• UPOZORNENIE ! Nachádzate sa v časti fóra, kde je vyžadovaná určitá kvalifikácia, a odbornosť. V žiadnom prípade sa preto nesnažte poskytovať rady a riešenia dopytujúcim pri ktorých si nieste istý ich správnosťou v súlade s platnými nariadeniami a normami. Majte na pamäti najmä bezpečnosť a odbornosť a vystríhajte sa nabádaniu k manipulácii s nebezpečným napätím neznalou, alebo nepoučenou osobou ! Stránky fóra a ich vedenie nepreberajú žiadnu zodpovednosť za škody vzniknuté zverejnenými chybnými a nebezpečnými zapojeniami a za prípadnú ujmu na zdraví, spôsobenú úrazom elektrickým prúdom alebo spôsobenú neodbornou manipuláciou s elektrickými zariadeniami.

Yamaha DXR15, po určitom čase vypína

jaro114

Člen
Registrovaný člen
Člen od
23 Dec 2021
Príspevkov
134
Reakčné skóre
30
Bodov
33
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Zdravím chalani, chcel by som vyriešit problem s vašou pomocou, budem rád ak mi niečo k tomu poviete a poradite, ide o reproduktor aktivny Yamaha DXR15, ktorý po dlhšiej prevádzke prestal hrat a sa vypol, po opätovnom zapnuti reproduktor bežal nadalej pri zniženej hlasitosti, avšak po pár minutách sa vypol takisto, na poslednej akcii som ho zapol a po 20 minutach hrania sa vypol, takže problemom je že sa nahreje nejaká čast a vypne... možte mi poradit kde može byt problem vtomto pripade ked všetko beži ale po nejakych minutach sa vypne? Mám obrazky ktoré som odfotil avšak nič zvlastne mi tam neprišlo, zo spodu je ešte dalši plošny spoj, asi Mosfet tam je, ale vtejto časti obrazkov neviem tá pasta či ma tak byt na tych castiach plošnom spoji, za každu odpoved Dakujem.

Prílohy

Mek

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
237
Reakčné skóre
271
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Treba merat teplotu, eventualne pozriet termokamerou, co sa presne prehrieva a podla toho postupovat dalej.
V najhorsom pripade postaci aj dotyk prstom (ale bacha na sietove napatie, pokial v pristroji je!)

jaro114

Člen
Registrovaný člen
Člen od
23 Dec 2021
Príspevkov
134
Reakčné skóre
30
Bodov
33
Paragraf (§)
Treba merat teplotu, eventualne pozriet termokamerou, co sa presne prehrieva a podla toho postupovat dalej.
V najhorsom pripade postaci aj dotyk prstom (ale bacha na sietove napatie, pokial v pristroji je!)
termokameru nemam, to by bol dobry postup, ale vraj to moze robit aj vyschnuta termopasta? zeby to robilo som dostal radu od jedneho technika... hm

Mek

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
237
Reakčné skóre
271
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Pravdaze moze. Preventivna vymena pasty nemoze ublizit.

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
2,065
Reakčné skóre
1,708
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
ale vraj to moze robit aj vyschnuta termopasta?
Samozrejme, že áno, nakoľko vysychaním teplovodivej pasty sa znižuje jej schopnosť efektívne prenášať vytvárané stratové teplo na chladič, čím trpí výkonová elektronika, ktorá môže následne reagovať vypínaním zariadenia pomocou tepelnej ochrany (ak ju má integrovanú).

jaro114

Člen
Registrovaný člen
Člen od
23 Dec 2021
Príspevkov
134
Reakčné skóre
30
Bodov
33
Paragraf (§)
Mám nove fotky, odskrutkoval som tranzistor a vyzera to takto

Prílohy

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
2,065
Reakčné skóre
1,708
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
skús prstom, či nie je hrudkovitá. Ak áno - vyčisti a nanes novú. Prekontroluj okolie, či nie je nejako poškodené teplom - aj prítomnosť studených spojov.

• Ďakujem
Reakcie - hodnotenie obsahu: jaro114

rakato11

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
270
Reakčné skóre
331
Bodov
58
Umiestnenie
Čierne pri Čadci
Paragraf (§)
Mám nove fotky, odskrutkoval som tranzistor a vyzera to takto
To co jsi odšrouboval není tranzistor ale usměrňovací můstek, má označení D104, tam podle mě závada nebude ale přepastování není na škodu ani tam.
Podle mě bude závada v koncovém zesilovači, buď ta pasta a nebo závada v samotném integrovaném obvodu.

rakato11

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
270
Reakčné skóre
331
Bodov
58
Umiestnenie
Čierne pri Čadci
Paragraf (§)

Tady si stáhni servisní manuál. ;)

jaro114

Člen
Registrovaný člen
Člen od
23 Dec 2021
Príspevkov
134
Reakčné skóre
30
Bodov
33
Paragraf (§)
To co jsi odšrouboval není tranzistor ale usměrňovací můstek, má označení D104, tam podle mě závada nebude ale přepastování není na škodu ani tam.
Podle mě bude závada v koncovém zesilovači, buď ta pasta a nebo závada v samotném integrovaném obvodu.
tak a ktera čast koncoveho zosilovaca to je? na vrchnu je koncovy zesilovač oznacena ako AMP a spodny je dsp, a ta sucastka ma oznaceni RS1505M jinde nevidim pastu kde by sa mohla dat zvrchu,kde se ješte muze dat?..hmm

Prílohy

Naposledy upravené:

rakato11

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
270
Reakčné skóre
331
Bodov
58
Umiestnenie
Čierne pri Čadci
Paragraf (§)
Na tom prvním obrázku jsem Ti označil chladič pod kterým by měl být integrovaný obvod toho koncového zesilovače, je v červeném rámečku a uvnitř jsem ještě dal červenou hvězdičku.
Tá bílá "pasta" zvrchu co spomínáš není teplovodivá pasta ale je to bílý silikon pro zafixování těžkých součástek proti jejich pohybu při manipulaci se zařízením, Taktéž jsem jí na obrázku označil červenými hvězdičkami a bílým nápisem "Silikon".
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky

jaro114

Člen
Registrovaný člen
Člen od
23 Dec 2021
Príspevkov
134
Reakčné skóre
30
Bodov
33
Paragraf (§)
Tak rozobral som chladič,a takto to vypadá celé neni tam žiadna pasta ale iba na chladiči taka modra penova vypln je to v poriadku?

Prílohy

rakato11

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
270
Reakčné skóre
331
Bodov
58
Umiestnenie
Čierne pri Čadci
Paragraf (§)
To je v pořádku, tá " modra penova vypln " to je teplovodivá hmota takže ten IO chlazení má. Jenom zběžně jsem se díval do toho servisního manuálu a v schémě jsem zahlédl nějaký teplotní senzor, je to tam přímo napsáno tak bych se zaměřil tímto směrem.
Schémy jsou až na konci toho SM.

jaro114

Člen
Registrovaný člen
Člen od
23 Dec 2021
Príspevkov
134
Reakčné skóre
30
Bodov
33
Paragraf (§)
To je v pořádku, tá " modra penova vypln " to je teplovodivá hmota takže ten IO chlazení má. Jenom zběžně jsem se díval do toho servisního manuálu a v schémě jsem zahlédl nějaký teplotní senzor, je to tam přímo napsáno tak bych se zaměřil tímto směrem.
Schémy jsou až na konci toho SM.
mozes mi presne ukazat pod jakym cislem je ten teplotny senzor , budu vdečny..a co se tiče dalšich komponetov,tak som sa dostal na druhu stranu plošaku a su tam viac takych penovych vyplni,ktora chladi tranzistory alebo mosfety su to..avšak na dvoch je troska popraskana a niesu čiste zaprašene..treba aj toto vymenit ze?

Prílohy

rakato11

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
270
Reakčné skóre
331
Bodov
58
Umiestnenie
Čierne pri Čadci
Paragraf (§)
Jak jsi pokročil s opravou, už jsi našel v SM ten "THERMAL SENSOR"?

jaro114

Člen
Registrovaný člen
Člen od
23 Dec 2021
Príspevkov
134
Reakčné skóre
30
Bodov
33
Paragraf (§)
Jak jsi pokročil s opravou, už jsi našel v SM ten "THERMAL SENSOR"?
Posunul som to dalej kedze nemam cas a ani skusenosti,nevedel som ďalej co stym…dnes mi to doniesol ako opravene ale nie celkom..je tam este bzučanie to uz nech dokonci on.

rakato11

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
270
Reakčné skóre
331
Bodov
58
Umiestnenie
Čierne pri Čadci
Paragraf (§)
Co bylo hlavní příčinou toho vypínání, celkem by mě ale určitě i další to zajímalo.

jaro114

Člen
Registrovaný člen
Člen od
23 Dec 2021
Príspevkov
134
Reakčné skóre
30
Bodov
33
Paragraf (§)
Co bylo hlavní příčinou toho vypínání, celkem by mě ale určitě i další to zajímalo.
Neviem co vsetko menil,nerozoberal som to kedže to este bude dooprqvovať,ale nechce sa mi verit ze menil kondezatory zeby to bolo zavadou”ako vravel a este ze to bolo zaprasene..co nebolo takze tam velka chyba nebola si myslim..zistil by som to len vtedy keby som to rozobral a pozrel sa blizsie…Možno to pre zvedavosť rozoberiem na pozretie kedže aj mna to zaujima :)

ElektroLab.eu