Trojfazovy motor vyhadzuje poistku

Mamutej

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
30 Sep 2023
Príspevkov
4
Reakčné skóre
2
Bodov
3
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Nenasiel som u podobny problem a som informovany laik. Mam na gatri trojfazovy motor 7,5/9kW. Distribicka menila stlpy aj kable a ked koncili zapojenie na stlpe, vyzvali ma, aby som vyskusal cirkular. Tocil sa opacne. Tak monter prehodil dve fazy, cilkular sa tocil spravne., ALe teraz som hodil kabel na gater a tam mi po spusteni vyhodi jednu a stale rovnaku fazu. Podotykam, ze aj na spinaci je trojicka keramickych poistiek 25A, ale vyhadzuje to rozvodnej skrini. Mam bohuzial keramicke poistky (25A) a nechcem nimi plytvat. Moze byt prehodenie poradia faz na stlpe pricinou vyhadzovania poistky? Skusam stastie tu, kym zavolam elektrikara. Zijem mimo civilizacie.

Dakujem
 

Prílohy

Vlado159

Člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
15 Aug 2023
Príspevkov
63
Reakčné skóre
95
Bodov
23
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Pokiaľ boli len prehodené fázy, nemôže to vyhadzovať poistky, iba meniť smer otáčania. Otázne je, či nebol omylom prehodený "nulák", to by bol dostatočný dôvod :-D . Podľa photo vidím nulák na kostre, fázy na svorkách, to by malo byť OK. Odpoj zástrčku a premeraj na nej či nie je skrat medzi nulákom a fázami, možno je niekde poškodený kábel. Merať na kábli od motora odpojenom od siete ! Ešte sa mi nepáči ľavá dolná svorka, nie je pripojená na kostru ?
 
  • Ďakujem
Reakcie - hodnotenie obsahu: Mamutej

Mamutej

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
30 Sep 2023
Príspevkov
4
Reakčné skóre
2
Bodov
3
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Pokiaľ boli len prehodené fázy, nemôže to vyhadzovať poistky, iba meniť smer otáčania. Otázne je, či nebol omylom prehodený "nulák", to by bol dostatočný dôvod :-D . Podľa photo vidím nulák na kostre, fázy na svorkách, to by malo byť OK. Odpoj zástrčku a premeraj na nej či nie je skrat medzi nulákom a fázami, možno je niekde poškodený kábel. Merať na kábli od motora odpojenom od siete ! Ešte sa mi nepáči ľavá dolná svorka, nie je pripojená na kostru ?
Dakujem, zabudol som napisat, ze kabel som prezvonil, nevyzera to na skrat, vsetko ako ma byt. Ked dam ten isty kabel na cirkular, tak to funguje dobre. Lava dolna svorka je pripojena ciernym zaspinenym kablom na kostru. S nicim som nehybal, lebo motorom nerozumiem. Trosku mam strach o motor.
 

robertpavlik

Člen
Registrovaný člen
Člen od
2 Jan 2020
Príspevkov
148
Reakčné skóre
235
Bodov
33
Paragraf (§)
§23 (SK) / §7 (CZ)
Žiaľ, vyzerá to na motor. Najlepšie požiadať niekoho, kto vlastní tester izolačných stavov (megmet), aby motor pretestoval.
 

rakato11

Člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
187
Reakčné skóre
236
Bodov
58
Umiestnenie
Čierne pri Čadci
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Já měl problém na bubnovém šrotovníku, motor 5,5kW. Jeden týden jsme se synem mixovala jablka na kvas, motor fungoval, 25A jistič držel. Za 3 týdny jsem šel opět mixovat a po spuštění mi padal ten 25A jistič. Už jsem i koupil přepínač hvězda/trojúhelník s tím že udělám násypník a budu jablka po rozběhu postupně sypat do bubnu (motor jsem doposud spouštěl přímo do trojúhelníku). Když jsem se chystal k montáži přepínače tak při naklopení motoru otevřenou svorkovnicí dolů jsem si všimnul že se pod motorem udělala loužička, otvorem přes svorkovnici vytékala z motoru černá tekutina. Hned mě napadlo že syn ten šrotovník podložil do roviny ale gufero které je na hřídeli netěsní a šťáva z jablek natekla přes ložisko do motoru. Zajel jsem si půjčit ke kamarádovi multimetr FLUKE 175 kterým se dá měřit odpor až do 50MΩ a tím jsem zjistil že motor má na všech vinutích svod na kostru takže montáž přepínače hvězda/trojúhelník by nic nevyřešilo.
Nenateklo i Tobě do toho motoru?
 

Mamutej

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
30 Sep 2023
Príspevkov
4
Reakčné skóre
2
Bodov
3
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Já měl problém na bubnovém šrotovníku, motor 5,5kW. Jeden týden jsme se synem mixovala jablka na kvas, motor fungoval, 25A jistič držel. Za 3 týdny jsem šel opět mixovat a po spuštění mi padal ten 25A jistič. Už jsem i koupil přepínač hvězda/trojúhelník s tím že udělám násypník a budu jablka po rozběhu postupně sypat do bubnu (motor jsem doposud spouštěl přímo do trojúhelníku). Když jsem se chystal k montáži přepínače tak při naklopení motoru otevřenou svorkovnicí dolů jsem si všimnul že se pod motorem udělala loužička, otvorem přes svorkovnici vytékala z motoru černá tekutina. Hned mě napadlo že syn ten šrotovník podložil do roviny ale gufero které je na hřídeli netěsní a šťáva z jablek natekla přes ložisko do motoru. Zajel jsem si půjčit ke kamarádovi multimetr FLUKE 175 kterým se dá měřit odpor až do 50MΩ a tím jsem zjistil že motor má na všech vinutích svod na kostru takže montáž přepínače hvězda/trojúhelník by nic nevyřešilo.
Nenateklo i Tobě do toho motoru?
Motor je pod strechou a v suchu. Rozmontoval som kable, skontroloval spoje, vycistil kontaky, urobil som pokusne bypas tej poistky a nic dalsie nevhodil, ale motor len bzucal. Toci sa lahko. Zavolam si sam majstra, nech to premeria. Mam aj multimeter, ale neviem co mam merat, tak niekoho zavolam.
 

Vašek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
59
Reakčné skóre
56
Bodov
23
Paragraf (§)
§23 (SK) / §7 (CZ)
Zkontroluj, jestli tam máš až na svorkovnici motoru přivedené všechny tři fáze. Pokud by nějaká chyběla, tak se motor neroztočí, ale jen bzučí, nebo jak mi elektronici říkáme "vrčí".
Problém je, že při těchto velkých výkonech již tečou velké proudy do motoru co se netočí, a vzápětí to vyhodí vždy nějakou pojistku (i dvě). Proto se to neměří pod napětím !!!
Doporučuji při vytaženém přívodu z 3f zásuvky, TEDY BEZ NAPĚTÍ!!!, opatrně proměřit ohmicky z té zástrčky při zapnutém vypínači jednotlivé fáze proti sobě. Takže vždy fáze proti oběma zbylým fázím. Expertům stačí 3 měření a mají jasno, laici asi budou měřit vícekrát. Všechna měření musí dopadnout s plus minus stejným údajem ohmmetru, tedy velmi malou hodnotou 1-2-3 ohmy. Problém je, že vinutí tohoto velkého motoru má již velmi malý odpor, takže nejde určit běžným multimetrem tzv. "záviťák", ale to nás v tomto případě netrápí, protože se motor dle údajů tazatele neroztočí, tak je předpoklad někde přerušeného obvodu v jedné fázi buď v kabelu, vypínači, nebo vinutí motoru.
Proč je ten levý spodní vývod na svorkovnici připojený na kostru? Takhle to nikdy být nemá. Podle toho blbě čitelného štítku máš zřejmě dvojobrátkový motor s dvěma samostatnýma vinutíma zapojenýma do hvězdy.

Vašek
 

Mamutej

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
30 Sep 2023
Príspevkov
4
Reakčné skóre
2
Bodov
3
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Dakujem vsetkym za snahu. Aby som dotiahol temu a mozno niekomu pomohol, uz to funguje. Chyba bola v skrinke spinaca. Pavuciny, bordel, vlhko, korozia, hnila izolacia 4mm medenych kablov, Kapilarny jav prekonava aj dobru izolaciu a robi paseku do hlbky vodica. Odstranil som stare konce vodicov, pozapajal na novo a funguje to. Obcas len takato blbost
staci. Nech sa dari tomuto foru
 

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
382
Reakčné skóre
900
Bodov
89
@Mamutej A ten motor určitě nemáte zapojený přes ochranné nadproudové tepelné relé že? Kdybyste tam to relé měl a bylo by nastavené na provozní proud, pojistky by Vám nevypadli a vybavilo by akorát to relé. Motor musí mít vždy tuto ochranu už z důvodu výpadku některé fáze aby se zabránilo přehřátí vinutí. Relé musí být vybráno podle provozního proudu motoru a správně nastaveno. Tohle když se Vám stane několikrát, tak to vždy zanechá na izolaci vinutí následky a jednou se z motoru krásně zakouří.
 

Vašek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
59
Reakčné skóre
56
Bodov
23
Paragraf (§)
§23 (SK) / §7 (CZ)
@plavec11 Já bych dotyčného zase tak moc nestrašil. Nadproudová relé se používají ve složitějších strojích, kde je rozvaděč se stykači, pomocí kterých to nadproudové relé při poruše v obvodu odpojí motor. Tohle není případ tazatele, ten tam má maximálně válcový spínač 0/1 (nebo také VYP/ZAP), tak co by mu ty pomocné kontakty nadproudového relé asi tak ovládaly?

Vašek
 

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
382
Reakčné skóre
900
Bodov
89
plavec11: Já bych dotyčného zase tak moc nestrašil. Nadproudová relé se používají ve složitějších strojích, kde je rozvaděč se stykači, pomocí kterých to nadproudové relé při poruše v obvodu odpojí motor. Tohle není případ tazatele, ten tam má maximálně válcový spínač 0/1 (nebo také VYP/ZAP), tak co by mu ty pomocné kontakty nadproudového relé asi tak ovládaly?

Vašek
Ty pomocné kontakty tam jsou jen jako doplněk pro spřažení se stykačem a k signalizaci poruchy když uvážím relé nového typu, které dokáže rozpojit přívod samostatně. Funkce samotného tepelného relé je ale zcela jasná a daná. Tohle mě učili v učňáku že třífázový motor musí mít vždy tuto ochranu. Tohle je standard i u vodáren hned za přívodem. Žádný třífázový motor bych nikomu nezapojil bez této ochrany a sobě také ne. Když vypadne fáze na přívodu do baráku, tak se třeba čerpadlo vodárny neroztočí a vrčí, pokud je to jištěné s předimenzováním, tak spolehlivě motor shoří a tomuhle právě to tepelné relé zabrání. Ale je to každého věc, ať si motor spouští každý jak chce. Je levnější tuto ochranu použít než dávat převíjet motor a znovu opakuji, že i krátkodobé spuštění na 2 fáze bez roztočení motoru zanechá na izolaci vinutí následky které se časem projeví zcela jistě a někdy i hned.
 
Naposledy upravené:

Vašek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
59
Reakčné skóre
56
Bodov
23
Paragraf (§)
§23 (SK) / §7 (CZ)
Já jsem ještě za svoji 40-ti letou, nejdříve jako elektroúržbář strojů ve velké fabrice, a pak v servisní praxi při opravách různých strojů a zařízení z celého světa, neviděl nadproudově-tepelné relé, které by samo přerušovalo silové vedení. Vždy tam jsou k tomu určené kontakty NO a NC s jejichž pomocí se vždy teprve ovládal stykač. V 3f relé jsou jen tři bimetaly na kterých je navinuto topné vinutí a na požadovaný proud nastavovací vybavovací mechanismus ovládající pomocné kontakty.
Tato relé se zapojují hned za stykač (aby hlídala i bezchybný stav jeho kontaktů), byla dříve jako samostatná (např bakelitová R100) a posléze se začala dělat s příchodem prvků na DIN lištu se stejnou roztečí jako silové kontakty stykačů a připojovala se přímo na svorky jejich silových kontaktů a teprve z nich pokračovalo vedení k výstupním svorkovnicím a dále na motory. Jeho pomocné kontakty ovládaly potřebné stykače pro rozpojení proudu k vadnému, nebo přetíženému motoru + bývávala zapojena i nějaké signalizace vybavení toho relé pro informaci obsluze.

Jediná věc, která umí sama přerušit silové obvody je jen JISTIČ.

Ale je možné, že jsem ještě v životě něco speciálního neviděl :-(
V tom případě prosím o odkaz na tu věc, abych si doplnil vzdělání, Děkuji mockrát ;-)

Vašek
 

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
382
Reakčné skóre
900
Bodov
89
@Vašek Třeba motorový spouštěč MIS32 9-14A. Má termální funkci na principu bimetalu a rozpojuje přímo bez potřeby přídavného stykače, navíc má funkci magnetické zkratové spouště. Obsahuje 2 v jednom, má tepelnou a zároveň zkratovou spoušť. Ale nebudeme se hádat kolego, sám v životě nalézám stále nové věci, pokrok nezastavíme. Diskutujme věcně, čtou nás i amatéři kteří se rádi přiučí a o tom to je.
 
Naposledy upravené:

Vašek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
59
Reakčné skóre
56
Bodov
23
Paragraf (§)
§23 (SK) / §7 (CZ)
Aha, tak to je zapínání a vypínání na "kutilské" strojky ... Tak tohle opravdu v těch cnc-čkách a počítačema řízených strojích, co celý život opravuji, není. Na tyhle jednoduché věci nechodím, tak to neznám ...
Děkuji za odkaz a rozšíření obzorů, alespoň se na stará kolena něco nového dozvím.

Přeji hezký večer,
Vašek
 

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
382
Reakčné skóre
900
Bodov
89
Aha, tak to je zapínání a vypínání na "kutilské" strojky ... Tak tohle opravdu v těch cnc-čkách a počítačema řízených strojích, co celý život opravuji, není. Na tyhle jednoduché věci nechodím, tak to neznám ...
Děkuji za odkaz a rozšíření obzorů, alespoň se na stará kolena něco nového dozvím.

Přeji hezký večer,
Vašek
V pohodě, je několik typů s dost velkým rozsahem a dává se to dnes opravdu všude možně. Je to i v nových strojích (soustruhy a podobně). Zabere to méně místa a funguje to. Já osobně jsem rád za každou novotu, protože mě posune dál. Kde jsou ty časy kdy bylo standardem jen relé R100 plus stykač. I R100 má funkci zapnutí a vypnutí. Vypnout-zmáčknu terčík, zapnout-zamáčknu vyskočený čudlík po vybavení, samozřejmě ale ve spojení se stykačem přes pomocné kontakty, R100 neumí samostatně přerušit přívod.
 
E-shop ElektroLab.eu
Top