to je pasívny vu meter robený z amatérskeho rádia . je tam asi 15 tranzistorov na jeden kanál .
už to tam nemám . našiel som to amatérske rádio
Já si dovolím jen upozornit, že tam v tom zapojení mají dost podstatnou chybu ve zdroji proudu. Nebude to v žádném případě svítit. Rezistor R8 musí mít hodnotu 33 ohmů pro proud asi 18 mA. Pro současné účinnější LED diody, kterým stačí menší proud, by ta hodnota mohla být klidně okolo 56, nebo 68 ohmů. Já jsem si ho kdysi rozšířil na asi 9 ledek, prvních šest zelených, pak oranžová a pak dvě rudé. Délka sloupce byla okolo patnácti cm, a poslední ledka se rozsvítila při příkonu 100W/4ohmy, takže při dvaceti voltech efektivních. Prostě bombastické řešení v té době!
Nevýhodou těhle všech relativně "pasivních" zapojení ale je, že potřebují dostatečné napětí na vstupu pro svoji činnost. Aby blikala alespoň první ledka, tak už bude randál v domácím prostředí v místnosti velký, až k nevydržení. Na mých discotékových reproboxech to nevadilo, tam mi na akci blikaly všechny ledky ;-) Ale na domácí reprobedny jsem si dodělal před výhybku dva přepínatelné útlumy, aby byl v noci ve zhasnuté místnosti poslech tichý příjemný, a přesto indikátory poblikávaly skoro celé. To bylo ideální řešení pro kočku po boku, a sklenky s vínkem v rukách. Mnohokrát lepší, než sbírka motýlů ;-)
Vašek