Bod rozdelenia nie je potreba zemniť, nakoľko PEN svorka v stúpačke je dostatočne uzemnená v prípojnicovej skrini.
Bod rozdělení PEN na PE a N se jen doporučuje uzemnit a nutnost tento bod uzemnit je povinností pokud další nejbližší bod uzemnění PEN je dále než 50 metrů od bodu rozdělení PEN na PE a N. Byl by nesmysl uzemňovat tento bod rozdělení v paneláku v posledním patře, nedovedu si také představit tahání extra PEN vodiče od zemniče až nahoru, v tomto má ElektroLab pravdu. Ono je to doporučení uzemnění ale celkem logické, uzemněním bodu rozdělení PEN na PE a N v podružném rozvaděči se předejde nebezpečnému stavu při upálení anebo přerušení vodiče PEN od napájecího bodu transformátor-elektroměr. Já mám extra uzemněný PEN vodič z PEN můstku u elektroměru a první podružný rozvaděč mám 10 metrů vzdálený od elektroměru a přesto jsem bod rozdělení vodiče PEN na PE a N v tomto podružném rozvaděči uzemnil pro sichr, splnil jsem tedy podmínku
Doporučeno bod rozdělení PEN uzemnit. Pokud dáte tento dotaz například dvěma revizním technikům, tak Vám každý řekne něco jiného a je nutné se tomu přizpůsobit, musíte splnit to, co od Vás revizní technik od kterého požadujete revizi, požaduje. Před rokem jsem dělal revizi na elektroinstalaci ve svém domě, vše jsem měl podle norem a v každém patře (mám 3 patra) jsem měl v jedné místnosti instalovanou podomítkovou krabici s vypínačem světel na komínovém zdivu, oslovil jsem 2 RT s dotazem zda to nevadí, první řekl že to vadí a druhý že ne, revizi mi tedy udělal druhý RT a nebyl s tím problém. Každý RT si vykládá normy částečně podle svého a i po dotazu na TIČR mi bylo sděleno, že CYKY kabel a vypínač anebo zásuvka zapuštěná v komínovém zdivu není v rozporu s normou. RT si dnes hrají na něco extra a mnoho věcí vyžadují nad rámec norem a s tím je nutné počítat při následné revizi. Jak to dnes máte u Vás na Slovensku? U nás v ČR vyhláška 50/1978 Sb. už neplatí, elektrotechnická vyhrazená zařízení se nově řídí novým NV194/2022 Sb., s platností od 1.7.2022, vypustili pár paragrafů a pár změn nastalo. Tady si dovolím vložit odkaz na nové NV:
Ak chcete vidieť odkazy, musíte sa zaregistrovať