• UPOZORNENIE ! Nachádzate sa v časti fóra, kde je vyžadovaná určitá kvalifikácia, a odbornosť. V žiadnom prípade sa preto nesnažte poskytovať rady a riešenia dopytujúcim pri ktorých si nieste istý ich správnosťou v súlade s platnými nariadeniami a normami. Majte na pamäti najmä bezpečnosť a odbornosť a vystríhajte sa nabádaniu k manipulácii s nebezpečným napätím neznalou, alebo nepoučenou osobou ! Stránky fóra a ich vedenie nepreberajú žiadnu zodpovednosť za škody vzniknuté zverejnenými chybnými a nebezpečnými zapojeniami a za prípadnú ujmu na zdraví, spôsobenú úrazom elektrickým prúdom alebo spôsobenú neodbornou manipuláciou s elektrickými zariadeniami.

Cesta za analógovým grálom: diskrétny shunt regulátor, elma jumbo a koniec kompromisov v diy audiu

analog_audio

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
30 Jún 2026
Príspevkov
1
Reakčné skóre
1
Bodov
3
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Milí audio puristi... Dokáže digitál prekonať vinyl a kde robí masová výroba chybu?

Hudba je jedným z mojich najväčších životných koníčkov – hneď po DIY audiu, s ktorým je, samozrejme, pevne spätá. Za tú dobu, čo sa venujem svetu verného zvuku, prešlo už pekných pár rokov. Ako malý chlapec som začínal s hudbou z kotúčového magnetofónu a klasických gramofónových platní. Možno si mnohí z vás na tie časy ešte spomínate. Postupom času prišla klasika v podobe kazetových magnetofónov, neskôr vinyl, CD, MD (MiniDisc), až som nakoniec zakotvil u kvalitného DAC prevodníka.

Definícia „kvalitného DAC“ je však dnes veľkým otáznym prepadliskom. Aký kvalitný musí byť digitálno-analógový prevodník, aby dokázal prekonať nenapodobiteľnú muzikálnosť vinylu?

Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky

Masová výroba ako cez kopírku
Dnešná masová produkcia cenovo dostupných DAC prevodníkov vyzerá, akoby všetky schádzali z rovnakej linky cez kopírku. Typická konfigurácia zahŕňa spínaný napájací zdroj, prevodníkový čip ESS SABRE, na analógovom výstupe bežné operačné zosilňovače (najčastejšie OPA1612) a o slúchadlový výstup sa stará integrovaný obvod série TPA6x.

Možno niekomu táto zostava stačí a na prvé počutie neurazí. Prečo by sme však mali ostať pri priemere? Prečo neposunúť latku na úplne nový level, nevymazať z reťazca tento syntetický, umelý zvuk a nepostaviť celý audio setup ako kompletne diskrétny?

Problém je, že komerčne predávaný High-End setup s takýmito parametrami je pre bežného človeka finančne takmer nedosiahnuteľný. Špičkové DAC prevodníky, ktoré sa môžu smelo rovnať teplu a dynamike vinylového zvuku, využívajú poctivý dual-mono lineárny zdroj, paralelné (shunt) regulátory, výberové prevodníkové architektúry a hlavne kvalitný diskrétny výstupný stupeň bez digitálnej regulácie hlasitosti. Cenovka takýchto prístrojov v obchodoch štartuje na hranici 5 000 eur.

Aby to nevyznelo tak, že digitálny zvuk zatracujem – to vôbec nie. Digitálno-analógový setup momentálne využívam primárne k PC, čo považujem za skvelú vstupnú bránu do sveta Hi-Fi.

Môj aktuálny digitálno-analógový reťazec:
  • DAC: Topping D70PRO (Sabre)
  • Predzosilňovač (Preamp): Topping A70PRO
  • Koncové zosilňovače: Monoblocky s laterálnymi MOSFET tranzistormi v otvorenej triede AB (výkon 80W / 8 Ohm)
  • Reprosústavy: Regálové monitory 2Acoustic EMPIRE v kombinácii s 12-palcovým subwooferom SVS SB-2000 Pro
Nová vízia: Čistokrvný analóg do druhej izby
Dost bolo úvodu, poďme sa pozrieť na projekt, ktorý sa mi zrodil v hlave. Do druhej posluchovej miestnosti plánujem postaviť čisto analógový setup. Pri plánovaní tohto čistého analógového reťazca som dlho zvažoval, aký phono predzosilňovač zvoliť a či ísť cestou MM alebo MC prenosky. Kvôli môjmu preferovanému hudobnému žánru som sa nakoniec priklonil k MM verzii. Ďalej som sa rozhodoval medzi Actidampom MK3 a projektom Openamp1. Nakoniec zvíťazil Openamp1, keďže Actidamp má nekvalitne spracované napájanie – opäť využíva tie nešťastné stabilizátory 7815/7915. Openamp1 budem stavať na novej, vylepšenej doske, kde vstupný operačný zosilňovač (OPA627) aj DC servo budú v SMD vyhotovení. Zatiaľ ešte zvažujem, či kondenzátory v RIAA sieti budú polypropylénové (PP), alebo použijem Silver Mica. Isté však je, že phono časť bude napájaná špičkovým shunt zdrojom s vlastným šumom menším ako 5 µV.

Na záver celého signálového reťazca, na pozíciu koncového zosilňovača, som si vybral to absolútne najlepšie, čo súčasná DIY scéna ponúka. Voľba padla na ultimátny projekt Wolverine (vo verzii V5). Z môjho pohľadu ide o aktuálnu špičku a ten najvyladenejší projekt medzi koncovými zosilňovačmi, do ktorého stavby sa dnes môžete pustiť. Celú túto architektúru plánujem osadiť do masívneho Monoblock 4U šasi, ktoré zabezpečí nielen dokonalé chladenie pre výkonové tranzistory, ale aj adekvátny vizuálny punc skutočného High-Endu.

Dnes sa pozrieme na prvý krok: linkový predzosilňovač.

Dlho som váhal, či zvoliť topológiu postavenú na JFET tranzistoroch, alebo ísť cestou kompletných BJT (bipolárnych) tranzistorov. Nakoniec som sa priklonil k BJT. Keďže počúvam dynamickú, energickú hudbu bohatú na basovú zložku, potrebujem v reťazci extrémnu rýchlosť a transientnú odozvu.

Srdcom môjho nového predzosilňovača je zosilňovač (CFA) s názvom GainWire MK3, napájaný nekompromisným diskrétnym shunt (paralelným) regulátorom. Na samotnú dosku a zapojenie GainWire sa detailnejšie pozrieme v ďalšom pokračovaní. Mojím cieľom je vybudovať referenčný predzosilňovač s vynikajúcou dynamikou a mikrodetailom.

GainWire už mám zvukovo otestovaný a s čistým svedomím môžem vyhlásiť, že lepšie hrajúci predzosilňovač som doteraz nepočul. Mal som možnosť priameho porovnania s viacerými rešpektovanými strojmi:
  • HYPA1 (tento preamp, hoci je koncepčne zaujímavý, podľa mňa výrazne degraduje integrovaný napájací zdroj s obyčajnými stabilizátormi série 7815/7915)
  • SMSL H400
  • Topping A70PRO
  • DIY predzosilňovače DCG3 a GainWire Non-GNFB (verzia bez globálnej spätnej väzby)
Napájanie a regulácia hlasitosti: Kde komerčné projekty zlyhávajú?
Ak chceme postaviť skutočne nekompromisný High-End predzosilňovač, musíme si uvedomiť, že napájací zdroj je integrálnou súčasťou výsledného zvukového prejavu. Na klasické trojvývodové stabilizátory typu 7815/7915 či LM317/337 preto rovno zabudnime. Diskrétny shunt regulátor pracuje v úplne inej lige z hľadiska šumu a vnútornej impedancie.

Ďalším kritickým kameňom úrazu býva regulácia hlasitosti. Ak to myslíte so zvukom vážne, na bežné riešenia musíte zabudnúť. Veľké množstvo komerčných firiem (a bohužiaľ aj inak vydarených DIY projektov, vrátane HYPA1 či DHA2) používa vo svojich konštrukciách uhlíkové potenciometre ALPS (napr. séria RK27). Tie sa hodia do bežnej spotrebnej elektroniky, no nie do High-Endu. Trpia nedokonalým súbehom kanálov pri nízkych hlasitostiach a ich životnosť je podľa katalógových listov značne obmedzená.

Ak by ste predsa len trvali na klasickom potenciometri, odporúčam siahnuť aspoň po audiofilskej verzii od japonskej značky TKD (séria CP 2511).

V tomto projekte však nebudem robiť žiadne ústupky. Použijem krokový regulátor od renomovanej švajčiarskej firmy ELMA zo série JUMBO (zapojenie typu shunt attenuator) osadený precíznymi, ručne vyberanými rezistormi. Vďaka tomu dosiahnem súbeh medzi ľavým a pravým kanálom lepší než 0,1 dB.

Na úvod by to nateraz stačilo. Dúfam, že som svojimi názormi nikoho neurazil – prezentujem tu výhradne svoje vlastné, rokmi overené subjektívne dojmy a konštrukčné skúsenosti. Ak máte chuť sa zapojiť do diskusie, budem vďačný za konštruktívne komentáre a technické postrehy.
Pokračovanie a detailný pohľad na stavbu GainWire MK3 uverejním už čoskoro!

ElektroLab.eu

Widget

Podporte nás

Vyhľadaj komponenty

Reklamný blok

Hľadáte lacný multimeter?