Yamaha htr 5940 bzučanie

marrac

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
22 Máj 2021
Príspevkov
12
Reakčné skóre
10
Bodov
3
Paragraf (§)
Servisný technik
Zdravím vospolok.

Receiver Yamaha HTR 5940 - do reprákov preniká slabé bzučanie aj pri odpojených zdrojoch signálu čiže zemniaca slučka to asi nebude.

Bzučanie preniká pravdepodobne z displeja, pretože keď v menu znížim jas displeja, bzučanie je slabšie, a keď displej vypnem tak bzučanie prestane.

Poprosil by som o radu ktorú súčiastku otestovať alebo vymeniť.

Ďakujem.
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,792
Reakčné skóre
1,408
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
Daj sem zopár fotiek, môže sa jednať o poruchy filtračných kondenzátorov.
 

rakato11

Člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
193
Reakčné skóre
254
Bodov
58
Umiestnenie
Čierne pri Čadci
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Našel jsem servisní manuály k tomuto receiveru. a z ElektroTanya .
 

marrac

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
22 Máj 2021
Príspevkov
12
Reakčné skóre
10
Bodov
3
Paragraf (§)
Servisný technik
Daj sem zopár fotiek, môže sa jednať o poruchy filtračných kondenzátorov.
Vďaka za reakciu. Už som to zmontoval späť, ale cez víkend to pofotím. Kondíky som zbežne prezrel na zdrojovej doske aj paneli displeja ale všetky sa tvária ako nové. Žiadna vypuklina zhora ani zdola. Skôr sa obávam či pomaly neodcháza šváb m66003, displej svieti menej intenzívne ako pred časom. :(
 

marrac

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
22 Máj 2021
Príspevkov
12
Reakčné skóre
10
Bodov
3
Paragraf (§)
Servisný technik
Našel jsem servisní manuály k tomuto receiveru. a z ElektroTanya .
Vďaka za ochotu. Ten manuál mám už dávnejšie a už ho viem naspamäť, toľko som do toho pozeral. Ten receiver má strašnú konštrukciu takže po rozpojení dosiek sa to v bežnej dielni nedá merať naživo.
 

Rami6711

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Apr 2021
Príspevkov
369
Reakčné skóre
478
Bodov
33
Paragraf (§)
§23 (SK) / §7 (CZ)
VFD displeje bezne rokmi slabnu, takze to nemusi byt problem M66003. Kolko to ma rokov?
Odporucam Ti pomerat usami vsetky napatove zdroje o ktorych vies. Kludne zacni s tym displejom. Normalne si das reprak s daky lacnym zosilovacom a cez kondik a trimer budes pocuvat ako ktory zdroj rusi. Musis zistit, ktory zdroj rusi prave tak ako to co pocujes na vystupe.
Samozrejme 2-kanalovym osciloskopom to lepsie urobis.... ale tak neviem ci mas.
Nebal by som sa prihodit dalsie kondiky do tej vetvy. Aspon zistis, ci si na dobrej ceste.
Skor ako chybu v nejakom svabe by som hladal kontakty - mas tam plno dosiek. Cize plno konektorov. Zemnenie dosiek na sasy mozno uz nie je idealne. Mozno ze plech ktory povodne izoloval rusenie od displaya uz nema dobry kontakt a teraz sa chova ako troj-doskovy kondenzator pre prenos toho rusenia.
Mimochodom moje oblubene DSP v tom mas :cool:
 

marrac

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
22 Máj 2021
Príspevkov
12
Reakčné skóre
10
Bodov
3
Paragraf (§)
Servisný technik
VFD displeje bezne rokmi slabnu, takze to nemusi byt problem M66003. Kolko to ma rokov?
Odporucam Ti pomerat usami vsetky napatove zdroje o ktorych vies. Kludne zacni s tym displejom. Normalne si das reprak s daky lacnym zosilovacom a cez kondik a trimer budes pocuvat ako ktory zdroj rusi. Musis zistit, ktory zdroj rusi prave tak ako to co pocujes na vystupe.
Samozrejme 2-kanalovym osciloskopom to lepsie urobis.... ale tak neviem ci mas.
Nebal by som sa prihodit dalsie kondiky do tej vetvy. Aspon zistis, ci si na dobrej ceste.
Skor ako chybu v nejakom svabe by som hladal kontakty - mas tam plno dosiek. Cize plno konektorov. Zemnenie dosiek na sasy mozno uz nie je idealne. Mozno ze plech ktory povodne izoloval rusenie od displaya uz nema dobry kontakt a teraz sa chova ako troj-doskovy kondenzator pre prenos toho rusenia.
Mimochodom moje oblubene DSP v tom mas :cool:
Vďaka za nápady. No má to už veru cez 12 rôčkov, ale je mi ľúto to odstaviť. Cez víkend to ešte raz rozmontujem a "oblížem" ešte raz všetky kontakty a kondíky. M66003 som začal podozrievať preto, lebo pri hraní sa s jasom displeja v menu sa mení aj intenzita bučania - pri vypnutom displeji je to bez bzučania akurát že potom vidím veľké makové. :) Skúsim ešte pomerať napätia podľa manuálu aspoň kde dočiahnem. V najhoršom prípade zavesím V- z displeja na malý spínač a zapnem ho iba keď bude treba.
 

marrac

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
22 Máj 2021
Príspevkov
12
Reakčné skóre
10
Bodov
3
Paragraf (§)
Servisný technik
Zdravím páni. Pozitívna správa - možno niekomu pomôže. Vymenené 10u/100V kondíky vo vetve každého koncového stupňa a 2,2 a 1u kondíky na zdrojovej doske (na pohľad sa tvárili bezchybne ale nedalo mi to pokoj). Najprv som tam šupol nejaké neznačkové zo starých zásob a bzukot sa trošku znížil. Nasledovala skúška s novými Panasonicmi a aj som hádam od radosti slzu vyronil. :D Bzučanie zmizlo a hrá to ako nové.
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,792
Reakčné skóre
1,408
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
Aj som si myslel, kondenzátor je poväčšine najčastejšia príčina takéhoto problému (y)
 

marrac

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
22 Máj 2021
Príspevkov
12
Reakčné skóre
10
Bodov
3
Paragraf (§)
Servisný technik
Aj som si myslel, kondenzátor je poväčšine najčastejšia príčina takéhoto problému (y)
No už som bol v tom že vymením komplet všetky kondíky keby toto nezabralo. Medzitým som si totiž kúpil Yamaha A-S201, reku skúsim niečo nové ale to zďaleka nemá taký príjemný mäkký zvuk ako tento deduško.
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,792
Reakčné skóre
1,408
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
"Deduško" má ešte poctivú a "neochudobnenú" konštrukciu a určite ešte niekoľko rokov bude robiť radosť :)
 
ElektroLab.eu

Reklama

Paul's Electronics

Podporte nás

Vyhľadaj komponenty

Nové príspevky

Reklamný blok

Hľadáte lacný multimeter?
Top