Posun urovni napatia na kondenzatore

MilanBA

Nový člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
18 Máj 2021
Príspevkov
13
Reakčné skóre
7
Bodov
3
Zdravim vsetkych.
Rad by som ako amater poznal vysvetlenie jednej vlastnosti kondenzatora.

Mam plosak, ktory je napajany 1,5V bateriou. Je na nom jeden SMD kondenzator, na prvom obrazku su jeho konce oznacene A a B.
Pri merani osciloskopom zapojim krokosvorku sondy na "+" (cierna krokosvorka na prvom obrazku) a hrot sondy postupne na miesto A a B.
Priebehy napatia namerane na jednotlivych koncoch su na prilozenych obrazkoch.

Zaujima ma, aka vlastnost kondenzatora sposobi, ze signal, ktory ide na "vstup" A (striedanie 0V a -1,5V), je na "vystupe" B posunuty o -1,5V, cize tam dostavam striedavych -1,5V a -3V.
A tiez by som sa rad dozvedel, aky vplyv na vystupny priebeh mozu mat rozne kapacity daneho kondenzatora, resp. ako vypocitat jeho kapacitu, keby som chcel dosiahnut iny posun priebehu.

Ak sa nevyjadrujem uplne presne, budem vdacny za kazdu opravu :)
 

Prílohy

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
382
Reakčné skóre
902
Bodov
89
Ten posun bude tou černou svorkou napojenou na +, dejte černou svorku sondy na - a napište co se změnilo.
 

MilanBA

Nový člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
18 Máj 2021
Príspevkov
13
Reakčné skóre
7
Bodov
3
Zmenilo sa len tolko, ze sa oba grafy posunuli o +1,5V.

Cize ak A predtym oscilovalo medzi 0V a -1,5V, teraz osciluje medzi 1,5V a 0V.
Ak B predtym oscilovalo medzi -1,5V a -3V, teraz osciluje medzi 0V a -1,5V.
 

Prílohy

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
382
Reakčné skóre
902
Bodov
89
@MilanBA A na osciloskopu máte nastavenou AC vazbu?
 

MilanBA

Nový člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
18 Máj 2021
Príspevkov
13
Reakčné skóre
7
Bodov
3
Popravde, netusim... Ako to zistim?
 

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
382
Reakčné skóre
902
Bodov
89
Popravde, netusim... Ako to zistim?
Tam musí být přepínač na vstup: AC vazba nebo DC vazba. Na měření stř. signálů musí být AC vazba, dále musí být sonda dobře vykompenzovaná. Já jsem to teď zkoušel na svém BM566 a je to stejné před i za kondenzátorem, jako zdroj jsem použil generátor BM496 a kondenzátor 10pF. Když přepnu na DC vazbu, mám stejný posun jako Vy, při AC vazbě ale ne.
 
Naposledy upravené:

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
382
Reakčné skóre
902
Bodov
89
@MilanBA Napište typ Vašeho škopku, díky.
 

MilanBA

Nový člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
18 Máj 2021
Príspevkov
13
Reakčné skóre
7
Bodov
3
Hantek MSO5062D, manual v prilohe.
Asi som to nasiel, je to v menu, vid strana 20.
Predmetny kondenzator som meral uz davnejsie, bol cca 30-40 nF.
 

Prílohy

MilanBA

Nový člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
18 Máj 2021
Príspevkov
13
Reakčné skóre
7
Bodov
3
Prepol som Coupling z DC na AC.
Stalo sa to, ze oba signaly A aj B boli rovnake - oscilovali okolo 0V na hodnotach 0.75V a -0.75V.
Myslim si, ze toto meranie ukazalo este menej, nez ked je Coupling nastaveny na DC.

Okrem toho, stlacenie tlacidla Auto Set vrati Coupling z AC na DC (neviem vsak, ci je to dolezite).
 

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
382
Reakčné skóre
902
Bodov
89
@MilanBA
Prepol som Coupling z DC na AC.
Stalo sa to, ze oba signaly A aj B boli rovnake - oscilovali okolo 0V na hodnotach 0.75V a -0.75V.
Myslim si, ze toto meranie ukazalo este menej, nez ked je Coupling nastaveny na DC.

Okrem toho, stlacenie tlacidla Auto Set vrati Coupling z AC na DC (neviem vsak, ci je to dolezite).
Tak vidíte, chyba byla na Vašem přijímači a ne na nějaké ještě nikdy nedefinované vlastnosti kondenzátoru. Držte se zásady, stř. signál měřit na AC vazbu a stejnosměrné veličiny na DC vazbu. Auto set pravděpodobně někdy klame a měří nesmysly a přepne na DC úplně nesmyslně když má na vstupu AC signál. Já mám analog Tesla BM 566 a tam autoset není, buď přepnu tlačítkem na AC anebo na DC.
 

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
382
Reakčné skóre
902
Bodov
89
@MilanBA Pošlete mi prosím oscilogram před C a za C při AC vazbě, díky.
 

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
382
Reakčné skóre
902
Bodov
89
Vid prilohy. Su navlas rovnake...
Tak to sedí, rozkmit je -1,5 a +1,5V od nuly při AC vazbě=3V. Při DC vazbě máte -1,5V a +1,5V od nuly. Při DC vazbě škopek ukazuje rozkmit od nuly k plusu (kladný impuls) nebo od nuly k mínusu (záporný impuls) v závislosti na uzemnění sondy. Nejprve jste uzemnění dal na +, potom na - při DC vazbě. Vše je v pořádku, Oscilogramy DC a AC vstupu jsou shodné, rozkmit + až - sedí (cca 3V). Na DC vazbě máte měřítko 1V a na AC vazbě 0,5V, optický rozdíl velikosti oscilogramů je patrný ale napěťově a kmitočtově jsou oba oscilogramy hodnotově shodné.
 

MilanBA

Nový člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
18 Máj 2021
Príspevkov
13
Reakčné skóre
7
Bodov
3
Dovolim su poopravit - rozkmit je -0,75 a +0,75V od nuly při AC vazbě. Pre lepsiu viditelnost som totiz nastavil hodnotu jedneho dielu mriezky na 500 mV. V prechadzajucich prilohach bol nastaveny na 1.00V.
Rozdiel medzi peakmi je vzdy 1.5V (v absolutnej hodnote) v kazdom z doteraz uvedenych merani.

Budem si to musiet cele este raz prestudovat a dopriat tomu cas na pochopenie.
Dakujem Vam za pomoc 👍
 

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
382
Reakčné skóre
902
Bodov
89
@MilanBA Dovolim su poopravit - rozkmit je -0,75 a +0,75V od nuly při AC vazbě.
Už to vidím. Jsem se spletl. Prosím ještě uvést typ sondy. V AC režimu máte uvedenou sondu 10x a v DC (respektive v auto režimu) není dělení vidět, děkuji. Teď jde o to, co jste nastavil za sondu a jakou sondu jste použil.
 

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
382
Reakčné skóre
902
Bodov
89
Oprava: Jsem se do toho nějak zamotal. U Dc (auto) jsem si nevšiml nuly, ta je v půlce rozkmitu signálu a ne dole nebo nahoře jak jsem přehlédl, čuměl jsem na šipku vlevo a pravé nulové jsem si nevšiml.. Konstatuji tedy vše co jsem napsal původně, jen s tím rozdílem, že rozkmit je 1,5V a ne 3V jak jsem chybně uvedl. Oba oscilogramy jsou ale i přes to shodné jak v režimu DC, tak v režimu AC.
 

MilanBA

Nový člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
18 Máj 2021
Príspevkov
13
Reakčné skóre
7
Bodov
3
Prosím ještě uvést typ sondy. V AC režimu máte uvedenou sondu 10x a v DC (respektive v auto režimu) není dělení vidět, děkuji. Teď jde o to, co jste nastavil za sondu a jakou sondu jste použil.
Sonda je Hantek PP-80 nastavena na 10x.
 

Vašek

Člen
Registrovaný člen
Člen od
17 Jan 2020
Príspevkov
59
Reakčné skóre
56
Bodov
23
Paragraf (§)
§23 (SK) / §7 (CZ)
Nechci tady uvádět moc mouder, abych to ještě více nezamotal.
Proto jen stručně. Měření osciloskopem jsem učil žáky ve druhém ročníku IT a elektrooborů. Dokonce na to ještě někde mám takový jednoduchý prográmek výuky měření analogovým osciloskopem.

Ale k věci...
Nastavení vazby AC/DC je dost podstatné pro prováděné měření, a co vlastně chceme vidět. Jestli jen nějaký průběh bez návaznosti na jeho umístění v DC rozsahu napětí, nebo například zvlnění na filtračním kondenzátoru, případně nasuperponovaný signál na nějakém DC napětí. To je potřeba si ujasnit hned na začátku, podle toho se pak volí AC/DC, a rozsah V/div podle očekávaného napětí.

V uvedeném řešeném případě jde o to, že pro tento signál bude zřejmě sériově zapojený kondenzátor průchozí, takže co bude před ním, to bude za ním, jen třeba na jiné ss úrovni napětí.
Nastavení AC nebere do úvahy stejnosměrnou (ss) složku napětí (do cesty signálu se zařadí oddělovací kondenzátor, který ss složku potlačí), a zobrazí se jen střídavý (st) signál uprostřed obrazovky.
Ve chvíli kdy zapneme DC, tak vyřadíme oddělovací kondenzátor a osciloskop nám zobrazí průběh i se stejnosměrnou úrovní napětí na které je superponovaný. Proto je to pak mimo vodorovný střed obrazovky, protože tam je elektrická nula, pokud si ji tedy nenastavím například na dolní okraj.

Vašek
 

MilanBA

Nový člen
Registrovaný člen
Sponzor fóra
Člen od
18 Máj 2021
Príspevkov
13
Reakčné skóre
7
Bodov
3
Dakujem, pane Vašku, za Vas prispevok.
Stale vsak nepoznam odpoved na to, aky ucel (z elektrickeho/elektronickeho pohladu) tam ten kondezator plni.

Z praktickeho hladiska jeho ucel poznam - na kontaktoch pre LCD je treba okrem 1.5V (co je napatie dane zdrojom = gombikovou bateriou) generovat aj 3V, aby LCD spravne fungoval. Vyspajkovanie toho kondenzatora priamo ovplyvni priebehy napatia na LCD kontaktoch, na ktorych potom nenameriam pozadovane tri urovne 0V, -1.5V a -3V, ale iba 0V, -1.5V.

Z mojho laickeho pohladu teda ten kondenzator nejakym sposobom musi "vyrabat/dodavat" tu 3V zlozku. A chcel by som pochopit, ako resp. preco to robi, cize preco je tam vlastne potrebny.
 

plavec11

Moderátor
Vedenie
Moderátor
Registrovaný člen
Darca
Člen od
30 Dec 2019
Príspevkov
382
Reakčné skóre
902
Bodov
89
@MilanBA Ten kondenzátor jen odděluje stejnosměrnou složku napětí od střídavé složky napětí. Střídavá složka kondenzátorem projde, ale stejnosměrná ne.
 
E-shop ElektroLab.eu
Top