• UPOZORNENIE ! Nachádzate sa v časti fóra, kde je vyžadovaná určitá kvalifikácia, a odbornosť. V žiadnom prípade sa preto nesnažte poskytovať rady a riešenia dopytujúcim pri ktorých si nieste istý ich správnosťou v súlade s platnými nariadeniami a normami. Majte na pamäti najmä bezpečnosť a odbornosť a vystríhajte sa nabádaniu k manipulácii s nebezpečným napätím neznalou, alebo nepoučenou osobou ! Stránky fóra a ich vedenie nepreberajú žiadnu zodpovednosť za škody vzniknuté zverejnenými chybnými a nebezpečnými zapojeniami a za prípadnú ujmu na zdraví, spôsobenú úrazom elektrickým prúdom alebo spôsobenú neodbornou manipuláciou s elektrickými zariadeniami.

Trafozvaračka Elektrokov JS90

Jaro91

Člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2024
Príspevkov
128
Reakčné skóre
11
Bodov
18
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Dobrý deň chcem sa opýtať na akom prúde pracuje staršia trafozváračka typu Elektrokov JS90 ? Vedel by niekto ako vlastne fungujú všetky trafozvaračky?

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,992
Reakčné skóre
1,649
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
Jednoducho, avšak je potrebné rozlišovať spôsob regulácie výstupného prúdu.
1. Prepínaním odbočiek trafa
2. magnetickým sýtením jadra - posúvaním časti jadra / plechov dnu a von z transformátora.

Konkrétne dopytovaná má na výstupe : cca 50V

Tak ako každý transformátor, tak aj zvárací ma v princípe 2 vynutia : Primárne a Sekundárne.

Ak chcete vidieť médiá, musíte sa zaregistrovať

Jaro91

Člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2024
Príspevkov
128
Reakčné skóre
11
Bodov
18
Paragraf (§)
Takže vlastne ta Trafozváračka ma výstupný prúd striedavý?

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,992
Reakčné skóre
1,649
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
Áno, pokiaľ nemá výstupný usmerňovač, no a z toho vyplýva ďalšie delenie na elektródy :
1. Rutilové - pre striedavý prúd
2. Bázické - pre jednosmerný prúd

Pre rutilové elektródy je koncepcia zváracieho transformátora pomerne jednoduchá, nakoľko obsahuje iba transformátor

Pre bázické je koncept iný, tam je a tranformátorom usmerňovač, tlmivka a kondenzátor.

Zvárací prúd sa pri oboch typoch reguluje prepínaním vynutí, alebo sýtením jadra (toto skôr pri striedavom prúde)

Vašek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
81
Reakčné skóre
77
Bodov
23
Paragraf (§)
§23 (SK) / §7 (CZ)
Bývával tam ještě přepínač volby mezi 220V / 380V. Takže možno jak z jedné fáze s menším výkonem, tak ze dvou fází s větším svařovacím proudem.

Vašek

Vašek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
81
Reakčné skóre
77
Bodov
23
Paragraf (§)
§23 (SK) / §7 (CZ)
Co tak chodím do jedné elektroopravny opravovat svářečky, tak na 3 fáze jsou až ty opravdu velké, co mají v názvu za písmeny číslice "350", např. WTU350 a další. Ale to už jsou mnohasetkilové stroje :-(

Ta přenosná JS90 bez usměrňovače byla zhruba do 100A, pak existuje ještě přenosná např. WTU200, která má řízený proud pomocí tyristorů, výstupní tlumivku a vaří už docela slušně, ale je opět jen na 2 fáze.
Už jako vozíčkové jsou také dvoufázové KS200 a KS250, také proud řízený pomocí tyristorů + výstupní tlumivka, ale už je těžká a musí ji nakládat ještěrka :-(

Ještě dodám, že čísla v názvu značí dlouhodobý maximální svařovací proud.

Vašek

miroslavrodak

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
6 Feb 2025
Príspevkov
23
Reakčné skóre
11
Bodov
3
Umiestnenie
Bardejov, Prešov, Košice
Paragraf (§)
Co tak chodím do jedné elektroopravny opravovat svářečky, tak na 3 fáze jsou až ty opravdu velké, co mají v názvu za písmeny číslice "350", např. WTU350 a další. Ale to už jsou mnohasetkilové stroje :-(

Ta přenosná JS90 bez usměrňovače byla zhruba do 100A, pak existuje ještě přenosná např. WTU200, která má řízený proud pomocí tyristorů, výstupní tlumivku a vaří už docela slušně, ale je opět jen na 2 fáze.
Už jako vozíčkové jsou také dvoufázové KS200 a KS250, také proud řízený pomocí tyristorů + výstupní tlumivka, ale už je těžká a musí ji nakládat ještěrka :-(

Ještě dodám, že čísla v názvu značí dlouhodobý maximální svařovací proud.

Vašek
Asi som mal včera šťastie lebo som narazil na Jasic ARC 315 (R14) invertor na 3 fázy, len cca 25kg, od ruky, hneď som ju otestoval. Prvé dojmy vynikajúce. Asi mám problém vyriešený. Potrebujem ju na záhradu k trojfázovej elektrocentrále, do jari otestujem a preverím.

oneeeeee

Stály šlen
Registrovaný člen
Darca
Člen od
1 Jan 2020
Príspevkov
506
Reakčné skóre
685
Bodov
88
Paragraf (§)
ano čísla označujú pre dlhodobú záťaž . v armáde som mal VTU 315 , nerezovú elektrodu 8 mm to utiahlo bez problémov . na regulátore je to označené . od 315 do 350 A je len na pár sekúnd - na pálenie .

Prílohy

miroslavrodak

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
6 Feb 2025
Príspevkov
23
Reakčné skóre
11
Bodov
3
Umiestnenie
Bardejov, Prešov, Košice
Paragraf (§)
ano čísla označujú pre dlhodobú záťaž . v armáde som mal VTU 315 , nerezovú elektrodu 8 mm to utiahlo bez problémov . na regulátore je to označené . od 315 do 350 A je len na pár sekúnd - na pálenie .
ja mám podobné čudo judo ČKD WTS 500 ale je to tak ťažké, že si neviem predstaviť to ťahať niekde zo sebou ma záhradu..., keď ho chcem doma premiestniť tak sa musím poriadne najesť aby som s ním pohol ...:), a toľko ampérov na záhrade nepotrebujem, 120 ampérov na 3,0-3,2 rutilovu elektródu mi stačí, prikladám ilustračné foto ...

Prílohy

oneeeeee

Stály šlen
Registrovaný člen
Darca
Člen od
1 Jan 2020
Príspevkov
506
Reakčné skóre
685
Bodov
88
Paragraf (§)
to 500 A zváračka . to už je vzácnosť .
a neviem prečo rutilové ( alebo kyslé ) . s nimi treba vedieť zvárať . zvar sa mieša s truskou a kliešte , idú na mínus .
bazické sú najlepšie . lepšia pevnosť v ťahu .

miroslavrodak

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
6 Feb 2025
Príspevkov
23
Reakčné skóre
11
Bodov
3
Umiestnenie
Bardejov, Prešov, Košice
Paragraf (§)
to 500 A zváračka . to už je vzácnosť .
a neviem prečo rutilové ( alebo kyslé ) . s nimi treba vedieť zvárať . zvar sa mieša s truskou a kliešte , idú na mínus .
bazické sú najlepšie . lepšia pevnosť v ťahu .
Prepáčte ale ako skutočný a nefalšovaný amatér :) s Vami nemôžem súhlasiť. Je pravda, že pevnosť spoja je pri použití bazických elektród výšia + "zváracia vaňa" je menej tekutá ale tu ich výhody pre mňa končia. Keďže zváram pre seba a nie zodpovedné konštrukcie (tlakové nádoby, plynovody, mosty, lode, atd.), dobrý zvar rutilovou alebo rutil-celulózovou elektrodou mi prináša tieto výhody: -nemusím elektrody sušiť, môžem zvárať znečistený kov, oveľa naozaj oveľa jednoduchšie zapálenie oblúka, veľmi jednoduché znovu zapálenie oblúka - tým pádom možnosť použiť prerušované zváranie bod ku bodu, to je dôležité hlavne pre tenké materiály, pri dostatočne hrubých materiáloch si viem predstaviť použite bazických elektród (skúšal som, fungovalo to), len si treba uvedomiť, že bez dostatočného presušenia - 300 st. C niekoľko hodín, budú vo zvaroch póry čo znižuje ich pevnosť a stráca sa tým výhoda vyššej pevnosti zvarov s bazickými elektrodami... to je moja skúsenosť, preto ja zváram rutilovými alebo rutil-celulózovými elektrodami, bázickými úplne výnimočne a ak mám byť úplne presný v poslednej dobe ak niečo potrebujem zvariť doma tak používam CO2 ...

oneeeeee

Stály šlen
Registrovaný člen
Darca
Člen od
1 Jan 2020
Príspevkov
506
Reakčné skóre
685
Bodov
88
Paragraf (§)
rutil celuloza je pre zváranie na padáka . ale , tak každému podľa chuti . naučiť sa treba . je to ďalší výučný list . ja som po 45 rokoch zvárania , urobil , povinnú prestávku .
tak držím palce .

Prílohy

Naposledy upravené:

miroslavrodak

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
6 Feb 2025
Príspevkov
23
Reakčné skóre
11
Bodov
3
Umiestnenie
Bardejov, Prešov, Košice
Paragraf (§)
rutil celuloza je pre zváranie na padáka . ale , tak každému podľa chuti . naučiť sa treba . je to ďalší výučný list . ja som po 45 rokoch zvárania , urobil , povinnú prestávku .
tak držím palce .
Takže som trafil na profíka, mám to ja ale šťastie ... Zváranie mám ako hobby, neživím sa ním, som samouk, ale zvedavý a vytrvalý ... To čo som pochopil je, že najdôležitejšia je prax, zvárať, zvárať a zvárať ... nabiť ruku -samozrejme 45 ročnú prax nikdy mať nebudem ... Ešte zo svojho detstva si pamätám jedného zvárača, keď sme prišli k nemu niečo pozvárať, mal sušičku a elektródy ťahal z nej ... Predpokladám že pri Vašej práci sa elektródy hlavne bazické pred použitím presušovali ? ... Alebo inak ako by ste ocenil význam presušovania elektród ...

oneeeeee

Stály šlen
Registrovaný člen
Darca
Člen od
1 Jan 2020
Príspevkov
506
Reakčné skóre
685
Bodov
88
Paragraf (§)
vlhké elektrody , jemne pórujú . robia drobné dierky . predpisy sú predpisy a preto sa elektrody sušia. mať ich doma pri peci , úplne postačí . ale dá sa to obísť s tou veľkou zváračkou . postačí prilepiť elektrodu a počkať , až sa z nej zadymí a až potom zvárať .

miroslavrodak

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
6 Feb 2025
Príspevkov
23
Reakčné skóre
11
Bodov
3
Umiestnenie
Bardejov, Prešov, Košice
Paragraf (§)
vlhké elektrody , jemne pórujú . robia drobné dierky . predpisy sú predpisy a preto sa elektrody sušia. mať ich doma pri peci , úplne postačí . ale dá sa to obísť s tou veľkou zváračkou . postačí prilepiť elektrodu a počkať , až sa z nej zadymí a až potom zvárať .
jasná ukážka ako prax prináša riešenia, ktoré v knihe nenájdeš ... Ďakujem.

oneeeeee

Stály šlen
Registrovaný člen
Darca
Člen od
1 Jan 2020
Príspevkov
506
Reakčné skóre
685
Bodov
88
Paragraf (§)
ano . plyn je mix - argón , CO2 . pri čistej CO2 , je potrebný ohrev budíkov . zamŕzajú .
na domáce používanie je najlepší nerezový drôt . a podľa možností trubičkový , plnený . nie je potrebný ochranný plyn . pre nerez nie je zase vhodný , čistý argón

miroslavrodak

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
6 Feb 2025
Príspevkov
23
Reakčné skóre
11
Bodov
3
Umiestnenie
Bardejov, Prešov, Košice
Paragraf (§)
ano . plyn je mix - argón , CO2 . pri čistej CO2 , je potrebný ohrev budíkov . zamŕzajú .
na domáce používanie je najlepší nerezový drôt . a podľa možností trubičkový , plnený . nie je potrebný ochranný plyn .
Ja si na trubičkový drôt neviem zvyknúť, skúšal som to pri nutnosti zvárať vonku, ale okamžite som prešiel na elektródu a dokončil to s ňou. Zrejme ešte neviem nastaviť správne parametre. Zatiaľ zváram s plynom CO2 kvôli ekonómii zvárania, ľahký prístup k plynu a CO2 mi vydrží dlho. Ale teraz by som potreboval pozvárať pomerne malé profily a dosť bude záležať na úhľadnosti zvaru, tak asi príde na rad mix plyn aspoň to vyskúšam, aké zvary sa podaria ...

ElektroLab.eu