Moja konštrukcia Hodiny s reléovou logikou a s digitrony

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
460
Reakčné skóre
1,113
Bodov
129
Zdravím Vás, přátelé. Vydražil jsem před týdnem na Aukru hromádku plochých relé Tesla a rozhodl jsem se pro projekt, viz video v odkazu níže. Dnes mi relé přijdou, po vytřídění vložím fotky. Po vytřídění a rozložení kontaktů mě čeká hodinářská práce, tou bude nejprve naprojektování schématu zapojení a potom návrh rámu, stavba a oživení. Už se na to těším, polovodiče bude obsahovat pouze zdroj a z důvodu retro stylu použiji selénové bloky aby byla konstrukce co největší. Na zdi v kuchyni v bytě to bude vypadat suprově.
Vzor pro můj nový projekt je zde:
Ak chcete vidieť médiá, musíte sa zaregistrovať

Mek

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
210
Reakčné skóre
253
Bodov
33
Umiestnenie
ZA
To bude pekny zrut energie, kolko odhadujes?
Nebude ti vadit hluk?

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
460
Reakčné skóre
1,113
Bodov
129
@Mek Autor stejného projektu v popisu uvádí spotřebu max 18W ze sítě 230V AC, to je cca 13kWh za měsíc. Hluk mi vadit nebude, mám vadu sluchu, ztráta 80% na každé ucho a koncert relátek mám rád, jen žena asi bude nadávat až jí to v kuchyni bude viset na zdi a klapat, ona má sluch perfektní. Když klapání nebude moc výrazné, přidám k tomu zesilovač a reproduktor, abych z toho klapání také něco měl a neužívala si toho relé koncertu jen má žena. :)

Naposledy upravené:

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
460
Reakčné skóre
1,113
Bodov
129
Zásilka relátek právě dorazila. Celkem 52 kusů plochých relé a 34 kusů zbytek. Celkem 86 kusů relé za cenu 1.620,- komplet i s přepravou, za jedno relé tedy v průměru necelých 19,- korun. Hmotnost zásilky skoro 14kg. Teď to jen vytřídit, proměřit a pustit se do návrhu zapojení. Dnes jsem si na sobě ověřil, jak bývá šťastná blecha a už to chápu. Celkovou hmotnost nových hodin odhaduji na cca 30kg, tak snad to udrží na zdi hmoždinky :), kdyžtak použiji závitovou tyč a chemickou kotvu :).

Prílohy

Naposledy upravené:

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
460
Reakčné skóre
1,113
Bodov
129
Vážení přátelé, schéma už mám blokově a principálně na hrubo navržené v náčrtcích na několika formátech A4, v hodinách bude 6 reléových registrů s nulováním, navazovat bude 6 reléových dekodérů 1/2 pro desítky hodin, 1/10 pro jednotky hodin, to samé pro minuty a pro vteřiny pro katody digitronů, dále chci přidat i zvonění po každé hodině (1 až 24 cinknutí zvonku) (zatím nevyřešeno), bohužel ale musím koupit nějaký vhodný papír, protože podrobné zapojení bude zakresleno na archu o ploše minimálně metr na metr jen pro logiku hodin, zdroje a generátor sekundových impulzů budou na samostatném výkresu, tak že něco jako tohle, Hodiny budou mít šest digitronů. Předpokládaný počet relé bude ca 80 kusů jen na hodiny plus cca 30 relé ? na zvonění. Vše bych chtěl úhledně implementovat do nějaké rozvaděčové plechové bedny na nohách, abych to nemusel věšet na zeď, hmotnost bude odhadem 40kg oproti plánovaným 30kg, stavební plechový rozvaděč bude ideální a v kuchyni bude vypadat suprově. Bedna bude mít dveře z plexiskla, aby byl vidět pohyb relátek. Projekt bude vyžadovat čas, postupně sem budu přidávat postup a případné změny. Než narýsuji na plachtu schéma, to také zabere mnoho času, do konce tohoto roku bych ale chtěl mít hodiny hotové. V konstrukci logiky akceptuji jen relé, odpory a kondenzátory, polovodič v tom nesmí být žádný, jen ve zdrojích ano, tam bude selén.

ElektroLab.eu

Reklama

Paul's Electronics

Podporte nás

Vyhľadaj komponenty

Nové príspevky

Reklamný blok

Hľadáte lacný multimeter?