• UPOZORNENIE ! Nachádzate sa v časti fóra, kde je vyžadovaná určitá kvalifikácia, a odbornosť. V žiadnom prípade sa preto nesnažte poskytovať rady a riešenia dopytujúcim pri ktorých si nieste istý ich správnosťou v súlade s platnými nariadeniami a normami. Majte na pamäti najmä bezpečnosť a odbornosť a vystríhajte sa nabádaniu k manipulácii s nebezpečným napätím neznalou, alebo nepoučenou osobou ! Stránky fóra a ich vedenie nepreberajú žiadnu zodpovednosť za škody vzniknuté zverejnenými chybnými a nebezpečnými zapojeniami a za prípadnú ujmu na zdraví, spôsobenú úrazom elektrickým prúdom alebo spôsobenú neodbornou manipuláciou s elektrickými zariadeniami.

Crt loewe aventos 3772 z

Jaro91

Člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2024
Príspevkov
68
Reakčné skóre
7
Bodov
8
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Dobrý deň potreboval by som elektrotech. schému ku televízoru crt Loewe Aventos 3772 Z

Vlado159

Člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
15 Aug 2023
Príspevkov
150
Reakčné skóre
230
Bodov
33
Umiestnenie
Čaklov
Paragraf (§)
Zdá sa, že na webe voľne nie je. A na čo vlastne potrebuješ schému ? Nájdi si katalógový list od obvodu kde predpokladáš problém. Od roku 1995 do 2005 som opravoval TV dovážané kšeftármi z nemecka, schému som mal v menej ako 1% prípadov, na internete si našiel veľké H a aj tak to šlo v 99% opraviť. V starých TV bola schéma v obálke pripnutá k obalu TV z vnútornej strany

Jaro91

Člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2024
Príspevkov
68
Reakčné skóre
7
Bodov
8
Paragraf (§)
Tam je problém ten že je mŕtvy po zapojení do siete takže si myslím že chyba bude v zdroji

rakato11

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
221
Reakčné skóre
281
Bodov
58
Umiestnenie
Čierne pri Čadci
Paragraf (§)
Takže se neboj, vezmi měřák a začni měřit od přívodu postupně dál přes pojistku. Pokud je přerušená pojistka tak na 99% za ní může být něco ve zkratu. Vytáhní přívodní šňůru ze zásuvky 230V, měřák přepni na ohmetr a hledej zkrat.

MAKOSYS

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
20
Reakčné skóre
28
Bodov
18
Paragraf (§)
§22 (SK) / §6 (CZ)
Malo by sa jednať o chassis Q2500B a schéma sa dá stiahnuť z elektrotanya.com

alebo

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,940
Reakčné skóre
1,579
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava

Jaro91

Člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2024
Príspevkov
68
Reakčné skóre
7
Bodov
8
Paragraf (§)
Ďakujem veľmi pekne

Jaro91

Člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2024
Príspevkov
68
Reakčné skóre
7
Bodov
8
Paragraf (§)
Dobrý deň potreboval by som zistiť čo je za sučiastku ten viper na obrazku? Neviem nájisť datasheet

Prílohy

MAKOSYS

Nový člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
20
Reakčné skóre
28
Bodov
18
Paragraf (§)
§22 (SK) / §6 (CZ)

Jaro91

Člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2024
Príspevkov
68
Reakčné skóre
7
Bodov
8
Paragraf (§)
Dobrý deň chcel by som sa opýtať kde sa nachádzajú na CRT plošakoch tranzistory s linkovým výstupom?

Vlado159

Člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
15 Aug 2023
Príspevkov
150
Reakčné skóre
230
Bodov
33
Umiestnenie
Čaklov
Paragraf (§)
Mám viac ako 30 rokov praxe, ale túto otázku som teda nepochopil ...
Ak by som mal odpovedať v zmysle otázky tak na povrchu plošáku ...

Jaro91

Člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2024
Príspevkov
68
Reakčné skóre
7
Bodov
8
Paragraf (§)
Prepáč myslel som na akej časti plošáka ak niečo také existuje

Vlado159

Člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
15 Aug 2023
Príspevkov
150
Reakčné skóre
230
Bodov
33
Umiestnenie
Čaklov
Paragraf (§)
Tak
* Za prvé, výrobca si dosku zorganizuje podla svojich potrieb, a neexistuje žiadne pravidlo čo sa kde ma nachádzať.
* Za druhé, pojem linka si mám vysvetliť ako ?
Linky máš v CRT dve, jedna je v jasovej časti, druhá vo farbovej (dekóder PAL, SECAM, NTSC). Presne sa to volá oneskorovacia linka, a nie je založená na tranzistoroch. Oneskorovacia linka PAL je napríklad kryštálova (sklenená) doska, Jasová je zase navinutá tenučkým drôtom. Obe majú za úlohu oneskoriť signál o presný čas, napríklad PAL má 64us. Dôvod je ten, žesignál sa pri spracovaní farby rozdelí na jasový a farbový, a pri spracovaná farby, kde sa zelená generuje z červenej a modrej sa procesom signál zdrží, preto sa jasový signál musí oneskoriť, aby dorazil ku koncovému stupňu obrazu naraz s farbovým.

Ak si linkové tranzistory myslel tranzistor horizontálneho rozkladu, tak je to jednoduché. Na vrchu obrazovky je gumená hubica. Choď po káble od nej a narazíš na VN transformátor. Transformátor má vývody rozmiestnené v tvare obdĺžnika, u novších v polkruhu. Od jedného z vývodov pôjde silná čiara ku kolektoru výkonového tranzistora, spravidla v púzdre TO247 alebo TO-3. Tranzistor je bipolárny NPN na 1500-2000V. Volá sa to horizontálny alebo riadkový rozklad (česi to nazývajú aj linkový) ... Druhý rozklad je vertikálny, ten je v novších TV riešený nejakým zosilňovačom, často napríklad TDA2030, TDA2011. Frekvencia riadkového rozkladu je u PAL 15625Hz, u vertikálneho rozkladu 50Hz. Signál vertikálneho rozkladu je pílový, s kolmou zostupnou hranou. Ak nefunguje rozklad, alebo je problém so synchronizáciou obrazu (koberce na obrazovke), treba skontrolvať ako vyzerá "sand-castle" impulz.
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky

Na webe ho najdeš v sekunde ...

Jaro91

Člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2024
Príspevkov
68
Reakčné skóre
7
Bodov
8
Paragraf (§)
Vedel by mi niekto prosím vysvetliť ako funguje oddeľovací ochranný transformátor aj keď ma rovnaké napätie na primari a sekundari a je galvanicky oddelene keď pripojím do neho spotrebič a na spotrebiči sa dotknem živej fázi stane sa mi niečo?

Rami6711

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
13 Apr 2021
Príspevkov
391
Reakčné skóre
504
Bodov
58
Paragraf (§)
§23 (SK) / §7 (CZ)
No, jednobodový kontakt nie je nebezpečný.
Lenže... Ak sa chytíš trafa jedným bodom, nič sa nestane. Ak to isté ak spravíš do sieťovej linky tak čuduj sa svete to nebezpečné už je. Dokonca nemusíš mať ani bosé nohy vo vani s vodou ako druhý pól. Ono Ty si kapacitne viazaný k zemi. To stačí k tomu aby Ťa to "okopalo". Ak k tomu budeš mať ešte aj druhý kontakt na zem (povedzme klasický kompík je uzemnený), tak to bude ešte horšie. Ak tam máš ten trafák, tak je menšia pravdepodobnosť dvojbodového kontaktu a jednobodový je bezpečný, lebo tam nie je tá kapacita.

Elektro Lab

Administrátor
Vedenie
Správa systému
Moderátor
Člen od
13 Dec 2019
Príspevkov
1,940
Reakčné skóre
1,579
Bodov
220
Umiestnenie
Trnava
Vedel by mi niekto prosím vysvetliť ako funguje oddeľovací ochranný transformátor aj keď ma rovnaké napätie na primari a sekundari a je galvanicky oddelene keď pripojím do neho spotrebič a na spotrebiči sa dotknem živej fázi stane sa mi niečo?
Ako neskutočne skáčeš z témy do témy, buď sa drž názvu vlákna, ktoré si založil, alebo založ nové. Inak o oddeľovacích transformátoroch je

ElektroLab.eu

Reklama

Paul's Electronics

Podporte nás

Vyhľadaj komponenty

Nové príspevky

Reklamný blok

Hľadáte lacný multimeter?