• UPOZORNENIE ! Nachádzate sa v časti fóra, kde je vyžadovaná určitá kvalifikácia, a odbornosť. V žiadnom prípade sa preto nesnažte poskytovať rady a riešenia dopytujúcim pri ktorých si nieste istý ich správnosťou v súlade s platnými nariadeniami a normami. Majte na pamäti najmä bezpečnosť a odbornosť a vystríhajte sa nabádaniu k manipulácii s nebezpečným napätím neznalou, alebo nepoučenou osobou ! Stránky fóra a ich vedenie nepreberajú žiadnu zodpovednosť za škody vzniknuté zverejnenými chybnými a nebezpečnými zapojeniami a za prípadnú ujmu na zdraví, spôsobenú úrazom elektrickým prúdom alebo spôsobenú neodbornou manipuláciou s elektrickými zariadeniami.

Ruský generátor G4-151

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
2,104
Reakčné skóre
1,775
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
Otázka @plavec11 aká je kvalita plošných spojov, myslím cestičiek, neodliepajú sa pri kontakte zo spájkovačkou? Ono vo všeobecnosti, neoplývali kvalitnými doskami a spájkovať na nich bolo vždy peklo.

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
507
Reakčné skóre
1,203
Bodov
129
@Elektro Lab Co se týká kvality PS u sovětské techniky, tak vím, že v běžných přístrojích jako třeba TV Rubín a rádia, po pájení došlo k odlepení spoje, to znám i z techniky Tesla (osciloskopy atd.) Zde ale žádný odskok spoje z desky nikde není a ani po mém pájení když například měřím tranzistor a musím odpojit nějaký vývod a pak ho znovu zapájet, nedochází k odpaření cesty. Tady je spíše peklo něco pájet, protože vše je zalakováno. Jinak všechny DPS jsou zde cínované a i veškeré vodiče jsou z pocínované mědi, v žádném vodiči není holá měď. Přikládám jednu fotku zesilovačů, kde jsem pájel.
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
2,104
Reakčné skóre
1,775
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
Nemyslel som odparovanie cestičky, pretože meď ako taká sa neodparí, skôr narážal na jej odlepenie od nosného substrátu, s tým mali furt problém. Ale tu je evidentne použitá lepšia technológia pri výrobe plošného spoja, čo je dobré.

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
507
Reakčné skóre
1,203
Bodov
129
@Elektro Lab Přesně tak, tak jsem to myslel, jen jsem použil odpařit jako odlepit od toho pertinaxu. Tady je opravdu kvalita provedení té nejvyšší jakosti v té době dostupné. Oni ty desky po osazení snad máčeli v laku, protože když odpájím tranzistor v pouzdře BFR 90, tak ho musím odseknout šroubovákem a lak je i pod ním. Kdyby to bylo jen stříknuté, tak to nezateče pod.

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
507
Reakčné skóre
1,203
Bodov
129
@Elektro Lab Ještě dodatek, všechny desky v generátoru jsou oboustranné včetně zalisovaných prokovů, můj kus je z roku 1982.

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
507
Reakčné skóre
1,203
Bodov
129
Sehnal jsem originální napájecí konektor z Ruska (už je na cestě), budu ho formovat a udělám pár replik podle originálu, piny budu soustružit z mosazi. Konektor bude ve vzhledu bakelitu a bude rozebíratelný jako originál. Odlévací hmota bude samozhášivá a odolnost proti průrazu přes 2kV, elektrické parametry tedy budou podle norem. Mám pár kusů sovětských přístrojů a k žádnému nemám originální napájecí koncovku, tak jsem se rozhodl pro výrobu náhrady. Už jsem byl připraven konektor formovat podle dutiny v přístroji, ale naštěstí se zadařilo a výroba podle originálu bude lepší.

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
507
Reakčné skóre
1,203
Bodov
129
3d tisk jsem zavrhl, to není ono. Materiál musí být tvrdý cca do 250 stupňů, musí se dát vyleštit a musí mít vzhled bakelitu. Už jsem hledal a mám od jednoho výrobce tip:
Axson/Sika (řada Biresin), má certifikaci UL94 V-0, po vytvrzení je tvrdý a je teplotně stabilní při vysokých teplotách. Další typ od výrobce na napodobení bakelitu s použitou hmotou:
Pravý bakelit má specifickou hloubku barvy a texturu.
Toho docílíte kombinací:

• Pigmentace: Použijte černé nebo tmavě hnědé barvivo určené přímo pro daný typ pryskyřice.
  • Plniva: Do směsi přimíchejte jemnou dřevitou moučku anebo mletou břidlici. Tím získá materiál typickou „zrnitost“ a zároveň se zlepší jeho tepelná odolnost a rozměrová stabilita.
  • Povrchová úprava: Odlitek po vytvrzení přebruste jemným papírem (zrnitost 1000+) a následně vyleštěte lešticí pastou. Dosáhnete tak onoho typického hlubokého lesku.

3D tisk by účel splnil samozřejmě také, ale chci zachovat autentičnost a vlastnosti.

oneeeeee

Stály šlen
Registrovaný člen
Darca
Člen od
1 Jan 2020
Príspevkov
558
Reakčné skóre
756
Bodov
88
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
ha , puntičkárstvo . ale tak to má byť . aj ja sa snažím dodržať original .

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
507
Reakčné skóre
1,203
Bodov
129
Vážení kolegové, tak jsem konečně rozchodil a dokončil generátor G4-151. Byl to boj. Tranzistory přišly (BFR90), problém chybějícího signálu na rozsahu 128 až 160MHz ale stále trval i po jejich výměně. Nakonec jsem diagnostikoval vadnou děličku 193IE1 na pozici MC2 na desce 5.282.412. Originální děličku jsem koupil na eBay a přišla letecky druhý den ze zámoří za příplatek. Jinak náhrada je SP8602, která je dostupná u nás, to jsem ale nechtěl. FM a AM funguje, funguje vše jak má, viz pár fotek v příloze.
Ten Rusák mi dal zabrat, pochopil jsem ale díky tomu princip a jeho neduhy, postup slaďování čítače s výstupním kmitočtem, a plno dalších věcí. Při další poruše už vím kam sáhnout a kde závadu hledat.
Jen pro informaci, z toho generátoru lze dostat cca 650MHz při plném výkonu a lze ho naladit už od cca 10kHz při plném výkonu, ale jelikož chci zachovat původní nastavení, naladil jsem rozsahy přesně podle příručky. Tento generátor jak jsem zjistil, je stále v Rusku ve výrobě na objednávku z původních dílů a součástek, cena je cca 75.000,- Rublů plus poštovné.

Editace 10.1.2026/21h59min: originální síťová koncovka už také přišla přímo z Moskvy od jednoho inzerenta, teď jí budu formovat a dělat kopie.

Prílohy

Naposledy upravené:
ElektroLab.eu

Widget

Podporte nás

Vyhľadaj komponenty

Nové príspevky

Reklamný blok

Hľadáte lacný multimeter?