Pomoc s AFC (ADK) pri dobovom FM prijimači z AR KE

Mek

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
231
Reakčné skóre
266
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Hjustne mame problem, oscilator ide doladit iba do 99,16 MHz - ked je jadro L8/L7 uplne zasrobovane alebo uplne vysrobovane. Co vcul?

105nu70

Člen
Registrovaný člen
Člen od
22 Dec 2023
Príspevkov
40
Reakčné skóre
67
Bodov
23
Skúsil by som zmenšiť C11 (napr. na 68p), keď nepomôže, tak odvinúť 1 závit z L8 (haha ja viem, to sa ľahko povie)

Naposledy upravené:

Mek

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
231
Reakčné skóre
266
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Vymenil som C11 za 68p, nic sa nezmenilo.
Stale s vymenenym C11, odmotal som z L8 dva zavity, oscilator uz funguje pri otacani jadrom L8 iba v rozsahu 90 - 97,5 MHz (cim menej zavitov, tym mensi rozsah, zda sa), no nad 97,5 MHz prestava oscilovat uplne, alebo len nevidim peak na tinySA...
Potom som skusal odmotat aj z L7 jeden zavit - a este horsie, len do 89 MHz. Tak som ho primotal nazad.
C11 som este skusal 27p, oscilator prestava fungovat uz okolo 95 MHz.
Proste nie a nie ho dostat do potrebnej frekvencie...

• Ďakujem
Reakcie - hodnotenie obsahu: 105nu70

105nu70

Člen
Registrovaný člen
Člen od
22 Dec 2023
Príspevkov
40
Reakčné skóre
67
Bodov
23
Ten C11 to daj naspäť 100p, to som sa blbo kukal do schémy a nebude mať na to vplyv. Ladiace napätie máš predpokladám na maximum. Potom tam veľmi nevidím iný spôsob ako to doladiť, iba cievkou. (iba žeby varikapy mali z nejakých príčin väčšiu kapacitu, než sa počíta).

V postupe toho tiež veľa nenapísali ale aspoň z neho vyplýva, že ten oscilátor má ozaj kmitať hore...

Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky

Mek

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
231
Reakčné skóre
266
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
OK, dam ho naspat. Ano, tiez vidim v navode, ze ma kmitat hore. A uz si aj spominam, ze ked som ten prijimac par rokov dozadu staval, kmital mi dole a mavol som nad tym rukou, vsak to hralo tak co. A doladit to neslo, co zistujeme aj teraz.
No, pri tom kolko chyb v tej publikovanej konstrukcii je, by som sa nedivil, keby bola chyba aj v navijacom predpise pre cievku, scheme, alebo hodnote niektorej suciastky. Neviem posudit, ako to ma byt spravne, a tie navijacie predpisy, ako sa k nim autori dostali, je pre mna zahada non plus ultra, ake jadro, aky priemer drotu a cievky, lavo/pravotociva a este ked su aj dve vinutia na jednom jadre... Keby bola aspon onlajn kalkulacka pre oscilator s SO42P - UL1042N...

Mek

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
231
Reakčné skóre
266
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Moze byt problem, ze mam SO42P v patici?

Mek

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
231
Reakčné skóre
266
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Aj varikapy som vymenil za novy par - ziadna zmena.

Mek

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
231
Reakčné skóre
266
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
Vymenil som SO24P za UL1042N, ziadna zmena. Odstranil som paticu a naletoval ho priamo do plosneho spoja (do tohto som vkladal velke nadeje) a nic, bezo zmeny.
AI mi poradila odobrat zavity z cievky, tak som tak urobil, a coraz horsie (mensi rozsah preladenia), a vzdy mi oscilator nad 95 MHz skape. Dokonca som odstranil staru cievku a navinul ju nanovo, tentokrat iba s 4 zavitmi na L8 namiesto 6, proste to nad 95 MHz nejde, a rozsah preladenia je tiez biedny. Staru cievku som zahodil, bola zagebrena od chemoprenu, co som sa snazil to urobit tak aby sa to nehybalo.
AI uz tiez nevie kam z konopi, vraj ten mixovaci IO sice ma v datasheete ze ide do 200 MHz ale tym sa mysli akceptovany signal na mixovanie, lokalny oscilator ma problem ist tak vysoko (do 119 MHz), ale potom mi unika, preco to autor navrhol takto.
Este skusim prehrabat nejake hotove cievky z rozobratych radii ktore si odkladam, mozno sa nejaka vhodna najde ale tomu moc sanci nedavam. Pripadne popozerat ine zapojenia s tymito mixovacimi IO a najst vhodnejsie zapojenie a predpis pre cievku, ktory aj bude fungovat.
Viem, uz som s tym asi otravny, a mne to tiez uz lezie na nervy, ze to tu mam rozlozene a nie a nie to dokoncit k spokojnosti.

105nu70

Člen
Registrovaný člen
Člen od
22 Dec 2023
Príspevkov
40
Reakčné skóre
67
Bodov
23
Možno by som skúsil ešte zmenšiť C8 a C9, ale či to pomôže neviem. V najhoršom prípade môžeš stále ten oscilátor nechať dole ako bol a smer ladenia AFC potom prehodiť tak, že vymeníš kolektory T11 a T12 medzi sebou.

ElektroLab.eu