
Bodov
130
Umiestnenie
Trnava
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
ze na C605 mam nie 36 V ale okolo 50 V
Táto rozdielová hodnota aj zodpovedá tomu, že v minulosti bol štandard napätia 220V, otázkou však je, ako sa to bude správať do budúcna pri prevádzke. Osobne si preto myslím, že hodnoty veľmi "neutekajú" vzhľadom k vyššiemu napätiu v sieti. Ešte by stálo za pokus napojiť ho na variak s nastaveným napätím 220V ako normálom a potom ho skúsiť premerať, či sú hodnoty ako tak v tolerancii, ktorú udáva výrobca v SM.
 

Mek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
65
Reakčné skóre
50
Bodov
18
Umiestnenie
ZA
Variak nemam, ale mozem pouzit trafo s 24V vinutim na odcitanie napatia v sieti - uz som tak slavil uspechy pri opravach elektronkovych prijimacov :)
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
920
Reakčné skóre
566
Bodov
130
Umiestnenie
Trnava
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Pretestuj, som zvedavý na výsledok :)
 

josek

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
23 Jan 2020
Príspevkov
26
Reakčné skóre
24
Bodov
3
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Mek: rozhodne na výstupe nastav polovičné napätie z napájacieho, bez ohľadu na odchýlku sieťového napätia.

Kľudový prúd nastavíš pre každý kanál osve trimrami R921 a R922. Nemeraj ho ale priamo tak, že rozpojíš kolektorový alebo emitorový obvod koncového stupňa, kľudne stačí merať celkový odoberaný napájací prúd každého kanála namiesto poistky.

Podľa toho, či chceš mať koncák nastavený na 20mA alebo až 40mA, pohybuješ sa stále v režime AB. Je to na tebe: čím ho nastavíš väčší, tým by malo byť menšie prechodové skreslenie, čo je vidieť pri malých signáloch.

Ak máš osciloskop, dá sa každý koncák nastaviť individuálne na najnižšie pozorovateľné prechodové skreslenie, pričom nemusíš mať rovnaký kľudový prúd na každom kanáli. Ak nemáš osciloskop, nastav kľudový prúd na obidvoch kanáloch radšej na tých 40 mA.

Nastavenie závisí okrem iného na kvalite a spárovaní koncových tranzistorov T601÷T604.

Nastavenie, popísané v manuáli je (až na to meranie sieťového napätia) je vcelku dobré. Ak zosilňovač nie je vadný, meraj pri sieťovom napätí aké máš.
 

Mek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
65
Reakčné skóre
50
Bodov
18
Umiestnenie
ZA
Nakoniec som zistil, ze v sieti nie je 248 V (to bolo pred rokom, ked som to meral naposledy), ale iba 238 V, s tym sa uz myslim da zit, preto som vstavanie dodatocneho trafa na znizenie nerealizoval. Na hlavnom filtracnom kondiku bolo 50 V, takze som na kanaloch zosikov nastavil 25 V. Potom som pre oba kanaly urobil toto: namiesto poistky koncakov som pripojil miliampermeter a na vystup zosika 8 ohm 75 W odpor, paralelne k nemu sondu osciloskopu. Do prislusneho kanala som pustil 1 kHz sinus z mobilu (pri velmi nizkej hlasitosti) a nastavil som najnizsi mozny kludovy prud, pri ktorom nebolo prechodove skreslenie na sinusovke. Pri oboch kanaloch to bolo asi 13 mA.
Snad som to spravne pochopil a urobil, ak ano, dakujem za nakopnutie spravnym smerom :)
 

josek

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
23 Jan 2020
Príspevkov
26
Reakčné skóre
24
Bodov
3
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Myslím, že si urobil všetko, čo si mal. Čo sa týka sieťového napätia, s tým veľa nenarobíš. To kolíše stále a zariadenia ako T814 to zvládajú.
To polovičné napätie na výstupe nastavuješ pri takom napätí, aké momentálne je. Keď meriaš pri nastavovaní polovičného napätia súčasne aj napájacie napätie na zdroji druhým voltmetrom, to je asi tak maximum, čo môžeš urobiť.
 

Mek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
65
Reakčné skóre
50
Bodov
18
Umiestnenie
ZA
Dalsia uloha, ktora je predo mnou, je zvysenie maximalnej frekvencie pre pasmo CCIR. Momentalne to ide len cca do 102 MHz (tak to bolo uz od vyroby).
Babral som sa dnes so vstupnou jednotkou, ktora je taka exoticka, ze v strojoch 813A a 810A bola pouzita uplne ina, a tak informacie z ich servisneho manualu su mi nanic. Samozrejme k 814A nie je k dispozicii servisny manual. Takze sa z toho snazim vysomarit sam. Takto to vyzera:
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky


A tu je schema, to je jedine co k tomu mam:
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky


Viem, ze ladiace napatie ide sprava dole z R603 - ten tam nemam, uz sa v tom niekto predo mnou vrtal. Ladiace napatie ide z MAA550 (cez ladiaci potak a predvolby), na ktorom je 32 V. Dalsie zvysovanie ladiaceho napatia, ako som cital na nete, nema vyznam, lebo to uz sa kapacita varikapov nemeni tak, aby sa do 108 MHz dalo ladit. Takze potrebujem zvysit o nieco kmitocet oscilatora. Tipol som si, ze sa to da urobit ladiacou cievkou L112 - spravne?
Z fotky hore vidno, ze na plosaku nie je vobec popisane, ktora suciastka je ktora. Su tam tri ladiace cievky a tri ladiace kondiky. Ked som otacal kondikmi, iba sa zoslaboval signal, ale frekvencia sa nemenila. Jadrami cievok sa tocit neda, lebo su tak uzasne zakvapnute voskom, ze namiesto otocenia sa mi podarilo im vrch vystrbit, a to som pritom ani nepouzil kovovy srobovak, ale nastroj na to priam urceny. Preto som z kazdej cievky (samozrejme nie naraz ale po jednej) odmotal jeden zavit a skontroloval, ci to malo nejaky vplyv na oscilator - samozrejme ziaden, zas sa iba zoslabil signal. Takze som vsetko vratil nazad ako bolo.
Ako vyzera signal na vystupe vstupnej jednotky, som kontroloval v PC cez SDR na frekvencii 10,7 MHz. Az na ten nizsi rozsah ladenia na CCIR je vsetko v maximalnom poriadku.
Co som na nete cital, rozsirit ladenie do 108 MHz je pri tychto prijimacoch lahke, ale nikde sa nepise, co vlastne treba urobit. Vopred dakujem za kazdu radu :)
 

Wolfsk

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
4 Sep 2020
Príspevkov
7
Reakčné skóre
6
Bodov
3
Umiestnenie
Bratislava
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Skús nahriať cievky teplým vzduchom na nižšej teplote, možno povolia.
 

Mek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
65
Reakčné skóre
50
Bodov
18
Umiestnenie
ZA
Na inom fore mi poradili zvysit maximalne ladiace napatie pre varikapy.
Pomohlo vytocit potenciometer R473 az na krajnu polohu, cim sa zvysilo maximalne ladiace napatie z 23 V na 30 V a ladenie do tych 108 MHz. Snad aj niekomu v buducnosti tato informacia pomoze :)
 

josek

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
23 Jan 2020
Príspevkov
26
Reakčné skóre
24
Bodov
3
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Toto verím, že pomôže. Ja som mal ale ak sa dobre pamätám, verziu T814 s rozsahom do 104MHz, nie do 102MHz
 

Mek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
65
Reakčné skóre
50
Bodov
18
Umiestnenie
ZA
Tak oprava je hotova, prijimac uz zlozeny a plne funkcny :)
Mne sa informacie hladali pomerne tazkopadne, tak mozno niekomu pomozu moje skusenosti a idey. Spravil som aj video
Ak chcete vidieť médiá, musíte sa zaregistrovať
a podrobne popisal opravy a upravy . Snad niekomu pridu uzitocne :)
 

BIOMECHANOID007

Člen
Registrovaný člen
Člen od
25 Feb 2021
Príspevkov
35
Reakčné skóre
8
Bodov
8
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Tak oprava je hotova, prijimac uz zlozeny a plne funkcny :)
Mne sa informacie hladali pomerne tazkopadne, tak mozno niekomu pomozu moje skusenosti a idey. Spravil som aj video
Ak chcete vidieť médiá, musíte sa zaregistrovať
a podrobne popisal opravy a upravy . Snad niekomu pridu uzitocne :)
:eek::love::love::love::love:(y)(y)(y)
 

loudbylelo

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
30 Apr 2021
Príspevkov
5
Reakčné skóre
6
Bodov
3
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
sikovný... pekná práca.
 
E-shop ElektroLab.eu

Reklama

Paul's Electronics

Podporte nás

Nové príspevky

Reklamný blok

Ponuka meracej techniky
Top