• UPOZORNENIE ! Nachádzate sa v časti fóra, kde je vyžadovaná určitá kvalifikácia, a odbornosť. V žiadnom prípade sa preto nesnažte poskytovať rady a riešenia dopytujúcim pri ktorých si nieste istý ich správnosťou v súlade s platnými nariadeniami a normami. Majte na pamäti najmä bezpečnosť a odbornosť a vystríhajte sa nabádaniu k manipulácii s nebezpečným napätím neznalou, alebo nepoučenou osobou ! Stránky fóra a ich vedenie nepreberajú žiadnu zodpovednosť za škody vzniknuté zverejnenými chybnými a nebezpečnými zapojeniami a za prípadnú ujmu na zdraví, spôsobenú úrazom elektrickým prúdom alebo spôsobenú neodbornou manipuláciou s elektrickými zariadeniami.

Kalkulačka Tesla MR609

105nu70

Člen
Registrovaný člen
Člen od
22 Dec 2023
Príspevkov
57
Reakčné skóre
102
Bodov
23
Zdar,
za ťažké 3 eurá som kúpil kalkulačku Tesla MR609 do zbierky, opticky pekná s krabičkou aj s návodom. Samozrejme, že v nej niekto nechal vytiecť tužkové baterky a kontakty komplet skorodovali, tak som ju zatiaľ neskúšal ani zapnúť, že najprv rozoberiem a vyčistím tie kontakty. Keď som zhodil zadný dekel, dosť ma udivilo zapojenie, ktoré som tam našiel. Sú tam v plastovom držiaku dve červené LED v sérii... myslím si OK, to bola asi akože nejaká napäťová referencia alebo stabilizátor... ale houby... keď pozriete obrázok, tak sú zapojené tak, že sú vlastne v skrate (modrý vodič od LED je spojený s červeným na DPS), teda akoby tam ani neboli. Teraz neviem, či sa v tom už niekto vrtal a zle to zapojil, alebo soudruzi udělali někde chybu. Keďže baterky majú medzi sebou v sérii ešte rezistor 680R, myslel som, že to tam bolo len paralelne ako stabilizátor alebo nejaká ochrana pred zvýšeným napätím, ale je to ešte pred vypínačom, vybíjalo by to baterku, tak mi to moc nedáva zmysel.

Moja otázka je... Nemáte náhodou doma niekto kalkulačku MR609 (ale Tesla, nie RFT) a neodfotili by ste mi ako vyzerá to zapojenie s LED pod zadným deklom? (Možno aj MR610 to má? neviem) Ďakujem pekne...

Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky

laaci

Člen
Registrovaný člen
Člen od
21 Jún 2020
Príspevkov
66
Reakčné skóre
96
Bodov
23
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Sice tu kalkulacku nemam, a na tvojom fotke ja medzi cervenou a modrou vodicom vidim diodu. Asi je to ochrana proti prepolovaniu.
A preco mal vybit baterku 2x1,5V ked jeden cerveny LED zacina otvarat od 1,6V, a tu mas v serii 2, takze minimalne 3,2V.

Naposledy upravené:

105nu70

Člen
Registrovaný člen
Člen od
22 Dec 2023
Príspevkov
57
Reakčné skóre
102
Bodov
23
Tam nie je dioda, to je len tak nešťastne tvarovaná kvapka cínu, je pod ňou normálne suvislá vrstva medi na DPS.

A preco mal vybit baterku 2x1,5V ked jeden cerveny LED zacina otvarat od 1,6V, a tu mas v serii 2, takze minimalne 3,2V.
Tak mne cez červenú LED už pri 1,4V tečie 100µA. Keď má mať kalkulačka podľa papierov v zapnutom stave odber 0,4mW, tak je to strašne veľký prúd. A čisto nová tužková baterka má aj trošku viac ako 1,5V.

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
486
Reakčné skóre
1,163
Bodov
129
@105nu70 Fotky přikládám, mám funkční MR609. Mám jich ve sbírce několik a i MR610. Dodatek: já tam mám žluté LED a MR610 to má stejné, viz další fotky.

Prílohy

Naposledy upravené:

105nu70

Člen
Registrovaný člen
Člen od
22 Dec 2023
Príspevkov
57
Reakčné skóre
102
Bodov
23
Ďakujem, takže predsa je to u mňa zle zapojené. Ale to muselo byť už od výroby, lebo tá plôška, kam je ten druhý koniec LED pripojený u mňa nie je vôbec ani pocínovaná.

Inak kalkulačka štartuje aj bez LED a pekne počíta, len displej to má asi za sebou.

Naposledy upravené:

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
486
Reakčné skóre
1,163
Bodov
129
@105nu70 Už jsem to ofotil a příspěvek upravil.

• Ďakujem
Reakcie - hodnotenie obsahu: 105nu70

105nu70

Člen
Registrovaný člen
Člen od
22 Dec 2023
Príspevkov
57
Reakčné skóre
102
Bodov
23
Tak som to pripojil podľa obrázkov a stále to funguje :p Zdá sa mi, že aj displej sa trochu zlepšil, ale stále sú v ňom fľaky. Ďakujem ešte raz.

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
486
Reakčné skóre
1,163
Bodov
129
Tak som to pripojil podľa obrázkov a stále to funguje :p Zdá sa mi, že aj displej sa trochu zlepšil, ale stále sú v ňom fľaky. Ďakujem ešte raz.
Podle fotek je jeden drát na jiné pozici než u mého originálu. Váš modrý vedle červeného mám kousek jinde. Rozdělal jsem ještě jednu MR609 a mát to stejné jako při prvním focení a tentokrát zase červené LED.

• Súhlasím
Reakcie - hodnotenie obsahu: 105nu70

105nu70

Člen
Registrovaný člen
Člen od
22 Dec 2023
Príspevkov
57
Reakčné skóre
102
Bodov
23
Pôvodne som tie LED mal zapojené do skratu. Neviem, či to vo výrobe urobili úmyselne, alebo sa niekto pomýlil. A ak to bolo úmyselne, prečo by tie LED tam nechávali? Také lacné asi neboli. Teraz som to dal takto:

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
486
Reakčné skóre
1,163
Bodov
129
@105nu70 Přesně jako to mám já v originále u 2 kusů, další kdybych rozdělal, bylo by to jistě stejné. Tak že buď chyba z výroby, úmysl z výroby anebo pozdější zásah kutilem, ale podle absence cínu na původní fotce to je jistě už z výroby.

ElektroLab.eu