Ďakujem z a odpoveď chcem ako si sa pýtal čo chcem . nejdem po výkone kludne mi stačí 8-10w to viem že 300b to dajú . chcem lahký elektronkový zvuk neviem sa zbaviť predstavy ked som počul tuto elektrónku to bolo niečo úplne inde ako el ká. taký priestorový zvuk som už nepočul . chalani v kapele maly combá elektronkové , jako hralo to super zn. maršal ale hi fi z b300 už nič ine som také nepočul a boli to že kvalitné zosiky A čkové moja zvukolvá pamäť je nieako tak nastavená možo sa sklamem lebo elektronka každa hrá inak. viem že dosť velký vpliv na zvuk majú kondenzátory pokukujem po značke mundorf alebo audio note su drahé jak sto četrtov ale možno by sa oplatili... výstupné trafo chcem jednoznačne
lundahl to je taká istota kvality pre mňa.
Tak napravím niektoré tuna spomenuté výjavy.
Elektronkkové kombá sice hrajú pekne ale to len v krajných bodoch operácie čo je neperspektívne pre celopásmový zosilňovač na odposluch nie to ešte na HiFi audio. Kombo je kombo..farbí zvuk gitare. V prípade reprodukcie zvuku ako celej skladby je akýkoľvek iný prídavok na zvuk nežiadúci.
na zvuk kondenzátory nemajú žiaden vplyv. Je to len fám nezmyselný od "HiFistov" ktorý nevedia čo zo sebou. Niektoré staré zosilňovače hrajú mega super s originálnymi kondenzátormy ktoré majú mimochodom EXTRÉMNY ZVOD. To je velice zlé pretože to tlačí zosilňovač viac do triedy A mimo pracovný bod určený a zaťažuje to elektronky, výstupný transformátor a zdroj.. hrá to ale zaujimavo..o nič lepšie, len zaujimavo a draho lebo budeš musieť meniť koncáky ak ti ich neodpáli okamžite. Za mňa buď generické "brown dip, red rip, orange dip" polypropylénové kondenzátory, alebo WIMA kondenzátory na citlivejšie pozície. Rozhodne žiadne keramické diskové kondenzátory z viacerích rôznych dôvodov..
Veľký vplyv na zvuk má obzvlásť železo na výstupe zosilňovača. Teda výstupné transformátory. Pre výkonové triódy ako 300B je výber impedancie menej "kritický" keďže to hrá približne rovnako naprd v hociakej konfigurácií. Výstupné tranformátory Lundahl LL sú super, ale drahé, a to nenormálne predražené. Pre rozumnejší výber velice silno odporúčam "Toroidy" z poľska od ktorých mám tiež výstupné transformátory na EL34PP (6.5k ohm) a pre KT88 PP (4k ohm)
Treba si dať dokopy v hlave že trieda A skutočne nieje akusticky najlepšia a vonkoncom nie parametricky. Naj lepšie sú na tom zosilňovače triedy AB alebo A1. Ponúkajú velice nízke THD a potlačené párne zložky signálu. Obzvlášť trieda A1 ponúka veľmy pekné parametre čo sa týka frekvenčného rozsahu, damping faktoru atd...
Ak vyslovene hladáš identicky tučný zvuk ako to čo si počul z 300B elektroniek, tak smola..musíš do 300B elektroniek ísť. Sú drahé jak šlak. Osobný názor na triódové zosilňovače je taký že patria niekde do obdobia 30-40tich rokov minulého storočia keďže dobovo sa vtedy používali na výkonové zosilnenie všade triódy. Malo to svoje výhody ale aj nevýhody. Výkonové tetródy s lúčotvornou mriežkou alebo pentódy (viz KT88 KT77 EL34 6L6GC) majú výhod viac ako triódy. Ja by som rozhodne nešiel do niečoho čo má "charakter". Mám trocha inú ideológiu čo sa týka zvuku. Má byť exaktne reprodukovaný, maximálne verne voči vstupu a zosilovač by tiež mal mať pevnú ruku nad reproduktormi (damping factor). Toto všetko spĺňa Mullard 5-20 ktorý poskytuje velice prekvapivé posluchové kvality na elektronky.
Ak teda tvrdohlavo chceš do 300B tak čo už s tebou. Ale radím aby si neveril všetko hifisťáckej propagande. Kondenzátor je prostá súčiastka ktorá nemôže mať vpliv na zvuk len ak je zle nadimenzovaný. Transformátor tiež. Ono rozdiel medzi Lundah a Toroidy je v štítku a v tom že Lundahl transformátory farbia zvuk, pričom toroidy mieri na úplne iné spektrum exaktného zvuku než nejakého HiFi fámu...
treba si tiež uvedomiť že 300B zosilňovače, alebo triodové hociaké zapojenia, sa nedajú považovať za HiFi. Rád pomôžem k zhotoveniu zosilňovača ale pokiaľ nemáš namerané žiadne hodnoty, nemáš žiadne skúsenosti čo sa týka konštrukcie alebo aspoň vôbec opravy takýchto zosilňovačov, tak silne podporujem radšej si kúp niečo z Ebayu nejaký zosík v nefunkčnom stave a daj ho dokopy. Naše teslácke zosilňovače v tomto smere nemá význam bádať. Jediný použitelný kus ktorý vyzerá byť pekne skonštruovaný je AKZ101 (alebo AZK101) s CFB. Inak žiadna Music70 alebo 130 to isté platí pre mono... Nič takého nekupuj je to slepá cesta. Trebarz na Ebay najdeš najeký Dynaco alebo Dynakit či Eico zosilňovač ktorý by si si vedel opraviť a tým by si sa lepšie pozrel do svetu vákua, čo a prečo kde a kedy sa deje.
Môj príspevok znie odradzujúco, ale hovorím to preto lebo som po týchto cestičkách vyšlapal a zistil som čo má a čo nemá zmysel riešiť. Je to na tebe. V prípade toho čo som ti ponúkol tie dosky na Mullard 5-20 je to furt aktuálne a je to prakticky skladačka lebo máš dosku a súčiastky kúpiš a nič netreba vymýšlať...ťažkú prácu som spravil ja.