Optočlen

fretkar

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
15 Júl 2026
Príspevkov
9
Reakčné skóre
1
Bodov
3
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Dobrý večer. Snažím sa spojazdniť menič. Mal tam odpálené dva zo štyroch koncákov, jeden zo štyroch optočlenov a tu nastal problém. Na súčiastke otočlena je označenie výrobca "ON" a čísla 3150A a pod nimi 2225B ,pridávam aj obrázok. Žiadny datasheet som nenašiel, ale mohol by som ho nahradiť optočlenom FOD3150A, ALEBO VO3150A-X007T? Vie mi niekto poradiť, či sú zhodné s tou pôvodnou, a musím vymeniť všetky štyri aby boli rovnaké, alebo stačí tá vadná.
A ešte druhý problém. Keď hľadám smd tranzistor podľa kódu napr. GB1 , ponúkne mi viacero možností, ale podľa puzdra nesedí ani jeden. Čo robiť v takom prípade. Pripájam opäť obr. . A niektoré smd diody majú ako keby dva kódy. Jeden vodorovne a za ním priečne druhý nap.E1 N1. Pripájam obr. Som len začiatočník, stále mám veľa otázok, budem veľmi vďačný za každú odpoveď.
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky

Mek

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
279
Reakčné skóre
334
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Ten optoclen je a staci vymenit ten vadny. Su dostupne v DIP aj surface-mount vyvodmi, na tvojej doske to vyzera na ten druhy pripad.
Tranzistor by mohla byt aj dioda - aj tie su niekedy v trojvyvodovych puzdrach, a potom treti vyvod nie je zapojeny. GB1 som nenasiel ani ja, ale ak by to bolo G81, bola by to zenerka: BZX84C47-V-G - z fotky to nevidno, ale nie je na plosaku oznacenie D (ako dioda) alebo T prip. Q (ako tranzistor)?
Pri diode plati to vodorovne - E1. To zvisle oznacenie moze byt vyrobna davka, rok vyroby, oznacenie fabriky a pod. V datasheete byva spomenute, ktory znak co znamena.

MAKOSYS

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
28
Reakčné skóre
50
Bodov
18
Paragraf (§)
§22 (SK) / §6 (CZ)
GB1 je napäťová referencia 431, konkrétne AN431AN-ATRG1 s presnosťou 0,5%

fretkar

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
15 Júl 2026
Príspevkov
9
Reakčné skóre
1
Bodov
3
Paragraf (§)
Ten optoclen je a staci vymenit ten vadny. Su dostupne v DIP aj surface-mount vyvodmi, na tvojej doske to vyzera na ten druhy pripad.
Tranzistor by mohla byt aj dioda - aj tie su niekedy v trojvyvodovych puzdrach, a potom treti vyvod nie je zapojeny. GB1 som nenasiel ani ja, ale ak by to bolo G81, bola by to zenerka: BZX84C47-V-G - z fotky to nevidno, ale nie je na plosaku oznacenie D (ako dioda) alebo T prip. Q (ako tranzistor)?
Pri diode plati to vodorovne - E1. To zvisle oznacenie moze byt vyrobna davka, rok vyroby, oznacenie fabriky a pod. V datasheete byva spomenute, ktory znak co znamena.
Ďakujem za rýchlu reakciu, ja som ich už aj kúpil, ale aj tie druhé, veď v budúcnosti sa móžu zísť. Ten plošák ešte pozriem kôli tomu tranzistoru aj ako je zapojený, možno na niečo prídem.

fretkar

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
15 Júl 2026
Príspevkov
9
Reakčné skóre
1
Bodov
3
Paragraf (§)
GB1 je napäťová referencia 431, konkrétne AN431AN-ATRG1 s presnosťou 0,5%

Aj Vám ďakujem aj za link. Ste tu na fóre všetci skvelí, aj keď som len v začiatkoch s vámi asi vyriešim všetko.

ElektroLab.eu

Widget

Podporte nás

Vyhľadaj komponenty

Nové príspevky

Reklamný blok

Hľadáte lacný multimeter?