- Člen od
- 23 Dec 2021
- Príspevkov
- 126
- Reakčné skóre
- 30
- Bodov
- 33
- Paragraf (§)
- Amatér bez elektrotechnického vzdelania
![33 Trofejných bodov](/styles/XENTR/ReputationSystem/fullstar-3.png)
Zdravim Vlado,túto možnost chyby som mal v mysli,kedže som bádal po chybe aj na Videoportali Youtube,a tam sa objavilo Video s nefunkčnou stranou B,kde sa opravujuci zameral na vstupnú čast a vymenil zmenený OZ.Túto možnost sme vynechali a nezmienily sa o vstupnej časti,kedže sme riešily tie caviky až po nej na výstupnej časti a doske s kondenzátormi.Takže srdečná vďaka Vlado,aj za informovanie priebehu a za váš čas popri súkromných povinostiach.Chcem sa opýtat ešte otázku ohladom merania OZ,pre lepšie pochopenie a naučenie sa ako premerat funkčnost OZ,kedže mám ešte Študiový monitor KRK Rokit6G2 nefunkčný,kde mi ostala už len čast vstupna spolu s prezosilnovačom a takisto sú tam OZ - presnejšie JRC 4580D, čo je skoro ako NJM4560 ,a je ich tam 5 kusov, ako premeram ich funkčnost, dá sa to aj pri nezapnutom stave do siete? Prosim o tuto informaciu.Taaaaakže....
Zosilovač dorazil, ako je zvykom rozobraný, súčiastky v sáčkoch, chýbajúce skrutky, sľudové podložky a pero pritláčajúce jeden z tranzistorov. Ale OK, som zvyknutý.
Predminulý týždeň som na to moc času nemal, pretože okrem práce mám otca čerstvo po mŕtvici a okrem neho sa musím starať aj o jeho hospodárstvo a okrem toho mám deti, voziť do školy, zo školy, variť pre celú rodinu atď. toľko k tomu :Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky
Postup opravy bol následovný:
1. otestovať tranzistory - všetky OK
2. ošetriť poškodené spoje - nalisovať nové prekovy
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky
3. Osadiť naspäť všetky súčiastky, sľudové podložky, napastovať
4. Vyrobiť chýbajúce pero a poskladať.
Tu som sa dostal do stavu, v akom by som očakával že sa sním zoznámim. Zosilňovač nabehol, jeden kanál hluchý.
Merania
1. Napätia na koncových trnzistoroch +/-58V - OK
2. napätia +/-15V - OK
3. vstup audio signálu (pripojená píla) na dosku - iba jeden, druhý ibataká 1mv vlnka ...
Takže celý ten čas na dosku koncového zosilňovača neprichádzal signál zo vstupu a nebol ani na potenciometri hlasitosti.
Hneď na prvej strane schémy je doska vstupných konektorov na ktorej je z zadnej strany vstupný predzosilňovač. Obvody U100 a U200 sú dvojité operáky NJM4560, každý pre jeden kanál. Na U101 bola na vstupe aj výstupe pekná píla, na U200 iba na vstupe a značne zdeformovaná. To je jasne vadný operák - zvod. nemal som NJM4560, preto som použil MC3178, ktorý má podobné vlastnosti a ešte nižší šum. Aby bol stereo zosilňovač vyvážený, vymenil som ho aj druhom kanáli. Zosilňovač funguje, celé tie caviky boli úplne zbytočné, ten rezistor R338 vôbec nešiel k žiadnemu relé, jeho jediná úloha bola vybiť kondenzátory po vypnutí, je paralelne s filtračnými kondenzátormi a nemal žiaden vplyv aj keby tam rovno nebol. Nie je v schéme, zrejme nejaká úprava v priebehu výroby. Pár krát sa mi stalo že po zapnutí necvaklo relé a nerozsvietili sa led-ke, ale keď som odskrutkoval dosku rozbehol sa. Potom z ničoho nič bežal. Všimol som si (mám nad stolom "energy meter"), že v sieti bolo cez 240V a v schéme som videl "delay" obvod, zrejme zosilňovač má nejakú ochranu proti prepätiu pri zapnutí ale už sa mi to nechce riešiť, chyba bola jasná - OZ.
Želám celej rodine pevné zdravie.