Pomoc s afc (adk) pri dobovom fm prijimaci z ar ke

Mek

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
214
Reakčné skóre
254
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Davnejsie som si postavil FM prijimac podla Amaterskeho radia KE 01/98 a 02/98 - autor M. Drozda, nazov zapojenia "Kvalitny stereofonny prijimac"
KE 01/98 - str. 28 - 29
KE 02/98 - str. 75 - 80

Radio hra dobre, ale postupne sa po case rozladi a po doladeni uz hra dobre a nerozladuje sa. Ked ho vypnem a neskor zase zapnem, predtym naladena stanica je zase mimo, musim doladit a zase sa po case rozladi a vyzaduje doladenie (ladiacim knoflikom).
Cez SDR v PC som zistil, ze MF 10,7 MHz mi utecie za to obdobie asi do 10,78 MHz. Ladiace napatie je pritom stabilne a nemeni sa. Asi je dovodom nestabilny oscilator. Ale to by, aspon podla mna, malo dotiahnut AFC prisposobenim ladiaceho napatia, co sa nedeje.

Schema: - oznacil som cast tykajucu sa AFC (alebo aj ADK).

Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky

V popise zapojenia sa pise k AFC iba toto:

Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky

O nastaveni trimra P7 nie je v celom clanku ani slovo. U mna jeho otacanie sposobuje velmi mierny posun MF 10,7 MHz, cca o 200 kHz tam a spat (spolu s prislusnou minimalnou zmenou ladiaceho napatia, ako pisem nizsie).
R43 chyba v navrhu plosneho spoja (v scheme je), to som si vsimol a opravil.

Merania mam taketo:
C75: 14,4 V ako je napisane v clanku pri ozivovani zapojenia (v scheme je 13,8 V, asi dalsi omyl)
Referencne napatie na pine 6 stabilizatora IO5: 7,09 V, za rezistorom R45 (a teda aj na baze T11) uz len 6,65 V
R42 - ubytok napatia na nom: 0,163 az 0,208 V (v zavislosti od nastavenia trimra P7) ked je naladena stanica, mimo stanice je to vzdy menej. Toto spravanie by mohlo poukazovat na to, ze by AFC malo fungovat spravne...? Aj ladiace napatie samotne sa o tuto hodnotu meni pri otacani trimrom P7, no pri ladeni prijimaca ladiacim gombikom sa nemeni ladiace napatie skokovo podla stanice, ale plynule a to zas poukazuje na to, ze AFC nefunguje, ci to cele zle chapem?
C54: cca od 4 do 7 V, ked je najlepsi signal jednej konkretnej stanice, tak okolo 5,1 V. Pri ladeni jednym smerom sa zvysuje, druhym znizuje, ale nie donekonecna, okolo tych 4 V zase narazovito stupne nad 6 V. V nie je o vyvode 8 napisane nic.
Preco sa ma porovnavat napatie z demodulatora prave s referencnym napatim stabilizatora IO5? Moze mi prosim niekto vysvetlit, preco je to zapojene prave takto, prip. odhadnut kde by mohla byt chyba?

105nu70

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
22 Dec 2023
Príspevkov
27
Reakčné skóre
56
Bodov
18
Vývod 8 na A220D je výstup FM demodulátora. Napätie an ňom presne zodpovedá frekvencii vstupného signálu, keďže je to FM, tak je tam normálne MPX signál a keďže je jednosmerne viazaný, jeho jednosmerná zložka zodpovedá nosnej frekvencii, kondenzátor C54 odfiltruje MPX signál a ostane iba jednosmerná zložka. Takže keď si naladený mimo, tak aj jednosmerná zložka je mimo a keď si presne, tak aj JS zložka je kdesi v strede (to je tá tzv. S- krivka demodulátora). To sedí s tým, čo si nameral. Bude to fungovať ale len vtedy, keď nedoladená stanica dostatočne zasahuje do šírky pásma MF filtra. Ak utečie komplet mimo šírky MF filtra, tak tam bude zase napätie kdesi v strede (resp. bude tam iba šum) a AFC už nebude fungovať. To referenčné napätie (na báze T11), s ktorým sa to porovnáva by teda malo byť zhruba rovnaké ako je napätie na pine 8 s presne naladenou stanicou. T11 a T12 tvoria diferenčný stupeň, a pozerajú na rozdiel týchto dvoch napätí. Ak sú rozdielne, tak ich rozdiel zavedú do regulácie ladiaceho napätia. Ak hovoríš, že je tam s presne naladenou stanicou iba 5,1V a oni počítajú referenciu okolo 6V, možno by mohla byť mierne odladená L12, alebo tranzistory T11 a T12 majú veľmi rozdielny zosilňovací činiteľ až tak, že sa nedá doladiť s P7. Alebo by mohol mať diferenčný stupeň nedostatočný zisk.

Naposledy upravené:

Mek

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
214
Reakčné skóre
254
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Vdaka za presne vysvetlenie.
Preco sa vsak porovnava JS zlozka na vyvode 8 A220D, s referencnym napatim stabilizatora? Mne to pride ako dve uplne rozdielne a nezavisle veci...
Viac by mi davalo zmysel, keby som referencne napatie nastavil sam trimrom, podla ocakavaneho napatia na pine 8 A220D pri presne naladenej stanici, ako pises...

105nu70

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
22 Dec 2023
Príspevkov
27
Reakčné skóre
56
Bodov
18
Napätie na pine 8 pri presne naladenej stanici závisí určite od toho, ako je naladený rezonančný obvod tvorený L12 a C38. A220D by mala byť kópia obvodu TBA120 a keď pozrieš tu
tak stred S-krivky majú okolo 7V (pri napájaní 12V), čo by náhodou presne sedelo s tvojim referenčným napätím 7.09V. Takže by som skontroloval, či je ten rezonančný obvod dostatočne presne naladený na 10.7MHz, lebo 5V na pine 8 je mu asi málo, (možno už mimo rozsah regulácie). Najlepšie by bolo na vstup MF časti pripojiť rozmietaný generátor so stredom presne na 10.7MHz a na pine 8 pozerať S-krivku osciloskopom a skontrolovať, či je naozaj v strede priepustného pásma, ked nie je, tak ju tam doladiť s L12.

ElektroLab.eu