Zosilnenie Elektrického ohradníka

michal869

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Máj 2020
Príspevkov
2
Reakčné skóre
1
Bodov
3
Som držiteľom vyhlášky (§)
§22 Samostatný elektrotechnik
Zdravím

V nedavnej dobe sa tu objavil článok s elektricky ohradníkom :

Obdobný som si postavil a chcel by som zvýšiť jeho vykon bez nejakej zasadnej vymeny sučiastok. Znami spomínal že na vystupe zo zapalovacej cevky pripojiť ešte nejaku cievku do serie. Aky mate nato názor? Alebo ako by ste to odporučili upraviť ? Vystup zo zapalovacej cievky sa pohyboval medzi 2000-4000 V. Ked som meral susedov ktorý už ma komerčnu verziu tak mal 8000 V

Ďakujem
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
414
Reakčné skóre
89
Bodov
65
Umiestnenie
Trnava
Som držiteľom vyhlášky (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Zdravím, ohradník, respektíve jeho účinnosť je možné zvýšiť zmenou kapacity C1. Prepočet podľa vzorca : 12V x 0,0022F = 0,0264J - napätie x kapacita = výkon.

Účinnosť tohoto ohradníka je podľa výpočtu : 12V x 0,0022F = 0,0264J, s tým, že zariadenie bolo testované na ploche 100 x 100m.
 

michal869

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Máj 2020
Príspevkov
2
Reakčné skóre
1
Bodov
3
Som držiteľom vyhlášky (§)
§22 Samostatný elektrotechnik
Zmena hodnoty C1 sa prejaví aj na výstupom napeti? Ci sa iba zvetši impulzny prúd?
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
414
Reakčné skóre
89
Bodov
65
Umiestnenie
Trnava
Som držiteľom vyhlášky (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Jedná sa o "zálohovací" kondenzátor, čo znamená, že akumuluje napätie, pokiaľ je výstup aktívny, čo sa môže pri nízkej kapacite prejaviť nižšou energiou pulzu a aj "dosahom". Ale rovnako je dôležité dobré uzemnenie a primeraná vlhkosť pôdy.
 

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
414
Reakčné skóre
89
Bodov
65
Umiestnenie
Trnava
Som držiteľom vyhlášky (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Zabudol som dopísať, ale je to zrejme predpokladám, že čím vyššia kapacita, tým vyššia výstupná energia v jouloch
 

medved

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
3
Reakčné skóre
5
Bodov
3
Som držiteľom vyhlášky (§)
§21 Elektrotechnik
IRF640 je úplne nevhodný mosfet ! ... musíš tam mať tranzistor s Uds aspoň 500V. Elyt s nízkym ESR a zvitok MKP na napájanie. Pohrať sa s časom šírky pulzu (do 4ms). Neviem teda, aký tam máš mosfet, na druhom fóre bola iná schéma s iným mosfetom s Uds 500V. Na toto bacha, vzniká tam špička vysoká blízko k 500V až nad.. veď meraj na osciloskope. Mosfet sa správa aj ako zenerka a takto krátky pulz oreže, teda ak tam je len 200V mosfet, sekne to povedzme niekde na 210-220V a nikdy nedosiahneš vyššie výstupné napätie. Pri tranzistore sa udáva aj energia v mJ, koľko dokáže takto pohltiť, v DS je to údaj Ear.
 

Podporte nás

Nové príspevky

Reklamný blok

ELMA X ONE

Reklamný blok

Joostyle.com

Top