Piskajuce impulzne trafo

Vlado159

Člen
Registrovaný člen
Člen od
15 Aug 2023
Príspevkov
194
Reakčné skóre
302
Bodov
33
Umiestnenie
Čaklov
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Kondik priamo pri TL431 v ziadnej zo schem nebol, iba v serii s rezistorom (10k+47n na tvojej scheme).
Dovolím si nesúhlasiť. Skús sa mrknúť do katalógoveho listu , kde je nie len pri TL431 ale aj na primárnej strane medzi pinmi K a E optočlena. Figure1 na strane 1, Figur 5 na strane 11, Schematic na strane 14 (jeden priamo pri IO na pine FB a druhý pri 431.)

Mek

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
272
Reakčné skóre
329
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Moja schema je na a postupoval som prave podla Schematic na strane 14. Oba kondiky tam mam, ale ako som pisal, ten pri 431 je pripojeny cez rezistor. Teda som myslel, ze pripojit ho priamo bez rezistora je to co si myslel a co by mohlo pomoct.

Vlado159

Člen
Registrovaný člen
Člen od
15 Aug 2023
Príspevkov
194
Reakčné skóre
302
Bodov
33
Umiestnenie
Čaklov
Paragraf (§)
Skús vymeniť R15 za 1K. možno aj to postačí. Ja používam 2K2 ale kondenzátor 100n.

Vlado159

Člen
Registrovaný člen
Člen od
15 Aug 2023
Príspevkov
194
Reakčné skóre
302
Bodov
33
Umiestnenie
Čaklov
Paragraf (§)
Zbadal som kde si spravil najväčšiu chybu !
To odkiaľ berieš napätie pre spätnú väzbu, spred filtra ? 🙃
Urob túto úpravu :
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky

Naposledy upravené:

Vlado159

Člen
Registrovaný člen
Člen od
15 Aug 2023
Príspevkov
194
Reakčné skóre
302
Bodov
33
Umiestnenie
Čaklov
Paragraf (§)
Kondenzátory C5 a C11 by sa mal dať na vyššie napätie. C5 na 25V a C11 na 16V. Pri zaťažení na nich budú vyššie špičky, zatiaľ čo za filtrom nie. R12 má zlú hodnotu. PC817 má Forward voltage 1,4V a Forward current odporúčaný 20mA (50mA max). Pri napájaní z vetvy 12V vypočítaš úbytok napätia 10,6 pri 20mA, 10,4/0,02 = 520 ohmov, kľudne ale 470 je ešte v norme. V datasheet je pri 12V použitý 1K (10mA) . Pri 150 je to 10,6/150 = 0,070, čiže si optočlen napájal 70mA.

Naposledy upravené:

Mek

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
272
Reakčné skóre
329
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Vdaka za prispevky, vidno, ze si odbornik na SMPS. Ja nie som, iba som prestaval co bolo podla schemy :) Ten rezistor a kondiky vymenim ked sa k tomu dostanem.
Ako tak kukam, v scheme toho zdroja z monitora filter ani nie je. Zeby ho tam zapomeli dat?

No a v datasheete FSDM strana 14 sa tiez berie spatna vazba spred filtra. Zeby soudruzi udelali chybu?

Vlado159

Člen
Registrovaný člen
Člen od
15 Aug 2023
Príspevkov
194
Reakčné skóre
302
Bodov
33
Umiestnenie
Čaklov
Paragraf (§)
Nie len v tomto datasheete je to ako príklad uvedené "nie celkom ideálne", na to som už zvyknutý. Napríklad od OB2263, 2273 sa v datasheete uvádza mriežka fet tranzistora priamo k IO, pritom to nikde tak nie je, vždy je tam rezistor cca 10R v sérii s rezistorom 22R ktorý je paralelne s diódou. Zas až taká katastrofa to nie je, ale keď hľadáme príčinu pískania, tak každý zdroj pulzného signálu vyvoláva podozrenie ... Tú tlmivku často vynechávajú, pri menších prúdoch nie je nutná, ale keď tam je tak treba predimenzovať napäťovo prvý kondenzátor. Kto už menil nafúknuté kondenzátory v zdroji tak si mohol všimnúť že spravidla odíde ten pred tlmivkou. Ale často sa "počká" kým odíde aj ten druhý, lebo zdroj stále funguje.

Skús najpr vymeniť R12 a R15 za 1k, je veľká šanca že to stíchne. Celkom ma to zaujíma ...

Mek

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
272
Reakčné skóre
329
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Vymenil som R12 a R15 za 1k a zdroj je skoro ticho, uz len sotva pocutelne piskanie je, super, velka vdaka za pomoc!
Este vymenim C5 za 470M/25V a C11 za 2200M/10V, bude to stacit?

Vlado159

Člen
Registrovaný člen
Člen od
15 Aug 2023
Príspevkov
194
Reakčné skóre
302
Bodov
33
Umiestnenie
Čaklov
Paragraf (§)
Tie kondenzátory nepomôže, treba ich vymeniť iba kvôli prepäťovým špičkám, aby ich časom nenafúklo. S pískaním to nemá nič. Ak to stále píska, hoc len slabo, zrejme sa ti podarilo znížiť napäťové špičky na TL431, ale stále reaguje v počuteľnom pásme. Skús ešte 10n paralelne s diódou optočlena, ak použiješ SMD tak ju dáš v pohode rovno medzi jeho piny. Ja by som dal aj 5-10n medzi katódu a mriežku TL431. Ak máš osciloskop, skús pozrieť na mriežke TL431 čo sa tam deje ...

• Ďakujem
Reakcie - hodnotenie obsahu: Mek

Mek

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
272
Reakčné skóre
329
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Musim dokupit low esr kondiky... pytal som sa na ne ale nie preto ze ci pomozu utisit ten zdroj nadobro, ale ze ci budu stacit napatovo :) Teda pre 5V vetvu 10V kondik a pre 12V vetvu 25V kondik, alebo ist este vyssie.
Potom este poexperimentujem s tymi smd kondikmi ako si pisal.

Vlado159

Člen
Registrovaný člen
Člen od
15 Aug 2023
Príspevkov
194
Reakčné skóre
302
Bodov
33
Umiestnenie
Čaklov
Paragraf (§)
zas veľmi napäťovo kondenzátory nenavyšuj, s vyšším napätím stúpa ESR. Na taký zdroj postačia obyčajné, najlepšie 105°C kondenzátory, a s nízkym ESR má zmysel skôr u tých za tlmivkou ale aj tam stačia obyčajné.

Mek

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
272
Reakčné skóre
329
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Dal som 10n paralelne s diodou optoclena, potom aj 6n8 medzi katodu a mriezku 431, nemalo to ziaden efekt na piskanie. Nechal som tam tie dva kondiky uz zapojene a meral som osciloskopom, na umelej zatazi pri zatazeni 12V vetvy 68-ohmovym odporom, a 5V vetva pri zatazi:

0 A:

1 A:

2 A:

Take boli tie priebehy rozmazane, blikajuce, frekvencia sa menila par kHz hore-dole. Cakal som nieco jednoznacnejsie.

Este k tym kondikom na vystupe - ja som bol doteraz v tom, ze do SMPS idu vzdy low-esr kondiky. Zrejme to zavisi od pracovnej frekvencie? Kde je ta hranica, ked staci obycajny, a ked treba low-esr?

Vlado159

Člen
Registrovaný člen
Člen od
15 Aug 2023
Príspevkov
194
Reakčné skóre
302
Bodov
33
Umiestnenie
Čaklov
Paragraf (§)
14,5...33,7 Khz, zaujímavé, nebudeš mať v izbe komáre ani myši ...
To je už na laborovanie, ak nepomohlo pridať kondenzátor, znamená že odrušené to máš už OK. Ten 12k rezistor to spôsoboval, lebo efektívne znižoval funkciu c16. Teraz už asi jedine skúšať či je to spôsobené tým IO, alebo 431 ... Ak je ten IO z pôvodného zdroja, tak verím že je dobrý. Keby bol z ali alebo ebay tak by som sa nedivil. Čo sa týka ESR v zdrojoch, áno máš pravdu, majú byť s nízkym ESR. Dnes už ale všetky el. kondenzátory sú s nízkym ESR, je to štandard, a áno záleží na frekvencii zdroja. Čím vyššia frekvencia zdroja, tým menej sa ESR prejaví. Nakoniec ti to ešte môže trocha pískať aj kvôli kondenzátorom, ale predpokladám že si použil tie z pôvodného zdroja a tie budú OK, ak nevytiekli. Kupujem aj z ali, ale občas sa na nich zasmejem.

Mek

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
272
Reakčné skóre
329
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
IO je z povodneho zdroja, kondiky nie, tam boli nafuknute a vadne a preto sa to zrejme vyhadzovalo. Tieto kondiky co som pouzil, su sice tiez vyletovane, ale skontroloval som v datasheetoch ci su vyrabane ako "low-esr", premerane a vybrate s co najnizsim ESR a dobrou kapacitou (resp. meriam nie ESR ale D, pri 1 kHz, merak mam DER EE DE-5000). Ale takych mam doma malo, a plosaky este na 4 zdroje, tak budem musiet kondiky dokupit.
Avsak to piskanie je uz teraz velmi tiche, a verim, ze ked sa to zamontuje do nejakej konstrukcie, nikto nic nepozna. Tak uz to idem odlozit a hadam sa niekedy tento zdroj pouzije :)

ElektroLab.eu

Widget

Podporte nás

Vyhľadaj komponenty

Nové príspevky

Reklamný blok

Hľadáte lacný multimeter?