V ramci volneho casu som sa trochu hecol a nakoniec z toho bola vacsia konstrukcia nez som predpokladal, tiez mi to zabralo skoro rok dat to do takejto podoby...
Digitalno-binarne hodiny bez integrovanych obvodov - iba 596 diod a 221 tranzistorov
Rozmery plosneho spoja su 50 x 37 cm, napajacie napatie 5 V / 500 mA max. Samozrejme, je to prva verzia, tak ma dva nedostatky - zabudol som na ochranne rezistory pre displeje a debounce kondiky pre tlacidla. Ale to nie je nic, co by sa nedalo dodatocne opravit... v druhej verzii to bude opravene, ak pojde do vyroby, zavisi od zaujmu o tuto konstrukciu.
Hodiny su riadene krystalom 32,768 kHz, maju 24-hodinovy format, digitalne aj binarne zobrazenie casu, a dve tlacidla na nastavenie hodin a minut.
Frekvencia krystalu sa prisposobi na logicke urovne, vydeli dvoma seriou klopnych obvodov, aby sa ziskala frekvencia 1 Hz, a ta sa potom deli 6, 10, 6, 10, a 24. Binarne LEDky ukazuju stav klopnych obvodov v delickach, a vystupy klopnych obvodov idu do dekoderov pre displeje. Toto je blokova schema, z ktorej to je patrne:
Vsetky detaily o konstrukcii, aj dokumentaciu na stiahnutie so schemou, najdete na
Ak by vyvstala otazka "preco", tak len tak pre zabavu, tak ako ludia kupuju tisicove puzzle a bavia sa pri ich skladani, mna bavilo skladat toto
Pri objednavani plosakov bolo minimalne mnozstvo 5 kusov, takze mam nejake navyse, aj sady (novych) suciastok, ak by tento text niekto cital neskor, akutalny stav ci je to este k dispozicii je na stranke venovanej tejto konstrukcii (link vyssie).
Pripadne otazky rad zodpoviem.
Digitalno-binarne hodiny bez integrovanych obvodov - iba 596 diod a 221 tranzistorov
Ak chcete vidieť médiá, musíte sa zaregistrovať
Idealne na stavbu, ak mate doma hromadu starych suciastok nevhodnych dnes uz na nic ine iba na spinacie ucely. Pouzite suciastky su bezne, univerzalne tranzistory s vyvodmi CBE/EBC v puzdre TO-92 alebo podobnom, diody 1N4148, ktorych je vsade plno, a "par" dalsich suciastok...Rozmery plosneho spoja su 50 x 37 cm, napajacie napatie 5 V / 500 mA max. Samozrejme, je to prva verzia, tak ma dva nedostatky - zabudol som na ochranne rezistory pre displeje a debounce kondiky pre tlacidla. Ale to nie je nic, co by sa nedalo dodatocne opravit... v druhej verzii to bude opravene, ak pojde do vyroby, zavisi od zaujmu o tuto konstrukciu.
Hodiny su riadene krystalom 32,768 kHz, maju 24-hodinovy format, digitalne aj binarne zobrazenie casu, a dve tlacidla na nastavenie hodin a minut.
Frekvencia krystalu sa prisposobi na logicke urovne, vydeli dvoma seriou klopnych obvodov, aby sa ziskala frekvencia 1 Hz, a ta sa potom deli 6, 10, 6, 10, a 24. Binarne LEDky ukazuju stav klopnych obvodov v delickach, a vystupy klopnych obvodov idu do dekoderov pre displeje. Toto je blokova schema, z ktorej to je patrne:
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky
Vsetky detaily o konstrukcii, aj dokumentaciu na stiahnutie so schemou, najdete na
Ak chcete vidieť odkazy, musíte sa zaregistrovať
.Ak by vyvstala otazka "preco", tak len tak pre zabavu, tak ako ludia kupuju tisicove puzzle a bavia sa pri ich skladani, mna bavilo skladat toto
Pri objednavani plosakov bolo minimalne mnozstvo 5 kusov, takze mam nejake navyse, aj sady (novych) suciastok, ak by tento text niekto cital neskor, akutalny stav ci je to este k dispozicii je na stranke venovanej tejto konstrukcii (link vyssie).
Pripadne otazky rad zodpoviem.