• UPOZORNENIE ! Nachádzate sa v časti fóra, kde je vyžadovaná určitá kvalifikácia, a odbornosť. V žiadnom prípade sa preto nesnažte poskytovať rady a riešenia dopytujúcim pri ktorých si nieste istý ich správnosťou v súlade s platnými nariadeniami a normami. Majte na pamäti najmä bezpečnosť a odbornosť a vystríhajte sa nabádaniu k manipulácii s nebezpečným napätím neznalou, alebo nepoučenou osobou ! Stránky fóra a ich vedenie nepreberajú žiadnu zodpovednosť za škody vzniknuté zverejnenými chybnými a nebezpečnými zapojeniami a za prípadnú ujmu na zdraví, spôsobenú úrazom elektrickým prúdom alebo spôsobenú neodbornou manipuláciou s elektrickými zariadeniami.

Ruský generátor G4-151

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
486
Reakčné skóre
1,163
Bodov
129
Zdravím Vás přátelé, stal jsem se po dlouhém shánění konečně majitelem Ruského generátoru G4-151. Generátor byl nefunkční. Pojistky na přívodu byly OK, čítač ukazoval chaos a nereagoval na ladící prvky, na výstupu nebyl žádný signál a další funkce tedy nešli otestovat.
Po dvou dnech bádání už rusák jede. Vyměněno pár elektrolytů, napájeno pár utržených vodičů, vyčištění kontaktů přepínačů lihem, výměna selenového můstku ve zdroji (chybělo ss napětí 5V).
Generátor v této fázi jede, jen teď opravit čítač, je tam vadný dekodér 514ИД2 a na rozsahu 80-512MHz ukazuje čítač nesmysly, na začátku pásma ukazuje cca 102MHz a podle osciloskopu je na výstupu cca 80,5MHz, ostatní rozsahy jsou OK.
Kdyby měl někdo origo přípojnou šňůru, budu rád a koupím, i další kus tohoto generátoru koupím do zásoby.
Kdo tento generátor má, rád podiskutuji o problémech, je to super stroj a potřebuje péči, opravit to jde a tento přístroj nemá konkurenci, pod ním je jen BM496, který ale neumí FM a má poloviční rozsah. BM496 je v mé sbírce také a funguje.

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
486
Reakčné skóre
1,163
Bodov
129

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
2,080
Reakčné skóre
1,730
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
Ahoj, pekný kus. Inak raz som videl tento model aj s anglickými popismi, zrejme kus na export.

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
486
Reakčné skóre
1,163
Bodov
129
Ahoj, pekný kus. Inak raz som videl tento model aj s anglickými popismi, zrejme kus na export.
Ahoj, to byla běžná věc v rámci expoprtu, i Tesla expedovala měřáky řady BM s popisky v němčině, v ruštině. Viděl jsem několik verzí měřáků Tesla BM v několika jazycích na panelu, tento generátor ale zatím ještě ne ale určitě to existuje.

105nu70

Člen
Registrovaný člen
Člen od
22 Dec 2023
Príspevkov
57
Reakčné skóre
102
Bodov
23
Nedávno som taký doniesol domov. V príncipe funguje a signál generuje, ale dosť katastroficky. Strašne mu uteká ladenie a má veľký fázový šum, na spektráku to vyzerá akoby mal stále nejakú "nahodnú" FM moduláciu aj keď je vypnutá. Vôbec sa nedá presne naladiť (vraj sa nedal ani keď bol nový). Nefunguje mi merač výstupnej úrovne a ukazatel frekvencie funguje dosť zvláštne, lebo je vidieť ako "počíta", ale dočítal som sa na nejakom ruskom forume, že je to vraj normálne, keď nieje zapnutý v režime "SYNCHR". Dosial som ale vôbec nemal času sa na to pozrieť, ani naštudovať dokumentáciu ako to má vlastne fungovať. Schéma je na prvý pohľad dosť neprehľadná (a aj na druhý 😅). Pôvodný kábel nemám ani ja, je tam nabastlený eurokonektor. Azda sa k tomu niekedy dostanem.

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
486
Reakčné skóre
1,163
Bodov
129
@105nu70 Ano ano, ten zobrazovač to i u mě dělá, když zapnu synchronizaci, je údaj stálý. Tu přívodní koncovku budu vyrábět, udělám otisk - vyleju vnitřek formovací hmotou, tím získám model. pak udělám formu a odleju z epoxidu, kontakty do toho vysoustružím a vlepím, nechci to předělávat kvůli originalitě. To špatné ladění kmitočtu mají na svědomí dva prvky, to už jsem doladil. Točítko s kličkou ovládá kruhový potenciometr a vždy po 360 stupních přes převodovku se přepíná dělič na další řád a to jde rozebrat, tam jsou zoxidované dráhy a stačí to vyčistit a kontakty sběrače napružit, ten kruhový otenciometr je OK. Pak tam je cermetový potenciometr na přepínači rozsahů a ten už je opotřebovaný a měřením je vidět, že nemá dokonalý kontakt na odporovou dráhu. Přikládám fotky rozebraného ovladače s kličkou.
Poznámka: kdyby byl někdy na prodej, tak ten generátor koupím anebo vyměním za funkční BM 496 včetně dvou náhradních elektronek EC81.

Prílohy

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
486
Reakčné skóre
1,163
Bodov
129
@105nu70 Doplnění: měřič výstupní úrovně ukazuje až když je seplé tlačítko východ vpravo nahoře. Mě to ale nefungovalo také, zjistil jsem zoxidované kontakty na konektoru do jedné té zakrytované krabice, elektronika v té krabici byla totiž bez napájení, chybělo 12 a 5V. Tam kde je přiložen šroubovák, je ten konektor. Je tam jen jeden, do té druhé bedny vedou 2 a tam to bylo OK, ale čistil jsem to také. Fotky přikládám.

Prílohy

105nu70

Člen
Registrovaný člen
Člen od
22 Dec 2023
Príspevkov
57
Reakčné skóre
102
Bodov
23
Ďakujem za obrázky, budem to musieť rozobrať a vyčistiť. Mám teraz viac vecí rozrobených, tak keď ich dokončím, sa na to tiež pozriem. Zatiaľ nepredávam, chcel by som ho rozchodiť na domáce použitie. Možno časom, keď náhodou zoženiem nejaký slušný generátor (HP alebo Rohde "Schwanz" :p), tak vymením.

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
486
Reakčné skóre
1,163
Bodov
129
Právě jsem vyřešil záhadu nesouladu zobrazeného kmitočtu proti skutečnosti na výstupu. Na rozsahu 80-512MHz byl začátek cca 108MHz a na konci rozsahu byl cca 650MHz. Osciloskop ukazoval skutečný kmitočet na začátku cca 81MHz a na konci cca 515MHz. Ostatní rozsahy sedí +-.
Na fotkách je šroubovákem uveden detail dvou odporových trimrů, které dolaďují zobrazení na rozsahu 80-512MHz. Další trimry jsou na ostatní rozsahy.

Nově jsem diagnostikoval vadný zobrazovač 3LS321B1, ten dekodér jak jsem psal v prvním příspěvku, je v pořádku. Měřil jsem špatně a zobrazovač má diody se společnou anodou místo katodou a to mě zmátlo, neseděl počet úrovní na společnou katodu a tak jsem vyvodil závěr, že je dekodér v háji zeleném, nakonec je vadný jen zobrazovač. Sehnat ale originál bude zábava.

Podle nového zjištění, má na stabilitu zobrazení kmitočtu i stav těch odporových trimrů na desce elektroniky čítače, poklepáním na ně se zobrazení chvěje a mění se. Důležité je, vše sladit podle výstupu z generátoru, to zobrazení je jen doplňková funkce a samostatný blok-čítač kmitočtu se zobrazením.

Upraveno-doplnění: Kdyby rozsah trimrů nestačil, tak lze zbytek doladit pootočením potenciometru na převodovce přepínače s kličkou, jistí ho 2 třmeny, jeho natočením lze doladit začátek a konec odporových drah, než dojde k přepnutí děliče na další dekádu, tím se využije a nastaví celý jeho rozsah dráhy. Potenciometr je kruhový, nemá doraz, točí se dokola, na konci dráhy na nejvyšším odporu se přepne dekáda a ta je sepnutá po celou další otáčku toho poťáku od nuly až po max. odpor.

Upraveno 9.7.2025: Ty trimry nejsou žádná sranda, sladit to není pr-el, navzájem se ovlivňují a jeden dokonce časuje relátka (ty oválné stříbrné kostky), je jich tam 6 kusů a každé má funkci svého rozsahu, přepne se vždy jedno konkrétní relé po 360 stupních otočení potenciometru s kličkou a předešlé relé se vypne, pak přídavný běžec pod potenciometrem přepne rozsah na další dělič-řád a sepne relé, když je to rozhozené, tak relátka spínají třeba v půlce dráhy potenciometru a čítač čítá třeba od 80MHz do 85MHZ, po přepnutí místo aby čítání navazovalo, tak to čítá třeba od 83MHZ místo od 85MHz, anebo všechna relé začnou bzučet a čítač ukazuje blbosti. Ladím to už několikátý den a furt to není ono a nastavovací předpis jsem k tomu generátoru nenalezl. Ten generátor byl rozebraný, plno šroubků chybělo, prodejce to už chtěl rozebrat na zlato, dát to do kupy dá ještě práci, tohle do šrotu nepatří, má to svou historickou hodnotu. Není umění něco zničit, to dokáže každý.

Prílohy

Naposledy upravené:

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
486
Reakčné skóre
1,163
Bodov
129
Po několika hodinách hledání vadného zobrazovače, jsem nalezl Tesláckou náhradu, jde o typ LQ450, zelený a se společnou anodou. Rozměry a architektura pinů sedí, rozdíl je jen v desetinné čárce na vývodu 6, ten Ruský 3LS321B1 má čárku a Teslácký LQ450 má tečku. Vyndám tedy z generátoru i ty tři zbylé a uschovám, celou sadu čtyř kusů nově osadím LQ450. Originál sehnat jde, v Bělorusku, v Rusku a na Ukrajině, jen by to vyšlo draho na poštovném. Tak konečně bude generátor v cajku.

Editace: a ještě jeden rozdíl je, tečku má LQ450 vlevo a ten Rusák vpravo, tak že budu muset proškrábnout na desce vývody k tečkám a nově to připojit na vedlejší zobrazovač, aby sedělo odečítání v zobrazeném řádu.

Naposledy upravené:

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
486
Reakčné skóre
1,163
Bodov
129
Další pokrok v opravě generátoru. Aktuálně výměna zobrazovačů. Pod čelním panelem je 7mm prostoru, tak jsem do DPS zapájel patice pro případnou rychlou výměnu v budoucnu. Desetinné čárky jsem vyřešil proškrábnutím spojů na desce a přepojením na další zobrazovač vpravo. Použil jsem zobrazovače Tesla LQ450 (žluté) a na jedné fotce je pro zkoušku do patice vsunut Tesla LQ 425 (červený), mě osobně vyhovuje žlutý. Na generátoru zbývá doladit už jen pár detailů a asi mě čeká výměna všech elektrolytů, to dělá bordel po zahřátí. Zatím jsem měnil jen jeden, na desce čítače.

Prílohy

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
2,080
Reakčné skóre
1,730
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
Tie elektrolyty budú peklo, rovnako by som sa pozrel aj na tantaly ak tam sú.

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
486
Reakčné skóre
1,163
Bodov
129
Tie elektrolyty budú peklo, rovnako by som sa pozrel aj na tantaly ak tam sú.
Tantaly v tom nejsou žádné, naštěstí, z elektrolytů jen hliníkové Ruské elektrolyty. Je zajímavé, že ten generátor měl výběrové vojenské a zlacené polovodiče a elity šmejd. Tantaly byly zaze zkázou radiostanic Tesla PR 31.

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
2,080
Reakčné skóre
1,730
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
486
Reakčné skóre
1,163
Bodov
129
První výbuch kondenzátoru 100 mikro/ 16V, na něm sotva 9V. Je rozhodnuto, je nutné vyměnit všechny elektrolyty, jsou vyschlé a uvnitř zdegradované. Bude jich půl kýble.
Ten generátor podle zadního rtuťového indikátoru provozních hodin, který je na dorazu, má najeto 2500 hodin a podle manuálu je po této době nutný servis.
Doplnění: ten rtuťový indikátor motohodin funguje jako normální rtuťový lékařský teploměr, je jen přimontován na chladič na zadní části, nechá se sundat a sklepat, tím se vynuluje. Provozem se rtuť teplem přes zúžení trubice posunuje a po vypnutí zůstane kde je. Jde to strašně pomalu a trvá 2500 hodin, než se vyplní sloupec dlouhý cca 40mm. Chladič má při provozu cca 40 stupňů.

Prílohy

Naposledy upravené:

Mek

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
238
Reakčné skóre
273
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
To ti zoberu cele kondiky? Pochyboval by som o tom... oni by chceli cisty hlinik, teda doma by si musel vnutro vykuchat... inak je to iba elektroodpad ako kazdy iny.

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
486
Reakčné skóre
1,163
Bodov
129
To ti zoberu cele kondiky? Pochyboval by som o tom... oni by chceli cisty hlinik, teda doma by si musel vnutro vykuchat... inak je to iba elektroodpad ako kazdy iny.
Samozřejmě myšleno s nadsázkou. Každý vypájený nechám přepětím na zdroji vybouchnout a získám rychle Al obal bez práce.

ElektroLab.eu