Triakový regulátor

McSmekac

Člen
Registrovaný člen
Člen od
28 Mar 2021
Príspevkov
34
Reakčné skóre
19
Bodov
8
Paragraf (§)
§21 Elektrotechnik
Zdravím, chcel by som si postaviť triakový regulátor podľa tohoto odkazu : aký môžem predpokladať maximálny výkon záťaže?

Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky




Príspevok a vlákno opätovne vytvoril ElektroLab z dôvodu . Ďakujem za pochopenie
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
920
Reakčné skóre
566
Bodov
130
Umiestnenie
Trnava
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Základ je datasheet, ak ti môžem doporučiť pozri sa na tento odkaz :

A tu je schéma - mimochodom bezpečnejšia než tá ktorú si postol ty v odkaze

Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky
 

Prílohy

medved

Člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
64
Reakčné skóre
110
Bodov
33
Paragraf (§)
§21 Elektrotechnik
Vykon taky, aky triak pouzijes. Neriesil si uz tuto schemu na SE ? Ci to bol niekto iny. Tusim som posielal aj lepsie zapojenie s U2008B, co ja pouzivam.
 

Michal25

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
3 Jan 2021
Príspevkov
20
Reakčné skóre
26
Bodov
13
Umiestnenie
Okres GA
Paragraf (§)
Študent
Som len začiatočník, ale v datasheete triaku z článku je uvedený prúd 16A. Ak predpokladám zle, opravte ma prosím. Takže triak by v zapojení dokázal bez problémov regulovať do 15A ? (samozrejme s dobrým chladením a s tým, že by sa nešlo do maxima 16A)
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
920
Reakčné skóre
566
Bodov
130
Umiestnenie
Trnava
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Áno s chladením
 

mirosne

Člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
25 Sep 2020
Príspevkov
55
Reakčné skóre
25
Bodov
18
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Doplním,s riadnym chladením.Triak je už dosť "nadoraz".Radšej použi triak na väčší prúd,ak naozaj zo 16A triaku, chceš ťahať 15A.
 

mirosne

Člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
25 Sep 2020
Príspevkov
55
Reakčné skóre
25
Bodov
18
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Ešte som zabudol na jednu základnú vec, dávaj veľký pozor, lebo pracuješ zo sieťovým napätím. Čiže zapojenie nie je nijako galvanicky oddelené od sieťového napätia,preto schémy, ktoré vidíš tu, nie sú absolútne bezpečné pre začiatočníka!
 

Jirka

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
15 Nov 2020
Príspevkov
1
Reakčné skóre
2
Bodov
3
Paragraf (§)
§23 Elektrotechnik na riadenie činnosti alebo prevádzky
Zdravím, chcel by som si postaviť triakový regulátor podľa tohoto odkazu : aký môžem predpokladať maximálny výkon záťaže?

Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky




Príspevok a vlákno opätovne vytvoril ElektroLab z dôvodu . Ďakujem za pochopenie
Z důvodu bezpečnosti se doporučuje potenciometr s plastovou hřídelkou.
 

McSmekac

Člen
Registrovaný člen
Člen od
28 Mar 2021
Príspevkov
34
Reakčné skóre
19
Bodov
8
Paragraf (§)
§21 Elektrotechnik
Základ je datasheet, ak ti môžem doporučiť pozri sa na tento odkaz :

A tu je schéma - mimochodom bezpečnejšia než tá ktorú si postol ty v odkaze

Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky
Čo je to za súčiastku pri kondenzátor C2?
Môžem použiť ten triak s prvej schémy?
Kde je výstup fázy?
Prečo je poistka na vstupe nuly a čo je to tam za záťaž?
 

plavec11

Člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
167
Reakčné skóre
446
Bodov
64
Pro McSmekac:
Schéma regulátoru PT 019 má zřetelně označeno kde je výstup fáze. Značky na schématu Fáze a Nula jsou vstupní svorky napětí a regulovaný výstup Fáze je vyveden z elektrody A2 Triaku a dále vede na Fuse 10 A. Název Zátěž značí ve schématu zakreslený spotřebič, aby bylo zřejmé kam se zátěž (SPOTŘEBIČ) zapojuje. Nula je tedy společná pro vstup a výstup a výstupní Fáze vede z pojistky 10 A. Pojistka není na žádném vstupu Nuly, je pouze na regulovaném výstupu Fáze. Je tam jasně vidět Nula-Zátěž-Pojistka. O jakou jde konkrétně součástku u C2? U C2 vidím pouze triak a potenciometr s trimrem.

Dodatek: čtení schémat a znalost značek součástek a značek elektrických veličin je nutným základem k pochopení každého zapojení.
 
Naposledy upravené:

McSmekac

Člen
Registrovaný člen
Člen od
28 Mar 2021
Príspevkov
34
Reakčné skóre
19
Bodov
8
Paragraf (§)
§21 Elektrotechnik
Stejto schémy som trochu jeleň tá čo som pridal ja je jednoduchšia cez fázu je ta regulácia a nula je zvlášť. Vidím kde je vstup a výstup. Veď keď to dám cez oddeľovacie trafo tak to je v pohode nie?
 

plavec11

Člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
167
Reakčné skóre
446
Bodov
64
Stejto schémy som trochu jeleň tá čo som pridal ja je jednoduchšia cez fázu je ta regulácia a nula je zvlášť. Vidím kde je vstup a výstup. Veď keď to dám cez oddeľovacie trafo tak to je v pohode nie?
*Obě schémata jsou dobře srozumitelná a každé principálně stejné, jen jejich tvůrci použili rozdílný smysl a způsob k jejich pochopení, chce to čas, učit se a číst chytré knihy.
*Přes oddělovací trafo to získá větší bezpečnost, ovšem na úkor výkonových možností toho trafa. Pokud bude ten regulátor schopen dodat 10 A a tento proud budeme chtít odebírat, tak to trafo bude muset mít minimálně 2300 W výkonu a musí být jištěno v souladu s doporučením výrobce. Takové trafo bude ohromné a pořádně drahé, odhadem váha tak 30 kg a cena cca 15 tisíc korun.
 

plavec11

Člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
167
Reakčné skóre
446
Bodov
64

Stejto schémy som trochu jeleň tá čo som pridal ja je jednoduchšia cez fázu je ta regulácia a nula je zvlášť.
------------------------------------------------

Doplnění:
V tom tvém prvním schématu není nula zvlášť, je také společná pro vstup a výstup regulátoru jako v druhém schématu, dole je vodorovná čára značící NULA 230 V AC a NULA spotřebič. Obě zapojení jsou principálně naprosto shodná a jen rozdílně zakreslená s rozdílným počtem použitých součástek, ve tvém schématu prostě jen není zakreslená zátež a to tě zřejmě mate. Pokud ve druhém schématu vygumuješ ZÁTĚŽ, tak je jasně vidět samostatná ale také společná NULA jako ve tvém schématu a zbytek je regulace FÁZE také jako ve tvém schématu. Asi s tou nulou zvlášť máš na mysli to, že je zakreslená zvlášť v tom tvém schématu a že se ničeho nedotýká viď? Tak jestli ano, tak si do tvého schématu zakresli zátěž ve tvaru odporu a už zvlášť nebude.
Doufám že nemáš v plánu po postavení tohoto regulátoru naběhnout rovnou na číslicovou techniku, jestli ano, tak to teprve bude chaos, to mi věř.
 
E-shop ElektroLab.eu

Reklama

Paul's Electronics

Podporte nás

Nové príspevky

Reklamný blok

Ponuka meracej techniky
Top