@Tomáš ZÚ
OK, jsem vycházel z Vašeho příspěvku: so stykačmi na 110V DC zapojenými v AC sústave... , na cievke usmerňovač ....,
z toho jsem vycházel a usoudil, že spínání cívky je AC napětím a stykač je na DC s přidaným usměrňovačem jak píšete. Nedodal jste kompletní informace o pokusech s typem, který jste zkoušel. Otázka zní: cívka stykače je spínaná AC anebo DC napětím 110V? Dále píšete: spínané zariadenia sú ovládané jednosmerným napätím...., tím je myšlena cívka stykače nebo zařízení za kontakty stykače? Ve vašem prvotním dotazu je mnoho nejasných a protichůdných informací v konfrontaci s vaším druhým příspěvkem, například toto: so stykačmi na 110V DC zapojenými v AC sústave...
Dále: tento sme už skúšali ale stroj nefungoval správne...., co nefungovalo správně? Stykač nesepnul? Nebo sepnul a stroj nefungoval správně? Pokud stykač sepnul, není chyba za kontakty v dalších obvodech například v rozhozeném časování navazujících operací?
Jsou tedy 2 jednoduché možnosti. K Vámi zkoušešnému a mnou navrženému kusu doplňte k cívce usměrňovač a musí to fungovat, druhá možnost je koupit stykač s DC cívkou na 110V. Výkonové parametry Vámi zkoušeného stykače jsou shodné s původním kusem, jen je rozdíl v cívce, která je u původního na DC 110V a u náhrady AC 110V.
Elektrické schéma stroje máte? Pokud ano, dejte ho sem, bude to lepší než vše upřesňovat v diskuzi. 25 let stáří stroje je nic, mám soustruh starý skoro 60 let (RV 1967) a vše je řízeno pomocí stykačů také, cívky na různá napětí a vše nahradit a zprovoznit lze bez problémů.