Dnes jsem se pustil do opravy jedné PR31. Z ničeho nic přestala vysílat, příjem a vše ostatní bylo OK.
Patlal jsem se s tím od včerejška až do teď. Zjistil jsem podle schématu, že modulátor při zaklíčování nedostává své napájení +9V a tím se nenastartuje celá cesta až po vysílač-koncový stupeň. Původně jsem tušil zkrat nějakého tantalu, ale ani jeden nebyl vadný. Bohužel odešel do věčných lovišť jeden hybrid WNC047, je to spínací prvek s pěti vývody, který reaguje na výstupy řídících hradel a spíná napětí pro modulátor. Těchto a podobných hybridů tam je snad 20 kusů. Jelikož se můj kus nedá sehnat, laboroval jsem půl dne než jsem našel funkční bastl náhradu a závadu vyřešil. Měřením toho hybridu na funkční stanici byla diagnóza jasná, řekl sbohem.
Hybrid jsem vyhodil a nahradil ho tranzistorem NPN ze šuplíkových zásob (SF126C zlacený, výroba NDR, mám jich v šuplíku asi 0,5kg). Na desce radiostanice jsem si našel na jednom hradle MHF 4001 impulz při zaklíčování o hodnotě +9V, na něj jsem napojil B Tr, C Tr jsem napojil na hlavní napětí (napětí baterie) a E Tr jsem napojil na napájecí svorku pro modulátor. Tato improvizace zkušebního vrabčího hnízda fungovala na první zapojení, pak jsem jen tranzistor úhledně vtěsnal na desku a stanice PR31 opět funguje. Modulátor je možné napájet až do velikosti napětí baterie, ale není to žádoucí, při vybíjení baterie klesá napětí a tím klesají i parametry modulátoru a vysílače. Výrobce TESLA Pardubice zvolil správně hodnotu napájení +9V, pod 10V totiž naběhne signalizace nízkého napětí blíkáním diody na mikrofonu, ale modulace a výkon vysílače je stále stejný.
Všechny kusy stanic PR31 (měl jsem 10 kusů za slušnou cenu z Německa), jsem už prodal kromě dvou, které si ponechám ve své sbírce. Kdyby měl kdokoliv problém s touto stanicí, stačí mi napsat, oprava není problém, jen to zabere čas.