• UPOZORNENIE ! Nachádzate sa v časti fóra, kde je vyžadovaná určitá kvalifikácia, a odbornosť. V žiadnom prípade sa preto nesnažte poskytovať rady a riešenia dopytujúcim pri ktorých si nieste istý ich správnosťou v súlade s platnými nariadeniami a normami. Majte na pamäti najmä bezpečnosť a odbornosť a vystríhajte sa nabádaniu k manipulácii s nebezpečným napätím neznalou, alebo nepoučenou osobou ! Stránky fóra a ich vedenie nepreberajú žiadnu zodpovednosť za škody vzniknuté zverejnenými chybnými a nebezpečnými zapojeniami a za prípadnú ujmu na zdraví, spôsobenú úrazom elektrickým prúdom alebo spôsobenú neodbornou manipuláciou s elektrickými zariadeniami.

Kombinovaná práčka so sušičkou aeg l7wbg47w

Milan_Srnec

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
24 Jan 2025
Príspevkov
1
Reakčné skóre
0
Bodov
1
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Dobrý deň,

na 4 roky starom kombinovanom spotrebiči nám asi pred dvoma mesiacmi prestala sušička sušiť bielizeň. Parný program funguje bez problémov, predpokladám že vykurovacie teleso je v poriadku. Keď spustím akýkoľvek program sušenia, spotrebič sa normálne spustí, odpočítava čas a po cca 5-10 minútach sa čas do skončenia programu skráti na 11 minút. Následne program prebehne do konca a ukončenie je bez výsledku, teda bielizeň je stále mokrá a vnútro spotrebiča studené. S počiatku sa tento problém objavoval sporadicky 1x z 5 cyklov. Postupne sa to zhoršovalo až aktuálne prebehne správne max. 1 cyklus z 10. Prachový filter som na spotrebiči nenašiel. Pravidelne čistím bubon, prívodnú hadicu so sitkami, vypúšťacie čerpadlo spoločne aj s prislúchajúcim filtrom, používam čistiaci program. Môže to byť spôsobené senzorom vlhkosti?

Chcel by som Vás poprosiť o pomoc, či náhodou niekto nemá skúsenosť s podobným problémom. Prípadne navrhnúť nejaké riešenie ako problém odstrániť. Na internete som našiel AEG autorizovaný servis kde vykonajú akúkoľvek opravu za cca 200€, ale obávam sa, že tento problém odstránia a vyskytne sa ďalší prípadne viaceré a v tom prípade si môžem rovno zakúpiť nový spotrebič.

Za spätnú väzbu vopred ďakujem.

oneeeeee

Aktívny člen
Registrovaný člen
Darca
Člen od
1 Jan 2020
Príspevkov
477
Reakčné skóre
658
Bodov
88
Paragraf (§)
programátor odchádza . tam je drahá oprava . vymieňajú ho komplet aj s káblami .. to radšej kúpiť novú .

Vašek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
78
Reakčné skóre
76
Bodov
23
Paragraf (§)
§23 (SK) / §7 (CZ)
Je potřeba pořádně zkontrolovat desku elektroniky na studené spoje hlavně u výkonových relé, ale i ostatních "velkých" součástek. To je všeobecný problém současné výroby, kdy se šetří cínem, a tak ta slabounká "šlupička", kterou je vše připájeno nemá šanci dlouhodobě přenášet velké proudy (cca 10A) a zároveň odolávat mechanickému namáhání ohýbajícího se plošného spoje vlivem zahřívání a chladnutí hlavně u relátek. Uvedené indicie tomu nasvědčují tak z 97%. Jen tu opravu musí dělat někdo, kdo to perfektně zná a umí poznat studeňák. Dalším krokem je pájení správným druhem cínu, použitým ve výrobě. Měl by tam být bezolovnatý vzhledem ke stáří spotřebiče.
Pokud by se použil olovnatý, tak se starý musí celý bezpodmínečně odsát a pak teprve aplikovat nový olovnatý. Toto doporučuji alespoň jednou, nebo dvakrát zopakovat! Když se míchá bezolovnatý a olovnatý cín, tak vzniká směs nedefinovatelných vlastností jak elektrických, tak mechanických, a po čase se tato směs rozpadá.

Vašek

Naposledy upravené:

rakato11

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
236
Reakčné skóre
293
Bodov
58
Umiestnenie
Čierne pri Čadci
Paragraf (§)
S těmi studenými spoji s Tebou plně souhlasím ale ony začaly vznikat od doby kdy EU zakázala olovnatý cín a vše se nyní pájí tou bezolovnatou sračkou. Bezolovo je křehké a vlivem změny teplot na něm vznikají praskliny a ty pak zhoršují přenos vyšších proudů, zahřívá se a tím se stává že se cín doslova vypaří okolo zapájených vývodů součástek.
Zrovna nyní opravuji svojí myčku nádobí, začala blbnout, mimo jiné měla problém s ohřevem vody a sušení. Jako první jsem šel po řídící desce na které mi v minulosti odešel zdroj, vystřelil IO LNK304GN a shořel rezistor R70 47Ω. Nyní po vyndání plošného spoje řídící jednotky mi okamžitě padl do oka uvolněný, opálený vývod na silové straně jednoho relátka co má na starosti spínání topného tělesa.
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky

Vypájel jsem obě relátka neboť jak je vidět i z fotky je cín popraskaný i na jiných vývodech, vývody jsem dokonale oškrábal nožem až na čistý materiál a pocínoval klasickým olovnatým cínem (komunistickým😇). Místa připájení vývodů na PCB jsem ošetřil tak že zbytky bezolova jsem odsál pomocí odsávací punčošky. Pak už jenom osadil relátka na svá místa a zapájel tím olovnatým cínem (který na rozdíl od bezolovnatého nepraská a při správném postupu pájení vydrží mnohem víc) s přídavkem kalafuny kterou používám odjakživa.
Když se míchá bezolovnatý a olovnatý cín, tak vzniká směs nedefinovatelných vlastností jak elektrických, tak mechanických, a po čase se tato směs rozpadá.
Když potřebuji vypájet nějakou součástku s více vývody a která je ke všemu zapájená v několikavrstvém plošným spoji pak použiju větší množství olovnatého cínu který nanesu na vývody součástky ze strany plošných spojů tak aby se vytvořila souvislá kapka kterou prohřívám s dostatečně výkonnou páječkou, tím se současně zahřívají všechny vývody najednou a součástku pak lze z PCB v pohodě vytáhnout. Pak cín odsaji odsávačkou a novou součástku zapájím olovnatým cínem. Bezolovo alespoň já nenávidím, nevytvoří krásný lesklý povrch, ať použijí kalafunu nebo různé tavidla (fluxy) stále se od hrotu natahuje a neoddělí, možná s ním neumím pájet.:unsure:

Vašek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
78
Reakčné skóre
76
Bodov
23
Paragraf (§)
§23 (SK) / §7 (CZ)
Popsal jsi to Rakato úplně přesně s tou současnou teroristicko-ekologickou sračkou a jejími vlastnostmi.
A proto mám pro servis všech našich hifimazlíčků a opravy dalších elektronik připravených cca 10 kilo různých procentuálních složení PbSn cínů s různými tavidly.
A jak píšeš, také velmi rád na tyhle hrubší věci používám 2mm silný cín ještě z hlubokého komunismu, protože se s ním dobře dělá, a ještě ke všemu velmi krásně voní po poctivé kalafůně. Prostě tenkrát se dělala kvalita ;-)

A ještě dodám, že pokud mám nějakou takovouhle desku doma na stole, tak ji komplet zrepasuji v místech co jsem uvedl, relé, výkonové tranzistory, větší rezistory, konektory atd.. Prostě se to do budoucna vyplatí ...

Vašek

ElektroLab.eu

Reklama

Paul's Electronics

Podporte nás

Vyhľadaj komponenty

Reklamný blok

Hľadáte lacný multimeter?