- Člen od
- 2 Jan 2020
- Príspevkov
- 153
- Reakčné skóre
- 249
- Bodov
- 33
- Umiestnenie
- Okres Nové Mesto nad Váhom
- Paragraf (§)
- §23 (SK) / §7 (CZ)
Zdravím priatelia. Možno niekomu toto vlákno pomôže. Nakoľko profesionálne softvéry pre tvorbu elektrických a elektronických schém sú buď pomerne drahé, alebo sa s nimi komplikovane pracuje, chcel by som Vám dať do pozornosti jeden open source (free) program. Jeho názov je TinyCAD. Používam ho už pekných pár rokov (asi 11) a som spokojný. Nie je to úplne automatizovaný soft, ako napr. Eplan, ale na to, čo potrebujem vytvoriť a vygenerovať mi úplne postačuje. Dosť času mi zabrala tvorba knižníc, ale teraz, keď už mám pomerne slušne vybudované knižnice a potrebujem niečo zmeniť, stačí mi skopírovať hotový symbol a upraviť ho podľa potrieb. Prikladám ukážku elektrickej schémy rozvádzača stroja riadeného PLC systémom. Konkrétna schéma nie je úplne dokončená a samozrejme som niektoré údaje prekryl, ale ako ukážka možností tohoto softvéru to postačuje (dúfam). Pôvodne je tento softvér určený pre tvorbu elektronických obvodov a generovanie NET listov pre PCB, ale perfektne sa dá použiť aj na tvorbu inštalačných schém. Bližšie informácie o softvéri (v angličtine), ako aj download nájdete na stránke
Ak chcete vidieť odkazy, musíte sa zaregistrovať
. Na tej stránke sa dajú stiahnuť aj rôzne knižnice pre tento softvér a taktiež tam môžete zavesiť svoje vlastné knižnice (samozrejme pod licenciou CC0 - Create Common's Public). Ak by niekto mal nejaké otázky, alebo nejasnosti ohľadne používania softvéru, dokážem poradiť (nie však ohľadom tvorby NET listov - ja ho používam na tvorbu priemyselných inštalácii). Dúfam, že som niekomu týmto postom pomohol.Prílohy
-
265.5 KB Zobrazení: 46