Za málo, som rád, že ste našiel pomoc a to aj vďaka našim členomA děkuji Elektro Lab za toto forum.
Zdravím, doplnil jsem desetinnou čárku do Vašeho příspěvku-viz tučně vyznačeno, jinak by ten krystal měl hodnotu 32,768 MHz. To jen kdyby to tazatel chtěl měřit a honil tam ty Megahertze a nemohl by je nahonit.Tiez mam tuto stavebnicu, a nemal som s tym problem.
Ak mas osciloskop alebo citac, mozes zmerat, ci zdroj hodinovej frekvencie (krystal) kmita presne na 32,768 kHz, a doladit ten kondik tak, aby bola frekvencia co najpresnejsia. Ak je frekvencia prilis vysoka aj na najmensej kapacite kondika, treba dat k nemu paralelne dalsi kondik - pevny - tak nejak do 10 pF. Schemu nemam poruke, ale ak ty mas a prilozis, poradime, kde merat - priamo na krystali sa neda, lebo meranim ho ovplyvnis a prestane kmitat.
,tohle jsem praktikoval v dávné době v laděných odvodech FM i 145 MHz měl jsem to v oku, jaká délka kolik je asi pF . Měřící přistroj VF jen GDO... cena toho trimru je vskutku lidová. Pardon za OT.použil jsem 2 drátky zkroucené do sebe a postupně uštípával abych to vyladil
Trochu pocitania: 1 den ma 24 hodin a to je 1440 minut. O jednu minutu Ti to ide mimo, takze to je chyba (1/1440)*100% = 0.07%. Cize miesto 32,768kHz tam bude 32,791kHz (teda o cca 22Hz viac).Přesnost je cca minuta do plusu za den. I když zkouším trimr další dny do různých poloh a sleduji na rádiem řízených hodinách přesnost.
© ElektroLab.eu 2019 - Všetky práva vyhradené | Inzercia | E-shop | Blog |