Asi preto, že sa už oficiálne tento obvod nebyrába, ale sú stále zásoby tak sa to predáva, ale iba z ázie, naše eshopy musia brať priamo od výrobcov - nesmú nakupovať u priekupníkov
Tak tohoto právě někteří Číňané (ti nepoctiví) využívají a nedostatkové věci (hlavně integrované obvody) falšují. Já osobně jsem na to kdysi doplatil a hned 2x při shánění jednoho IO TDA8358J do televizoru Thomson. Je to IO pro koncový stupeň vertikálu a korekci E/W, tento obvod jsem nikde na Slovensku nemohl sehnat pouze v Čechách jsem jej našel v eshopu TSNOVA (Televizní služba NOVA) ale za nehorázné peníze. Pak jsem zkusil Aliexpress a tam jsem jej našel podle označení tak jsem jej hned objednal, prodejce nabízel 5ks za 6€. Přišel balíček, já jej nedočkavě rozbalil a když jsem kontroloval nápisy tak jsem s hrůzou zjistil že tyto IO mají sice stejné pouzdro ale úplně jiné označení TDA8560Q což je Stereofonní výkonový zesilovač BTL 2 x 40 W / 2 ohmy. Proto jsem objednal u jiného prodejce který nabízel 3ks za 4,02€, když od něj balíček přišel tak IO měly správné označení ale pak mně napadlo tyto IO jednoduše proměřit. Podle datasheetu jsem zjistil že mezi vývody 9 a 10 je uvnitř zapojená dioda katodou na vývod č.9 tak jsem vzal multimetr, přepnul na diodový test a měřil jednotlivé vývody. Na moje překvapení mi multimetr neukázal nic, vlastně ukázal a to zkrat. Když jsem teda začal propípávat jednotlivé piny toho IO tak mi přístroj vesele pískal při všech kombinacích připojení. Číňan s největší pravděpodobností vytvořil pouze "maketu" tohoto IO tím že piny aby držely pokupě pospojoval a zalil hmotou do tvaru pouzdra což už jsem někde četl když někdo takovýto IO rozkuchal. Já jich mám ještě odložené a musím to také zkusit rozkuchat a podívat se zda moje mínění je správné, pak bych tu dal fotky.
Spory jsem ani nestihl otevřít neboť v tom prvním případě jsem byl v ten čas v nemocnici a než jsem to zjistil tak už bylo pozdě na otevření sporu. V tom druhém případě to dopadlo stejně s tím rozdílem že jsem pro nedostatek času a spousty povinností na to pozapomněl.
Nakonec jsem tento IO přece jenom sehnal a to že vedlejší vesnici pořádali tradičně koncem roku sběr všeho nepotřebného tak jsem se tam vypravil a na moje radostné překvapení tam někdo dovezl televizor Thomson s tímto samým schassis a na něm dlouho scháněným IO.