Piskajuce impulzne trafo

Mek

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
272
Reakčné skóre
329
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Zhromazdil som niekolko impulznych trafakov a okolitych suciastok zo starych monitorov - vsetky boli rovnake.
Postavil som zdroj 5 a 12 V podla povodnej schemy a datasheetu IO, a fungoval na prve zapojenie.
Trafo vsak nesmierne piska, vyska a hlasitost sa meni podla odberu, ci uz z 5 V, 12 V vetvy, alebo z oboch. Iba ked nie je odber ziadny, je ticho.
Layoutom ani suciastkami to nie je. Vyskusal som to najprv na univerzalnom plosaku (tam by som toto spravanie este pochopil), potom na plosaku vyrobenom doma, a nakoniec na plosaku vyrobenom v Cine. Rovnaky problem, iba na domacom plosaku to trafo piska menej - ano, je to trafom, lebo ked som tam dal to iste ktore som skusal predtym na univerzalnom plosaku, piskanie bolo zase vacsie.
Pre predstavu obrazok... a viac info o tom zapojeni som publikoval aj na .

Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky

Plosnych spojov mam 5 a jeden som takto osadil, trafa a dalsie suciastky mam este 4 dalsie sady. Je mi luto to nechat tak ako nepouzitelne (mozno tak pre hluchych), preto sa chcem opytat, ci sa to neda nejako riesit? Moja teoria je, ze tie trafa su uz velmi stare a nejaky material tam zdegradoval, tlmenie vibracii nema ucinnost. Pomohlo by namocit to trafo do laku (akeho?) na nejaku dobu (aku?) a potom vysusit? Ze by sa ten lak dostal do kazdej malickej medzierky a tie vinutia upevnil opat poriadne.
Mate niekto skusenosti s niecim takym?

oneeeeee

Stály šlen
Registrovaný člen
Darca
Člen od
1 Jan 2020
Príspevkov
566
Reakčné skóre
765
Bodov
88
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
postačí aj vodová farba . vieš zmerať frekvenciu pískania trafa ? zaujíma ma to . pre zmenu mi na AKAI CD55 , hučalo trafo . kúpil som si druhý , ten istý model a aj tam hučí trafo .

Mek

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
272
Reakčné skóre
329
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Zmerat frekvenciu by sa dalo cez mikrofon nahrat zvuk do kompu a tak... ale aj bez toho viem, ze je to v pocutelnom spektre od nejakych mozno 5 khz vyssie.
V tom Akai, o ktorom pises, mas ale asi obycajne sietove trafo, nie impulzne, no povod hucania je rovnaky - mechanicke vibracie.
S vodovou farbou mas teda skusenosti? To je taka, co sme si kedysi kupovali na vytvarnu vychovu? Ale tu treba riedit vodou, aby sa dala pouzit... Ci si mal na mysli skor temperky?
Este mi napadlo, mozno neponarat cele trafo, ale nabrat lak (alebo tu farbu) do striekacky s ihlou a opatrne nastriekat popod vrstvy, pomedzi vinutia, a nechat uschnut prip. tomu pomoct fenom.

oneeeeee

Stály šlen
Registrovaný člen
Darca
Člen od
1 Jan 2020
Príspevkov
566
Reakčné skóre
765
Bodov
88
Paragraf (§)
farba
prvá vrstva by mala byť rozriedená .
čo sa týka , tej frekvencie , postačí graf z telefonu .

Prílohy

Naposledy upravené:

Mek

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
272
Reakčné skóre
329
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Prva vrstva? Ale ja nejdem to trafo rozoberat, potrebujem iba aby sa dostala ta farba vsade kde je vzduch a nemal by byt, aby sa stlmili vibracie.

oneeeeee

Stály šlen
Registrovaný člen
Darca
Člen od
1 Jan 2020
Príspevkov
566
Reakčné skóre
765
Bodov
88
Paragraf (§)
prvá redšia , aby sa dostala všade a druhá na stmelenie .

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
521
Reakčné skóre
1,221
Bodov
129
@Mek Spolehlivá impregnace aby se barva dostala všude, je jen při použití vývěvy a vakuové nádoby.

IMS

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
14
Reakčné skóre
15
Bodov
3
Paragraf (§)
§22 (SK) / §6 (CZ)

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
521
Reakčné skóre
1,221
Bodov
129
Tak ma napadá, možno by to šlo aj za pomoci sáčku do domáceho kuchynského vákuovača - to trafo nevyzerá byť veľké...
To nebude ono a spíše se sáček propíchne o ostré hrany, tento způsob vysaje jen vzduch ze sáčku a sáček obepne věc uvnitř a vytlačí lak pryč, je to určeno jen na měkké potraviny. Funkční a levné řešení je 3l flaška od okurek se šroubovacím víčkem a kompresor z ledničky, ten udělá vakuum skoro -1 Bar od atmosférického tlaku, který je cca 1013 mBar podle nadmořské výšky.

Mek

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
272
Reakčné skóre
329
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Trafo je male, ano.
Kompresor nemam. Ten sposob s vakuom sa mi zda uz dost komplikovany na taku jednoduchu vec, na doma...

prvá redšia , aby sa dostala všade a druhá na stmelenie .
Podarilo sa ti v minulosti pouzit farbu v 2 vrstvach, ktoru navrhujes, pri impulznom trafe, a fungovalo to? Namacal si ho cele?

oneeeeee

Stály šlen
Registrovaný člen
Darca
Člen od
1 Jan 2020
Príspevkov
566
Reakčné skóre
765
Bodov
88
Paragraf (§)
robil som 4 trafá . farbu som dal do striekačky a tak som to celé polieval . navyberal som ho . pod trafo som dal vatu , aby som to nezasral . u dvoch sa pískanie odstránilo , jeden bol na minime a ten štvrtý bolo počuť asi na 50% . to je taký vabang , bude pískať nebude . majiteľ bol nad mieru spokojný .

Mek

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
272
Reakčné skóre
329
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Vcera som bol taky sikovny s tou striekackou, ze to skoncilo takto... (to je holt tak, ked nie je dielna a vsetko sa robi na jednom stole...), 4 hodiny trvalo nez som vsetko vycistil...

Momentalne sa trafko kupe v zriedenej farbe. Ako dlho by som ho tam mal nechat?

oneeeeee

Stály šlen
Registrovaný člen
Darca
Člen od
1 Jan 2020
Príspevkov
566
Reakčné skóre
765
Bodov
88
Paragraf (§)
no , tažko to povedať . chlapom trvá kúpanie , pár minút a ženám hodinu .

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
521
Reakčné skóre
1,221
Bodov
129
no , tažko to povedať . chlapom trvá kúpanie , pár minút a ženám hodinu .
Prosím o diskuzi k tématu a odpovídat věcně, špetka humoru samozřejmě neuškodí, ale na dotaz odpovězeno věcně nebylo, doplním tedy že trafu trvá bez vakua koupání cca 2 hodiny a s vakuem asi minutu, záleží na hustotě barvy.

oneeeeee

Stály šlen
Registrovaný člen
Darca
Člen od
1 Jan 2020
Príspevkov
566
Reakčné skóre
765
Bodov
88
Paragraf (§)
tak , k veci . to záleží od hustoty farby . riedka je lepšia .

Mek

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
272
Reakčné skóre
329
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Dobre, ja som ju zriedil asi tak pol na pol a po premiesani vlozil trafko. Ostalo tam asi 6 hodin, cast vody sa uz odparila, preto si myslim, ze druhy nater uz nebude nutny. Teraz sa susi, potom sa pozriem zblizka.

Mek

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
272
Reakčné skóre
329
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Dnes som namontoval nafarbeny trafak, vysledok je, ze pisti asi tak o polovicu menej, ale je to stale dost. Mozno este jakz-takz OK do nejakych 900 mA, co je dost bieda.
Zafarbeny je podla mna dost na to, aby mu uz nejake dalsie ponaranie nepomohlo... je to marny, je to marny, je to marny.

Prílohy

Vlado159

Člen
Registrovaný člen
Člen od
15 Aug 2023
Príspevkov
194
Reakčné skóre
302
Bodov
33
Umiestnenie
Čaklov
Paragraf (§)
problém je v tom, že sa tu snažíte "čiernou fixkou zamaľovať svietiacu kontrolku ...".

Ak trafo píska, znamená to že pracuje na počuteľnej frekvencii, čiže pod 20Khz. To je zlé, zdroj by mal bežať na 30+ Khz, spravidla 60, niekedy aj 120. Ak beží zdroj na zlej frekvencii, treba riešiť jeho úpravu. V tomto prípade (FSDM0565R) má byť frekvencia 66Khz, to nie je šanca počuť. To že to počuť je, znamená že je niečo zle. Podľa mňa, frekvencia je 66Khz (v tomto obvode je totiž fixná), ale optočlen vypína zdroj pri dosiahnutí napájania práve tak rýchlo, čo zodpovedá tej frekvencii a ty vlastne počuješ tú frekvenciu a preto sa pri záťaži aj mení. Použil si správne vývody trafa ? Ak urobíš zdroj 5V a použiješ na to vynutie určené pre 12 alebo pre 3, spravidla presne to sa stane ... zdroj bude fungovať ale bude "spievajúci" ...

Trafo si prevíjal ? ak nie, zbytočne ho zalievaš, je originál a v tom monitore určite nepískalo. A je trafo použité z monitora kde bol zdroj s týmto obvodom ?

Ako prvé skús odfiltrovať optočlen tak, že medzi anódu a katódu (na sekundárnej strane) pripojíš keramický kondenzátor napríklad 10nf. Správne by si mal mať kondenzátor na tej 431 medzi katódou a mriežkou, asi takto

Naposledy upravené:

Mek

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
272
Reakčné skóre
329
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Dik za pripevok.
Na spravnost vyvodov som si dal pozor, nasiel som si obrazky povodneho plosaku z toho monitora (ja som povodne plosaky uz predtym davnejsie vyhodil) a hej, to trafo je urcite z toho monitora. Aj schemu som pouzil taku, ako bola v monitore (z elektrotanye), a v datasheete toho FSDM obvodu bola podobna. Kondik priamo pri TL431 v ziadnej zo schem nebol, iba v serii s rezistorom (10k+47n na tvojej scheme). Skusim ho este doplnit ked budem mat cas, aj k tomu optoclenu ako si pisal.
Nic som neprevijal, pouzil som ako bolo. Ale to piskanie sa meni kus od kusu, mam tych traf viac a jedno piska menej, bez akychkolvek uprav, v tom istom obvode. Mal som za to, ze v tom trafe casom degradovali nejake materialy a uvolnili sa vinutia... ponevadz to sa stava aj v tovarnych vyrobkoch, ze trafo zacne po rokoch vydavat zvuky.

Vlado159

Člen
Registrovaný člen
Člen od
15 Aug 2023
Príspevkov
194
Reakčné skóre
302
Bodov
33
Umiestnenie
Čaklov
Paragraf (§)
Ak si chceš overiť moju teóriu o pískaní , skús malý experiment. Nájdi si doma nejaký funkčný zdroj ktorý nepíska a vyber z neho transformátor. Použi hocaký zdroj audio signálu a pripoj ten transformátor namiesto reproduktora. Zistíš, že dokáže hrať, hoci len slabo a iba vyššie tóny. Takže to, že transformátor píska je normálne, pískali by všetky, ak by pracovali v počuteľnom pásme. Po tomto zistení už budeš mať jasno. Ak trafo píska, je na ňom frekvencia, ktorá tam byť nemá. A kde sa vzala, keď zdroj beží nekompromisne na 66Khz, ktorú počuť nemôžeš ... Ešte ak máš k dispozícii staré rádio s rozsahom LW (long wave), môžeš si overiť, že si vyrobil funkčný vysielač. Na frekvencii 66Khz naladíš stanicu, ktorá vysiela pískanie presne také ako vydáva tvoje trafo. Dokonca budeš počuť ako sa mení tón podľa záťaže. To nie je náhoda, tvoj zdroj totiž funguje veľmi dobre, dokonca až príliš dobre. Má úplne presne nastavené výstupne napätie, ktoré prakticky nekolíše, obyčajným multimetrom s troma číslicami to ani nezmeráš. Vyrobil si efektívny vysielač, akurát nie s amplitúdovou ale frekvenčnou moduláciou. Troška Ti popíšem čo sa v tvojom zdroji deje ... Po pripojení napájania začne pracovať vnútorný oscilátor, obvod skontroluje napätie na vstupe FB a ak to je vysoké (optočlen ho nepripojil k zemi) tak bude budiť tranzistor signálom niekde na úrovni 50% PWM a frekvencii 66Khz. To nepočuješ. Ale keď výstupné napätie zdroja dosiahne úroveň kedy sa na mriežke TL431 objaví 2,5V alebo vyššie, optočlen pripne FB k zemi a to je signál pre obvod, aby znížil výkon (menej % PWM). On výkon zníži ale optočlen ešte drží, pretože filtračný kondenzátor nejakú chvíličku to napätie udrží a tak obvod vypne budenie tranzistora úplne. Po chvíľke napätie klesne a optočlen rozpojí FB. Obvod znova budí tranzistor a tak stále dookola. To je normálny stav, ale problém je, že to všetko sa udeje niekoľko tisíc krát za sekundu ... To je frekvencia, ktorú počuješ. Potrebuješ tú frekvenciu dostať z počuteľného pásma a odporúčam smerom dole, pretože hore by to šlo iba tak, že by si znížil rapídne kapacitu filtračného kondenzátora a to nie je dobré. Kondenzátor pri optočlene zabezpečí to, že tie stavy otvorenia a zatvorenia budú prebiehať podstatne pomalšie a frekvencia sa zníži pod počuteľnú hranicu. Správne má byť ten kondenzátor na mriežke 431 aby nespínal príliš rýchlo. To bude mať za následok aj jednu negatívnu zmenu. Tým, že sa zníži nazvime to "reakčný čas" spätnej väzby, zníži sa presnosť zdroja. Nie veľmi len o niekoľko milivoltov bude zdroj kolísať, ale už bude "držať hubu". Kto to dočítal do konca sa možno dačo naučil, ak to samozrejme predtým, nevedel ...

Naposledy upravené:
ElektroLab.eu

Widget

Podporte nás

Vyhľadaj komponenty

Nové príspevky

Reklamný blok

Hľadáte lacný multimeter?