Moja konštrukcia Strom

Rami6711

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Apr 2021
Príspevkov
391
Reakčné skóre
504
Bodov
58
Paragraf (§)
§23 (SK) / §7 (CZ)
Zhruba pred rokom som dostal napad na konstrukciu vianocneho stromceka riadeneho s MicroPython-om. Chcel som inu konstrukciu, ako maju vsade na nete. Kedze uz bol dost pokrocily cas, tak som si to nechal na neskor. Bolo mi jasne, ze to do Vianoc nestihnem. Mal som aspon dost casu to premysliet. :)
Dakedy zaciatkom leta som sa do toho pustil. Dost som zvazoval pouzitie noveho ESP32-C6, ktory ma podporu Matter, ale portovanie MicroPythonu sa nedialo, tak som sa rozhodol pouzit starsi ESP32-C3. Myslienka bola taka, ze som chcel tento stromcek vyrobit vo viacerych kusom (standardne vyrobia minimalne 5 dosiek) a tie potom rozdistribuujem medzi kamaratmi. Preto som to ponal tak, ze cim viac zabavy, tym lepsie. A tak som navrhol dosku s tymito castami:
  • kontroler ESP32-C3 (s podporou WiFi a Bluetooth)
  • 37 RGB LEDiek WS2812-2020 na stromceku
  • Oled display (0.96", 128x64 pixlov)
  • dve tlacidla
  • piezo buzzer
  • meranie teploty a vlhkosti s HDC1080
  • meranie okoliteho svetla s VEML7700
  • meranie okoliteho svetla cez fotorezistor analogovym sposobom (ak sa neosadi, stale to moze byt analogovy vstup)
  • meranie spotreby LED-iek s INA226
  • riadenie napajanie pre LED-ky s prudovym obmedzenim s TPS25200
  • vyvedena I2C a dva GPIO piny na malu bastliacu cast pre indi-vindi potreby
Cast stromceka sa da kedykolvek oddelit a ostane zakladova doska s kompletnou elektronikou, ktora sa da vyuzit po cely rok.
Napajanie je cez USB-C konektor priamo cez modul s ESP32-C3.

Dosky som dal vyrobit do JLCPCB aj s osadenim hornych SMD suciastok. Celkom problemove sa ukazali LED-ky - vyzadovali
nejake zasahy naviac v porovnani s osadzovanim standardnych suciastok co sa prejavilo na cene. Dalsi priplatok si vypytali kvoli
tomu, ze som jednym vrzom vlastne objednaval 8 roznych dosiek. Ak zaratam aj clo, tak finalna cena oproti povodnej z internetovej
objednavy nakoniec narastla na dvojnasobok. Ako sa to postupne nabalovalo, tak som mal chut to uz aj zrusit. Nakoniec som
si povedal, ze to uz teda dotiahnem do konca.

Prikladam nejake fotecky.
Repozitar k tomu mam na GitHub-e:
Pythonove skripty su ale myslene skor ako demo na rozbehanie HW. Kazdy by si mal svoj stromcek urobit podla seba. :cool:

Prílohy

ElektroLab.eu

Reklama

Paul's Electronics

Podporte nás

Vyhľadaj komponenty

Nové príspevky

Reklamný blok

Hľadáte lacný multimeter?