• UPOZORNENIE ! Nachádzate sa v časti fóra, kde je vyžadovaná určitá kvalifikácia, a odbornosť. V žiadnom prípade sa preto nesnažte poskytovať rady a riešenia dopytujúcim pri ktorých si nieste istý ich správnosťou v súlade s platnými nariadeniami a normami. Majte na pamäti najmä bezpečnosť a odbornosť a vystríhajte sa nabádaniu k manipulácii s nebezpečným napätím neznalou, alebo nepoučenou osobou ! Stránky fóra a ich vedenie nepreberajú žiadnu zodpovednosť za škody vzniknuté zverejnenými chybnými a nebezpečnými zapojeniami a za prípadnú ujmu na zdraví, spôsobenú úrazom elektrickým prúdom alebo spôsobenú neodbornou manipuláciou s elektrickými zariadeniami.

Zváračka ESAB Cady LHQ150 - problém zapálenia oblúku a vypínanie

servis-sk

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
3 Jan 2022
Príspevkov
19
Reakčné skóre
0
Bodov
1
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Ahojte.
Mam takúto zváračku na klasické elektródy EB-121 a pod. Poslednú dobu mám problém so zapálením oblúku a po určitom čase zvárania , alebo neúspešnom zapálení/prilepeniu elektródy/ dôjde k aktivovaniu ochrany a zváračka nezvára. Je potrebne ju vypnúť na cca 10 sekúnd a následne zapnúť a všetko funguje . Niekedy pri zvarovaní napr. ťahám zvar a po cca 5 centimetroch prestane zvárať. Potom sa ťažkopádne chytá oblúk.., niekedy je potrebné znova vypnúť a zapnúť zváračku. Káble k zváračke mám cca 3m dlhé prierez 25mm2 . Konektory zváračky , kliešte som obmenil za nové, no nepomohlo to. Pokles výkonu som nepocítil, ťahá bezproblémovo aj 3,15mm elektródy. Dá sa to nejako premerať, pretestovať , opraviť v domácich podmienkach?
Vďaka za pomoc

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
2,048
Reakčné skóre
1,690
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
Tvoja situácia so zváračkou ESAB Caddy LHQ150 znie ako kombinácia viacerých možných problémov. Skúsim ti zhrnúť najpravdepodobnejšie príčiny, spôsob ich overenia a možné riešenia, ktoré sa dajú zvládnuť aj v domácich podmienkach – ak máš aspoň základné vybavenie.

V prvom rade ju poriadne vyčisti stlačeným vzduchom. Koľko má rokov? Nejaké fotky?

Tepelná ochrana (overheating) : Prehrievanie výkonových komponentov (napr. IGBT tranzistorov alebo usmerňovača) → aktivácia tepelnej ochrany. Skontroluj, či je ventilátor funkčný a či chladič nie je zanesený prachom. Vyčisti celý vnútorný priestor (kompresorom, opatrne štetcom).
Chybný kontakt (alebo prechodový odpor) : Aj keď si menil konektory a kliešte, odporúčam zmerať prechodový odpor (napr. medzi zemniacim káblom a svorkou). Zlý kontakt alebo oxidácia (aj vo vnútri stroja) môže spôsobovať "náhodné" výpadky alebo slabý štart oblúka. Skontroluj aj vnútorné konektory a výstupy z usmerňovača.
Oslabené zapálenie oblúka (LiftArc / Hot Start) : U zváračiek ESAB je riadené elektronicky. Ak je problém so slabým napäťovým štartom, môže byť chybný: napájací blok, menič/driver IGBT, alebo riadiaca logika (MCU s obvodom štartu).
Over, či sa napätie pri zapálení oblúka krátkodobo objaví (napr. 70–100 V naprázdno). Ak nie, problém je v meničovej časti alebo štartovacom obvode.

Unavené elektrolytické kondenzátory
  • Slabé ESR → pokles napájania v kritických momentoch → výpadok oblúka alebo vypnutie ochrany.
  • Zmeraj ESR a kapacitu hlavného napájacieho filtra (napr. 400V 470 µF kondenzátory). Prípadne rovno preventívna výmena.
Vadný termistor (NTC/PTC) na vstupe alebo na chladiči
  • Ak zle hlási teplotu → predčasne aktivuje ochranu.
  • Odpoj ho a zmeraj jeho odpor za studena (typicky 10kΩ) a sleduj správanie pri zohriatí (napr. zapaľovačom – mal by klesať/stúpať podľa typu).

servis-sk

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
3 Jan 2022
Príspevkov
19
Reakčné skóre
0
Bodov
1
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Vďaka za vyčerpávajúcu odpoveď.
Zváračka je používaná sviatočne, vo vnútri ako nová, všetko zaliate lakom.
No ma svoj vek cca 15 rokov. Výstupné kontakty zváračky som prešiel, skontroloval, podotahoval.
Zváračka ma aj kontrolku prehriatia , ta sa neaktivuje ak zváračka vypne.
Skúsim premerať to výstupné napätie.
Možno skôr by mi trebalo nejakého odborníka čo sa týmto zváračkám venuje a vie kde a do čoho pozriet, premerať..

Prílohy

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
2,048
Reakčné skóre
1,690