Tak skusim daco narychlo napisat. Este nebolo velmi casu sa s nim pozabavat.
UT622E je najvyssi model, ktory je dodavany aj s Kelvin-clamps. To bol aj dovod, preco som sa rozhodol zainvestovat viac. Navysse ma aj meranie DCR (jednosmerne meranie odporu).
Tu je manual:
Ak chcete vidieť odkazy, musíte sa zaregistrovať
Krabica vychadza zmodelov UT61 a UT161. Nema samostatny gumeny kryt, ale je na krabicu akoby nalepeny. Cas ukaze, ci je to dobre riesenie. Inak musim cele prevedenie chvalit.
Bateria je Li-ion, typ FL-1B, vyberatelna jednym srobom. Predpokladam, ze multimetre ju maju tiez a bude sa dat po par rokoch zohnat. Snad
Nabijanie aj komunikacia je cez mini-USB. Robusnejsie ako micro, ale tak mohli uz dat USB-C.
Hore nad displejom je LED-ka. Ta pocas zapinania blikne. Aj pocas nabijania blika cerveno, neskor zeleno. Tusim sa pouziva aj na testovanie, ci je daco v limite alebo nie. K tomu som sa zatial nedostal.
Displej je pekny, cierny, oranzove a biele texty - naozaj to vyzera ako pristroj a nie ako hracka pre deti. Naozaj musim pochvalit ten dizajn.
Ovladanie uplne intuitivne, jednoduche, lebo na kazdu funkciu je vlastne tlacitko. Len nechapem, preco hlavna funkcia (L/C/R/Z) ma tlacitko dole a cislo na displeji hore a vedlajsia funkcia (D/Q/Fi/ERS) je hore a na displeji dole. Ale tak to je zvyk.
Biele popisky pri stlacani cykluju, zlte popisky znamenaju dlhe stlacenie.
Tlacitka maju od vyroby nastavene pipanie, ale da sa to v menu vypnut (dlhe podrzanie CLEAR/UTIL).
Pod tlacidlom SPEED je dlhym stlacenim P<->S co je prepinanie medzi seriovym a paralelnym vyhodnotenim merania. Siganlizuje to aj piktogram v lavo v strede. Piktogram ale nereflektuje co sa meria, ciste len seriova/paralelna kombinacia.
Zatial som meral len drotovy vykonovy rezistor KH208-8 R10 (0.10Ohm) cize indukcnost so seriovym odporom. Ale aby to malo zmysel, treba tomu viac casu, tak to neskor doplnim.
Tak isto aj seriovu linku - tu som neskusal, Ale ma to byt standardny SCPI protokol.
Mozem to porovnat len s jedny LCR merakom a to Agilent E4980A. Samozrejme toto je uplne ina cenova kategoria a parametrovo sa to tazko da porovnavat (20Hz az 2MHz). Ale tato UT622 sa podla mna lepsie ovlada ako ten Agilent. Tam to menu je tragicke. Tu tie moznosti su inak hodne podobne, ale to ovladanie urobili dobre.
Trochu som vahal, ci tych 100kHz bude dost na meranie, predsa len v dnesnej dobe sa to vsetko posuva hore a urcite by som prijal, keby hoc aj s mensou presnostou vedel merat povedzme 500kHz. Ale tak cena vsetkych merakov co bola nad 100kHz je vyrazne viac.
Pre porovnanie BK precision BK880 ~ 350EUR, Agilent U1733C ~ 500EUR a pritom oba su 100kHz handheldy, cize to iste ako UT622E za 200EUR.