• UPOZORNENIE ! Nachádzate sa v časti fóra, kde je vyžadovaná určitá kvalifikácia, a odbornosť. V žiadnom prípade sa preto nesnažte poskytovať rady a riešenia dopytujúcim pri ktorých si nieste istý ich správnosťou v súlade s platnými nariadeniami a normami. Majte na pamäti najmä bezpečnosť a odbornosť a vystríhajte sa nabádaniu k manipulácii s nebezpečným napätím neznalou, alebo nepoučenou osobou ! Stránky fóra a ich vedenie nepreberajú žiadnu zodpovednosť za škody vzniknuté zverejnenými chybnými a nebezpečnými zapojeniami a za prípadnú ujmu na zdraví, spôsobenú úrazom elektrickým prúdom alebo spôsobenú neodbornou manipuláciou s elektrickými zariadeniami.

Zosilovač crest cpx 2600-kanal b nefunkčný

jaro114

Člen
Registrovaný člen
Člen od
23 Dec 2021
Príspevkov
126
Reakčné skóre
30
Bodov
33
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Taaaaakže....
Zosilovač dorazil, ako je zvykom rozobraný, súčiastky v sáčkoch, chýbajúce skrutky, sľudové podložky a pero pritláčajúce jeden z tranzistorov. Ale OK, som zvyknutý.
Predminulý týždeň som na to moc času nemal, pretože okrem práce mám otca čerstvo po mŕtvici a okrem neho sa musím starať aj o jeho hospodárstvo a okrem toho mám deti, voziť do školy, zo školy, variť pre celú rodinu atď. toľko k tomu :
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky

Postup opravy bol následovný:
1. otestovať tranzistory - všetky OK
2. ošetriť poškodené spoje - nalisovať nové prekovy
Musíte sa zaregistrovať, aby ste mohli vidieť obrázky

3. Osadiť naspäť všetky súčiastky, sľudové podložky, napastovať
4. Vyrobiť chýbajúce pero a poskladať.

Tu som sa dostal do stavu, v akom by som očakával že sa sním zoznámim. Zosilňovač nabehol, jeden kanál hluchý.

Merania
1. Napätia na koncových trnzistoroch +/-58V - OK
2. napätia +/-15V - OK
3. vstup audio signálu (pripojená píla) na dosku - iba jeden, druhý ibataká 1mv vlnka ...

Takže celý ten čas na dosku koncového zosilňovača neprichádzal signál zo vstupu a nebol ani na potenciometri hlasitosti.

Hneď na prvej strane schémy je doska vstupných konektorov na ktorej je z zadnej strany vstupný predzosilňovač. Obvody U100 a U200 sú dvojité operáky NJM4560, každý pre jeden kanál. Na U101 bola na vstupe aj výstupe pekná píla, na U200 iba na vstupe a značne zdeformovaná. To je jasne vadný operák - zvod. nemal som NJM4560, preto som použil MC3178, ktorý má podobné vlastnosti a ešte nižší šum. Aby bol stereo zosilňovač vyvážený, vymenil som ho aj druhom kanáli. Zosilňovač funguje, celé tie caviky boli úplne zbytočné, ten rezistor R338 vôbec nešiel k žiadnemu relé, jeho jediná úloha bola vybiť kondenzátory po vypnutí, je paralelne s filtračnými kondenzátormi a nemal žiaden vplyv aj keby tam rovno nebol. Nie je v schéme, zrejme nejaká úprava v priebehu výroby. Pár krát sa mi stalo že po zapnutí necvaklo relé a nerozsvietili sa led-ke, ale keď som odskrutkoval dosku rozbehol sa. Potom z ničoho nič bežal. Všimol som si (mám nad stolom "energy meter"), že v sieti bolo cez 240V a v schéme som videl "delay" obvod, zrejme zosilňovač má nejakú ochranu proti prepätiu pri zapnutí ale už sa mi to nechce riešiť, chyba bola jasná - OZ.
Zdravim Vlado,túto možnost chyby som mal v mysli,kedže som bádal po chybe aj na Videoportali Youtube,a tam sa objavilo Video s nefunkčnou stranou B,kde sa opravujuci zameral na vstupnú čast a vymenil zmenený OZ.Túto možnost sme vynechali a nezmienily sa o vstupnej časti,kedže sme riešily tie caviky až po nej na výstupnej časti a doske s kondenzátormi.Takže srdečná vďaka Vlado,aj za informovanie priebehu a za váš čas popri súkromných povinostiach.Chcem sa opýtat ešte otázku ohladom merania OZ,pre lepšie pochopenie a naučenie sa ako premerat funkčnost OZ,kedže mám ešte Študiový monitor KRK Rokit6G2 nefunkčný,kde mi ostala už len čast vstupna spolu s prezosilnovačom a takisto sú tam OZ - presnejšie JRC 4580D, čo je skoro ako NJM4560 ,a je ich tam 5 kusov, ako premeram ich funkčnost, dá sa to aj pri nezapnutom stave do siete? Prosim o tuto informaciu.
Želám celej rodine pevné zdravie.

Vlado159

Člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
15 Aug 2023
Príspevkov
172
Reakčné skóre
261
Bodov
33
Umiestnenie
Čaklov
Paragraf (§)
Amatér bez elektrotechnického vzdelania
Otestovať spoľahlivo OZ znamená ich vyletovať a otestovať mimo dosku. OZ sa testujú pomerne jednoducho, stačí priviesť symetrické napájanie a sínusový signál na vstup a overiť zosilnenie na osciloskope.

SMITH

Člen
Registrovaný člen
Darca
Člen od
18 Jún 2020
Príspevkov
165
Reakčné skóre
231
Bodov
33
Umiestnenie
Púchov
Paragraf (§)
§23 (SK) / §7 (CZ)
Ak už je OZ vonku , tak sa dá otestovať niečím takým to
Ten tester ho otestuje ako multivibrátor t.j. základnú funkčnosť . Ak chceš merať symetriu , rýchlosť priebehu , skreslenie atď , musíš si na to špecialne zapojiť merací obvod

Mek

Aktívny člen
Registrovaný člen
Člen od
29 Jan 2021
Príspevkov
206
Reakčné skóre
246
Bodov
33
Umiestnenie